CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Műveikkel még találkozik a művészetkedvelő közönség

Műveikkel még találkozik a művészetkedvelő közönség
Boros Edit és Nemes Péter a Plaza Galériában

A Plaza Galéria adottságainak ismeretében, a látogató önkéntelenül elgondolkozik azon, hogy miért lehet szükséges közös tárlat rendezése. Hiszen a mini-galéria hasznos falfelületét bármely alkotónak könnyű átlagos méretű képekkel megtölteni.


A közös kiállítás - jobb esetben - valamilyen közös eszme, gondolatiság meglétét feltételezi. Ezek keresésével eleve elvárások vagy éppen előítéletek szegődnek még a legjobb szándékú, amúgy kizárólag vizuális élményeket keresők gondolataihoz is. Amennyiben az egymással közösséget vállalók művei bármilyen módon - akár komplementaritásukban - összecsengenek, a közös vonás megfogalmazása legtöbbször szükségtelenné válik, amennyiben az értelmezhetőség fölé az esztétikum emelkedik.
Boros Edit és Nemes Péter esetében különleges hangulat telepszik a kiállításra. Furcsa kettőséget árasztanak a művek, ám mégis azonos hullámhosszon.

Boros Edit különböző technikákban való jártassága figyelemreméltó. A hagyományos grafikai megoldások mellett alkotásai között bőrre, üveglapra készült szitanyomat, fa- és linóleummetszet, valamint rézkarc is megtalálható.

Aranyketrec című szitanyomatainak sorozatában, amelyek Benedek István regénye nyomán születtek, szellemileg sérült - tudathasadásos - a világtól elzárt, ám mégis zavarosan megkettőzött "portrék" az értetlenség és magány közvetítői. A lenyomatok színeinek visszafogottságával egyidejűleg az amorf fejformákat a kommunikációs zavartól felgyülemlett energiák feszítik. A szitalenyomatok a regény alaphangulatát tükrözik, egységességüknek ez a titka. Összességében Boros Edit munkái az egyéni megfogalmazás igényességével az elszánt, és már határozott irányba mutató útkeresés időszakára vallanak.

A szobrászként bemutatott Nemes Péter három szoborral, ám annál több fotóval van jelen a tárlaton. Színek, formák, fények játéka jellemzi többnyire lírai hangulatú művészi fotóit. Kiváló kompozíciós készsége, amely a bemutatott alkotásokat jellemzi, minden bizonnyal plasztikai alkotásain is visszaköszön. Két figyelemre méltó alkotása közül A fészek - töviskoszorú fészek belsejében kőmadár - szimbolikájában, míg a Harangozó című technikai megoldásában nagyszerű.

Több kisplasztika - nyilván több helyigénnyel - átfogóbb képet adhatott volna Nemes Péterről, a szobrászról. A fészek című szoborról fotó is készült, így a közös téma két különböző műfajban való - egyébként sikeres - feldolgozásának lehetünk tanúi.

A Plaza-beli kiállítás láttán biztosak lehetünk abban, hogy Boros Edit és Nemes Péter műveivel még találkozik majd a művészetkedvelő közönség.



2000. augusztus 11., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület