CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. jĂşnius 16., szerda 00:00


Most a hivatalon a sor

A bánfalvi kapu kálváriája

Most a hivatalon a sor
A bánfalvi kapu kálváriája

Talán sokan ismerik Bánfalván azt a műemlék kaput, amin keresztül feljuthatunk a Karmelita Templomhoz. Mivel gépjárművel a templomot csak ezen az útvonalon érhetjük el, illő lenne nagyobb figyelmet szentelni a szóban forgó kapunak, és a megfelelő állapotba hozni.
Március végén fényképes cikk jelent meg a Kisalföldben, amely azt taglalta, hogy a teherautók által tönkretett műemlék jellegű kapu, ami egyidős a templom közelében levő épületekkel, miért van ilyen lepusztult állapotban. Itt azonban tévesen jelent meg az a megállapítás, hogy a tulajdonosok idős kora a felújítást gátló tényező. Megértem azt, hogy nem szántak rá sem időt sem anyagiakat, mert a felújítást követően hamarosan ismét tönkretették volna. Szemtanúja voltam az elmúlt 15 év történéseinek, és a kapu lassú tönkremenetelének. Teherautó-sofőrök, akik hivatásos jogosítvánnyal rendelkeznek, figyelmen kívül hagyták a magasság korlátozó táblát.

Két héttel a fent említett újságcikk megjelenése után a kapu kis híján megkapta a kegyelemdöfést. Vajon a sofőr nincs tisztában járműve méreteivel, vagy hiányosak a KRESZ ismeretei?
A kapun való áthaladáskor eltörte a tetőszerkezetet tartó un. koszorúfát, aminek a mérete kb. 20x20cm és csak a szerencsén múlt, hogy nem szakadt le az egész tető. Az eset kb. 1.5 hónapja történt, a kapu azóta is aládúcolva várja jobb sorsát. Vajon ez alkalommal is a tulajdonost terheli a javítási költség?

Ajánlom az illetékes hivatalnak, járjanak nyitott szemmel, ne csak a polgárok kötelességeit hangoztassák, sérelem esetén védjék meg olyan intézkedéssel, ami a jövőben megszünteti ezt az állapotot.
Nemsokára beindul a turista szezon, egyre több idegen sétál ezen az útvonalon, mi pedig büszkén mutatjuk Bánfalva legújabb kori szégyenfoltját. Hallgattassék meg a szavunk! Most a hivatalon van a sor, kérjük a törvényesség eszközével oldja meg a - számára valószínű elenyésző - problémát.

Csúfsága mellett veszélyes is a kapu, mert a rongálás folyamán több cserép meglazult, és csak a szerencsén múlt, hogy még nem talált el senkit, súlyos sérülést okozva.Reménykedve várjuk a hivatal intézkedését, hogy a kaput végre megvédje a benne kárt tevő túlméretes teherautóktól.

Simon Zsolt