CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ajánló a Diákhagyományaink: balekélet című időszakos kiállításhoz

Ajánló a Diákhagyományaink: balekélet című időszakos kiállításhoz
Diákhagyományaink: Balekélet

Belépve a terembe kell egy kis idő, mire az ember betájolja magát, és megállapítja a helyes haladási irányt. Az osztrákoknak például, hiába mondja az ember… a kiállítás, illetve Dr. Ráczné Dr. Schneider Ildikó (az Erdészeti Múzeum igazgatónője, a diákság örökös támogatója) által írt szövegezés tömören, velősen bemutatja hagyományaink egy részének, a balekélet mozzanatait.

Kezdve azzal, hogy a tanév kezdetét megelőző hét előtti szép vasárnapi napon megérkeznek az akkor még pogányoknak számító elsőévesek (egészen a novemberben tartott balek-keresztelő szakestig) a soproni vasútállomásra (aki busszal jön, vessen magára), és a Firma-taxikká avanzsált szekerekkel elindulnak a legrövidebb útként definiált városnéző túrára maguk előtt-mellett tolva a csomagjaikkal megrakott, Firmák kara (már aki felfér…) által vezényelt szekeret. Vezető típusok irányíthatják is az utasítások alapján.


Nem szaporítva túlságosan a szót balekhetek fotóival illusztrálták azt a bizonyos, remélhetőleg sok diák számára felejthetetlen 6 napot.
A “Minden jónak is vége van egyszer” mondás a balekhétre nem érvényes, mert a hét múltba fordulásával folytatódik a balekélet: a balekoktatással.
Már az iskolakezdés első hetétől kezdve megkezdődnek a tanszéki oktatások, ahol a Firmák kara iszonyú nagy türelemmel megkezdi a pogányok felvilágosítását. Tematikusan leadják a tananyagot (Selmecbányától napjainkig, a diákélet hagyományairól, selmecbányai híres épületekről, legendákról beszélnek a pogányoknak) nótázások, humoros feladatok kiadása közben.
A tananyag szigorú számonkérése a balek-ZH (zárthelyi dolgozat) keretén belül történik, ahol a pogányoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy balekvizsgára mehessenek.


Tehát a következő állomás: a balekvizsga. Ez nagyon jó buli. Legalábbis a Firmáknak, de a pogányok is elég jól szokták érezni magukat, annak ellenére, hogy őket ugratják a Firmák. Aki magára veszi (komolyan), az magára vessen. Visszatérve a kiállításhoz, számos jól sikerült, nem csak újabb, hanem régebbi, fekete-fehér fotó mutatja be az ötletesebbnél ötletesebb balekfeladatokat. A legötletesebb balekokat persze visszatapsolják a Firmák, újra és újra megleckéztetve őket.
A kiállításon régi UV (utóvizsga) bárcákat mutatnak be ehhez a részhez kapcsolódóan.
A sikeres balekvizsga után eljön a pogányok ideje: végre balekokká válhatnak a számukra megtartott életük első szakestélyén, a balekkeresztelő szakestélyen. Ennek is megvan a maga szertartása, ennek kellékeit is bemutatja a kiállítás. Nevezetesen: a fiúsításhoz borotva, pemzli, a kereszteléshez dézsa, két öblös söröskorsó, bányászlámpa, pipa, illetve valószínűleg a kormozáshoz tettek ki egy Csillag márkájú különleges minőségű, fekete színű cipőkrémet tartalmazó pléh dobozt. Régen biztos ilyet használtak… Egy nagyon szép régi Walden (egyenruha) is látható a balekcsősz titulust jelző fekete színű szalaggal.
A balek vizsga után elérkeztünk az utolsó állomáshoz: a balek-bálhoz. A balekok méltán megérdemelt mulatsága ez a bál. A kiállításon láthatók nagyon szép régi balek-báli meghívók, amin szerepel az az évben keresztelt balekok névsora, valamint az est programja.
A kiállítás megtekintésével, reméljük, Sopron város lakosai azáltal, hogy betekintést nyernek az egyetemisták életébe, talán kicsit megértőbbek lesznek a diákság novemberig tartó mulatozásával, esetleges éjszakai nótázásával szemben, és talán egy kicsit büszkék is lehetnek erre az unikumnak számító soproni diákéletre, amit a selmecbányai Akadémiáról hoztak magukkal a diákok.
A kiállítást ajánlom mindenkinek: soproninak, nem soproninak, egyetemistának, elsőévesnek, felsőbb évesnek, fiataloknak, időseknek, csak, hogy kicsit is képet kapjanak a balekéletről, ami a múlt héten vette kezdetét.
A kiállítás megtekinthető az Erdészeti Múzeumban (Templom u. 4.), szerda kivételével október 30-ig, a pontos információ kedvéért: szeptemberben 13-17 h-ig, októberben 10-13 h-ig 20 Ft-os belépési díj ellenében.

Pötti



2000. szeptember 08., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület