CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. szeptember 08., péntek 00:00


Ajánló a Diákhagyományaink: balekélet című időszakos kiállításhoz

Diákhagyományaink: Balekélet

Ajánló a Diákhagyományaink: balekélet című időszakos kiállításhoz
Diákhagyományaink: Balekélet

Belépve a terembe kell egy kis idő, mire az ember betájolja magát, és megállapítja a helyes haladási irányt. Az osztrákoknak például, hiába mondja az ember… a kiállítás, illetve Dr. Ráczné Dr. Schneider Ildikó (az Erdészeti Múzeum igazgatónője, a diákság örökös támogatója) által írt szövegezés tömören, velősen bemutatja hagyományaink egy részének, a balekélet mozzanatait.

Kezdve azzal, hogy a tanév kezdetét megelőző hét előtti szép vasárnapi napon megérkeznek az akkor még pogányoknak számító elsőévesek (egészen a novemberben tartott balek-keresztelő szakestig) a soproni vasútállomásra (aki busszal jön, vessen magára), és a Firma-taxikká avanzsált szekerekkel elindulnak a legrövidebb útként definiált városnéző túrára maguk előtt-mellett tolva a csomagjaikkal megrakott, Firmák kara (már aki felfér…) által vezényelt szekeret. Vezető típusok irányíthatják is az utasítások alapján.


Nem szaporítva túlságosan a szót balekhetek fotóival illusztrálták azt a bizonyos, remélhetőleg sok diák számára felejthetetlen 6 napot.
A “Minden jónak is vége van egyszer” mondás a balekhétre nem érvényes, mert a hét múltba fordulásával folytatódik a balekélet: a balekoktatással.
Már az iskolakezdés első hetétől kezdve megkezdődnek a tanszéki oktatások, ahol a Firmák kara iszonyú nagy türelemmel megkezdi a pogányok felvilágosítását. Tematikusan leadják a tananyagot (Selmecbányától napjainkig, a diákélet hagyományairól, selmecbányai híres épületekről, legendákról beszélnek a pogányoknak) nótázások, humoros feladatok kiadása közben.
A tananyag szigorú számonkérése a balek-ZH (zárthelyi dolgozat) keretén belül történik, ahol a pogányoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy balekvizsgára mehessenek.


Tehát a következő állomás: a balekvizsga. Ez nagyon jó buli. Legalábbis a Firmáknak, de a pogányok is elég jól szokták érezni magukat, annak ellenére, hogy őket ugratják a Firmák. Aki magára veszi (komolyan), az magára vessen. Visszatérve a kiállításhoz, számos jól sikerült, nem csak újabb, hanem régebbi, fekete-fehér fotó mutatja be az ötletesebbnél ötletesebb balekfeladatokat. A legötletesebb balekokat persze visszatapsolják a Firmák, újra és újra megleckéztetve őket.
A kiállításon régi UV (utóvizsga) bárcákat mutatnak be ehhez a részhez kapcsolódóan.
A sikeres balekvizsga után eljön a pogányok ideje: végre balekokká válhatnak a számukra megtartott életük első szakestélyén, a balekkeresztelő szakestélyen. Ennek is megvan a maga szertartása, ennek kellékeit is bemutatja a kiállítás. Nevezetesen: a fiúsításhoz borotva, pemzli, a kereszteléshez dézsa, két öblös söröskorsó, bányászlámpa, pipa, illetve valószínűleg a kormozáshoz tettek ki egy Csillag márkájú különleges minőségű, fekete színű cipőkrémet tartalmazó pléh dobozt. Régen biztos ilyet használtak… Egy nagyon szép régi Walden (egyenruha) is látható a balekcsősz titulust jelző fekete színű szalaggal.
A balek vizsga után elérkeztünk az utolsó állomáshoz: a balek-bálhoz. A balekok méltán megérdemelt mulatsága ez a bál. A kiállításon láthatók nagyon szép régi balek-báli meghívók, amin szerepel az az évben keresztelt balekok névsora, valamint az est programja.
A kiállítás megtekintésével, reméljük, Sopron város lakosai azáltal, hogy betekintést nyernek az egyetemisták életébe, talán kicsit megértőbbek lesznek a diákság novemberig tartó mulatozásával, esetleges éjszakai nótázásával szemben, és talán egy kicsit büszkék is lehetnek erre az unikumnak számító soproni diákéletre, amit a selmecbányai Akadémiáról hoztak magukkal a diákok.
A kiállítást ajánlom mindenkinek: soproninak, nem soproninak, egyetemistának, elsőévesnek, felsőbb évesnek, fiataloknak, időseknek, csak, hogy kicsit is képet kapjanak a balekéletről, ami a múlt héten vette kezdetét.
A kiállítás megtekinthető az Erdészeti Múzeumban (Templom u. 4.), szerda kivételével október 30-ig, a pontos információ kedvéért: szeptemberben 13-17 h-ig, októberben 10-13 h-ig 20 Ft-os belépési díj ellenében.

Pötti