CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ha eddig csak átutaztunk volna

Ha eddig csak átutaztunk volna
Balatonudvari különlegesség

Kinek juthatott eszébe szív alakú sírköveket faragni? A mai temetőket járónak ugyan erről nem sok gondolata támadhat, hiszen ennél csak ízléstelenebb dolgokat lát. Persze ebből nem következik, hogy temetőkultusz lenne Magyarországon. Az osztrák gazmentesség például nemcsak a legelőre, útmentére, kertekaljára terjed ki, de behatol a templomok köré telepített temetőkbe is. Hogy ott mi minden van, az külön regényt érdemelne! A legtöbb embernek a szíve mélyén ott van az egyszerű tartozás érzése, amit életben nem adott meg a porladónak, s most pótolni próbálja.

Íme, itt van a szív! Amit gondolataink tárolási helye jelképeként használunk a köznapi érintkezésben, s aminek "bőségéből szól a száj" (mozdul a segítő kar, az éveket pótló láb, a gondoskodó, adott esetben berzenkedő test, mely saját másának már életben bomlása ellen tiltakozik, szótlanul).
Őrizzük az emlékeket. Hol? Hát persze, hogy a szívünkben! Kifejezni? Hát persze, hogy a szív alakkal! A XVIII-XIX.század barokk, egyszerű mester Balatonudvari temetőjébe a mézeskalács-szívek kő-másait telepítette. Barokkban ilyen szépet, egyszerűt aligha látni máshol a világon.

Aztán az idő patinázta, pusztította, koptatta a puha mészkőből választott anyagot, lassan emelkedett a felszín, és süllyedtek a földbe a szívek. Miről tudnék írni, amikor - higgyék el, kedves olvasók, nem felvágásból - egy mondatot nem úgy kezdenék: "az én gyermek-és ifjúkoromban"? Igen, akkor, a hatvanas évek elején voltak "mélyponton" ezek a süppedő szívek. Csak elferdült, felső kettős ívük állt ki a füves-gyomos parcella földjéből. Az évek során többször, megállás nélkül átrohantunk a falun.

Most pedig megállásra késztetett a kiemelt, letisztított, a felismerhető helyeken ugyanolyan remegő kézzel újraírt szívek látványa. Már részlegesek a nevek, a szavak, az évek száma: amennyi megmaradt. Csak a szív teljes! Valakinek ma is volt szíve és különös, utánozhatatlan szépséget teremtett, nem messze Tihanytól, nem messze az éppen virágzó levendulamezőtől. Ahogyan az ég felé száll a levendula illata, ahogyan konzerválja a következő évre jogosan vagy feleslegesen eltett ruháinkat az oszlástól megvédve, úgy állnak ismét ott a szívek az útszélen, megvonalazva, újraszámozva, hogy mi is számolhassuk eddig talán szívünkben számolatlanul telt éveinket.
- DI -



2000. augusztus 12., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület