CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A borfogyasztás és gastronomia szakmai megalapozása

A borfogyasztás és gasztronómia szakmai megalapozása

Folytatódik a “Soproni bor útja” !

Grafika: V.M. rajza alapján

Témánk Magyarországra jellemző turisztikai vonzerő. 1999-ben - a "Bor és Gasztronómia Évében" - országosan kiemelt marketing- programként szerepelt. A PHARE CBC e szakmai programsorozatot támogatásáról biztosította. (Az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány Tourinform iroda pályázata alapján állított össze.)

A program a szakma támogatásával és aktív részvételével számíthat sikerre. A cél olyan konstruktív, cselekvő környezet, amelyben megvalósulhat a közös – történelmi alapokon nyugvó – régióban való gondolkodás. Kiemelt szerepet kap az EU által támogatott projektben a három régió - a soproni, a csallóközi, valamint a deutschkreutzi - együttműködése, szakembereinek tapasztalatcseréje. A bor és a gasztronómia képviselői mellett a borkereskedők és turisztikai szakemberek is meghívást kapnak a programokra. E szakmai programsorozat - az együttműködési megállapodások aláírása után - 2000. április 12-én az ún. "EU borút bejárással" ténylegesen elkezdődött.

A projekt keretében 5 programot szerveztünk, melyek megvalósítását a Taschnervin Kft. végzi, együttműködve az Alapítvánnyal és a szakmai szervezetekkel. A programsorozat fővédnökségére Rudolf Schuster szlovák államfőt kértük fel, aki tevékenysége révén már bizonyította a régiós együttgondolkodás és cselekvés fontosságát.

P r o g r a m o k :

I. A SOPRONI BORÜNNEP A MILLENIUM JEGYÉBEN
Cél: a vidékek borainak piacra segítése a minőség jegyében.
Időpont: 2000. május 27-28. Helyszín: Sopron, Fő tér. A program védnöke dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere, a Magyarországi Borvárosok Szövetségének Elnöke. A Soproni Borünnep idén először teremt lehetőséget osztrák és szlovák borvidékek bemutatkozására. A Fő téren felállított faházakban a vidékek termelői kínálják boraikat, a program majorette-felvonulással és ünnepélyes megnyitóval kezdődik. A nívós kulturális műsorokról Sopron város Fúvószenekara gondoskodik. Közreműködésüknek köszönhetően is fejlődhetett idáig a Borünnep, az idén már 10. alkalommal kerül megrendezésre. Weinberger Károly, a zenekar titkára volt az eredeti ötletgazda.

II. SZAKMAI FÓRUM / Dunaszerdahely / Időpont: 2000. június 30.
Helyszín: Szlovákia, Dunaszerdahely, Hotel Bonbon
Célja: plenáris üléseken a három borvidék szakmai helyzetértékelése, fejlesztési stratégiák, integrációs lehetőségek kidolgozása. 1. szekció: Bor és marketing - a piacra jutás és a piacon maradás kérdései 2. szekció: Borutak – Borturizmus Záró ülés: Szekcióvezetők beszámolója az eredményekről A szünetekben a borvidékek termelői borkóstoló keretében mutatják be boraikat.

III. BOR- ÉS GASZTRONÓMIAI KIADVÁNY
A borvidékek bor- és ételkultúrájával, tájjellegű ételkülönlegességeivel ismerteti meg az " ínyenctúra " résztvevőit. A három régió ízeinek világát bemutató kiadványt a tervek szerint októberben, a Bor- és gasztronómiai konferencia sajtótájékoztatója után vehetik kezükbe. Kivitelezési időszak: 2000. június – július - augusztus A/5-ös méretben; 4 színnyomásban; magyarul, németül, szlovákul és angolul, mely nyelvenként 3000 példányban készül. A kiadványban a bor- és gasztronómiai kínálatot – az ahhoz kapcsolódó tárgyakra és eseményekre utaló - montázskép színesít, amelynek alapján korlátozott számú plakátot nyomtatnak.

IV. NEMZETKÖZI BORVERSENY
A 2000. év augusztus 24-én a három borvidék jeles képviselőinek borversenyét rendezzük meg. Helyszín: Auszria, Deutschkreutz A bíráló bizottság tagjait a három borvidék szakmai köre delegálja. A bizottság a verseny eredményét ünnepélyes keretek között a helyszínen, augusztus 31-én hirdeti ki. Az eredményhirdetésére a résztvevő gazdákon és a szakembereken kívül a borkereskedők is meghívást kapnak.

V. "A BOR SZEREPE A GASZTRONÓMIÁBAN" című gasztronómiai és bormarketing konferencia Időpont: 2000. október 26-27.
Helyszín Sopron, Bio-Sport Hotel Lővér Az előadások hallgatói magyar, osztrák, szlovák bortermelők, borkereskedők, gasztronómiai és szállásadó szakemberek. Az elkészült bor és gasztronómiai kiadvány bemutatóján a termelők is bemutatkoznak, majd azt követően kóstolót adnak boraikból.
A konferencia témakörei: Borkultúra a Kárpát-medencében - A hazai és világfajták piaci versenye - Európai borrendek - A borfogyasztás alakulása, ösztönzésének módszerei - Történelmi borvidékek, hagyományőrző étrendek - Borok kínálása, ajánlása - Az ételek és a borok szakszerű párosítása - Bor- és vendégfogadás

Szöveg: Tourinform



2000. május 11., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület