CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tavasz a télben

Tavasz a télben
Dakó Judit kiállítása a Plaza Galériában

Iparművészet, kisplasztika, üvegkompozíció, grafika, festészet azonos időpontban, azonos helyen - és ami még különlegesebb - egyazon alkotótól.

Az elsősorban keramikusként ismert és elismert Dakó Judit iparművészeti jellegű, elsődlegesen használati funkcióval - az agyagművesség gyökereitől kezdődően kialakult klasszikus formákkal - megalkotott tárgyai harmóniát és kiegyensúlyozottságot hordoznak. A pontok, vonalak egyenletes ritmusából alkotott díszítő motívumrendszer, más esetben a foltok véletlenszerűnek tűnő - ám arányaiban pontosan megtervezett - rendszere a vázák, edények, kancsók tökéletesen szabályos és szimmetrikus vonalvezetésének szolgálatában állnak.

Bonyolultabb, formabontó megoldásaiban a dekorációs megoldások - applikációk, csavarások - szintén plasztikusan követik a klasszikus alapformákat. A geometrikus alakok továbbgondolása eredeti megfogalmazásban teszi dinamikussá a lágy alapformákat, úgy, hogy azzal az összhatás harmóniáját nem roncsolja szét. Dakó Judit használati tárgyaira az egyszerűség, a kiegyensúlyozott szín- és formavilág adta elegancia jellemző. Ezért adott felületen belül nem - vagy nagyon átgondoltan - jelentkezik formavariáció színkombinációval együtt.

Az esztétikai élményen-értéken túl a használati funkció elsődlegessége az, amely az iparművész-keramikust előbb-utóbb a figuratív ábrázolás irányába sodorja. Kisplasztikáiban Dakó Judit konkrétabban és még egyértelműbben fogalmazza meg azokat az önmagukon túl mutató jelenségeket, amelyek a tárgyi világ stilizált ábrázolásához vezetik. Ezekbe az alkotásaiba a kövek, fák, gyökerek, növények formautánzásai szervesen épülnek be. A művész életeleme az öröm. Alkotásaiból árad az életöröm, a világra való őszinte rácsodálkozás és a szabad szárnyalás élménye. Dakó kisplasztikái nem vágyódásban, nem vívódásban, és egyáltalán nem szenvedésben születnek. Ezek mind-mind agyagba formázott, tűzben égetett élet-igenlések; egy szögletes, kényelmetlenül kubista világban érintésre biztató, tenyérbe simuló domború, időtlenül rusztikus felületek.

A kézbe vehető - és ezáltal teljesen birtokolható - tárgyakhoz képest sejtelmesebb világot jelenítenek meg az üvegkompozíciók. A szúrós üvegtörmelék, vagy a kidobásra ítélt, üres palack "átgyúrása", az adott - vagy vélt - nagy életigazságok átfogalmazásának lehetőségét hordozzák. Üzenik: nincs e világban olyan véglegesnek mondható késztermék - állapot -, amely nem alakítható. Dakó Judit üvegkompozícióinak - akár csak az életnek - éltető eleme a fény. Az a fény, amely áthatja azokat, amelyet visszatükröznek; a fény, legyen az természetes vagy mesterséges, mindenképp organikus komponense a műnek.

Dakó Judit sokoldalúságát bizonyítják kiállított grafikai, festészeti munkái. A természetből merített vizuális tapasztalatok lenyomataiként jelennek meg az Erzsébet-kert fái, a soproni utcarészletek. Az új technika adta esztétikai kifejezésformák új tartalmakkal bővítik Dakó munkásságát. A rajzfelületen rögzített élményei ugyanazt a tapasztalás és (újra)alkotás adta örömét sugározzák, amelynek fő jellemzője a természetesség és az őszinteség.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. február 19., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület