CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Most a hivatalon a sor

Most a hivatalon a sor
A bánfalvi kapu kálváriája

Talán sokan ismerik Bánfalván azt a műemlék kaput, amin keresztül feljuthatunk a Karmelita Templomhoz. Mivel gépjárművel a templomot csak ezen az útvonalon érhetjük el, illő lenne nagyobb figyelmet szentelni a szóban forgó kapunak, és a megfelelő állapotba hozni.
Március végén fényképes cikk jelent meg a Kisalföldben, amely azt taglalta, hogy a teherautók által tönkretett műemlék jellegű kapu, ami egyidős a templom közelében levő épületekkel, miért van ilyen lepusztult állapotban. Itt azonban tévesen jelent meg az a megállapítás, hogy a tulajdonosok idős kora a felújítást gátló tényező. Megértem azt, hogy nem szántak rá sem időt sem anyagiakat, mert a felújítást követően hamarosan ismét tönkretették volna. Szemtanúja voltam az elmúlt 15 év történéseinek, és a kapu lassú tönkremenetelének. Teherautó-sofőrök, akik hivatásos jogosítvánnyal rendelkeznek, figyelmen kívül hagyták a magasság korlátozó táblát.

Két héttel a fent említett újságcikk megjelenése után a kapu kis híján megkapta a kegyelemdöfést. Vajon a sofőr nincs tisztában járműve méreteivel, vagy hiányosak a KRESZ ismeretei?
A kapun való áthaladáskor eltörte a tetőszerkezetet tartó un. koszorúfát, aminek a mérete kb. 20x20cm és csak a szerencsén múlt, hogy nem szakadt le az egész tető. Az eset kb. 1.5 hónapja történt, a kapu azóta is aládúcolva várja jobb sorsát. Vajon ez alkalommal is a tulajdonost terheli a javítási költség?

Ajánlom az illetékes hivatalnak, járjanak nyitott szemmel, ne csak a polgárok kötelességeit hangoztassák, sérelem esetén védjék meg olyan intézkedéssel, ami a jövőben megszünteti ezt az állapotot.
Nemsokára beindul a turista szezon, egyre több idegen sétál ezen az útvonalon, mi pedig büszkén mutatjuk Bánfalva legújabb kori szégyenfoltját. Hallgattassék meg a szavunk! Most a hivatalon van a sor, kérjük a törvényesség eszközével oldja meg a - számára valószínű elenyésző - problémát.

Csúfsága mellett veszélyes is a kapu, mert a rongálás folyamán több cserép meglazult, és csak a szerencsén múlt, hogy még nem talált el senkit, súlyos sérülést okozva.Reménykedve várjuk a hivatal intézkedését, hogy a kaput végre megvédje a benne kárt tevő túlméretes teherautóktól.

Simon Zsolt



1999. jĂşnius 16., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület