CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szépség, vallás, kultúra, identitás?

Szépség, vallás, kultúra, identitás?
A demokratizmus határai

Music: J. S. Bach
Graphics: D. Hoffer E.

A Gondolat-Jel–ben hallom: Budapesten, egy konferencián nagy felzúdulást keltett egy lengyel filmrendező felszólalása, aki azt állította, hogy a szépség–csúnyaság, vallás és kultúra tekintetében nem sok helye van a demokratizmus játékának. Tételének bizonyítására a középszerű választását hozta fel példának a szépséggel, mint nyilvánvaló értékkel szemben, illetve az irodalom kommercializálódását a nyugat–orientált értéksorrend alapján.
Arra gondolok, hogy idestova két évezred kellett ahhoz, hogy valaki – ne csak egy helyi internetes újság szintjén – azt merje állítani, hogy létezik olyan, amiben a legönösebb érdeke a társadalomnak (talán továbblétének elemi feltétele), hogy adott esetben ne a többségnek higgyünk. Kicsit meglepődöm.
Eszembe jut a minap Sopronban lezajlott, Gereben Ferenc szociológus által tartott előadás, amelyen a kultúrát, mint az identitástudat egyik lényeges, azt aktívan fejlesztő elemét említette a neves olvasáskutató, negatív példaként előtárva az összes magyar szórvánnyal szemben az anyaország magyarságának önképét. Aggódom és tenni szeretnék azért, hogy a magyar klasszikusok, hogy másként mondjam, a magyar irodalom "szépségei" visszakerüljenek a bodega–könyvárudák polcaira. Hogy fogyjanak nagy számban a magyar líra szépséges kötetei. Nem bánom, virágozzék minden virág: ha van annyi pénz, jelenjenek meg az olvashatatlanságok, giccsek és a legközépszerűbb modern ponyvák – kár tagadni, mindig is volt ennek a "mű–fajtalanságnak" tábora –, de miért szégyen azt bevallani, hogy vannak támogatandó és támogatásra ebben a világban igenis rászoruló klasszikusaink?


Hátha az említett kérdésekben a merkantilizmus oltárán már túl sok fiatal világképét áldoztuk fel. Lassan konkurenciájává válik a jelen irányítatlan szabadossága az átkos negyven szellemi szemellenzőjének. Már–már aggasztó az igénytelenség, az ismerethiány, (ki sem merem mondani) a műveletlenség.
Nyugodtan feltételezhetjük, különösen ebben az időhiányos világban, hogy a kultúrára, mint olyanra, véges az egyéni, befogadó keretünk is. Ez a potenciális, belső tér vagy értékkel töltődik fel, vagy pedig, mint egy vákuum, beszívja az első utcasarok kínált piszkát, azzal telítődik.
Ma a harmadik évezred közelsége a legtöbb megszólaló számára az átállás problémáját jelenti (Y2K probléma, a nagy szilveszter megünneplésére már az év utolsó napjára a legképtelenebb ötletekre is akadt "vevő"). Azt nagyon kevésszer hallottuk és akkor is csak a bizonytalanság felsőfokán, hogy a harmadik évezred potenciálisan egy új kezdet is lehetne, megfelelő felkészüléssel és elhatározással sok, eddig rosszat, másképp csinálhatnánk.
Hadd soroljam a demokratizmus kivételeit az első helyek egyikére, mert a demokratizmus képletes cserépszavazásai már most is sok kárt tettek a lehetőségek magvetésében. Vajon a vetésterület további csökkentése – ismét csak a demokratizmus játékszabályaival (egy kilenceddel kevesebb lehetőség ismét csak a klasszikusoknak a tanórákon, az iskolákban) – milyen irányban hat egy helytelen orientációjú populációban?


- DI -



1999. november 23., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület