CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mi másért vállalkoztunk volna arra, hogy gyermekeket neveljünk?

Mi másért vállalkoztunk volna arra, hogy gyermekeket neveljünk?
Megkésve az anyáknapjáról (?)

Grafika D. Hoffer Erzsébet

Csütörtökön a megyeháza dísztermében érdekes találkozóra került sor. A város édesanyáiról emlékeztek meg anyáknapja apropóján. Dr. Payer Erzsébet alpolgármester invitálta a nagycsaládos anyukákat egy kis műsorra, és kedveskedett minden jelenlévőnek egy szál virággal és meglepetéssel. A műsorról a város óvodásai gondoskodtak, könnyeket csalva a sok mindent átélt édesanyák szemébe. Nagyon jól esett a figyelmesség, igaz ez mindig kampányszerű, de azért marad belőle a dolgos hétköznapokra is. Maga a gesztus volt kedves a várostól, ez az, amit igazán értékelni tudnak azok, akik sokszor reménytelennek tűnő helyzetekben nevelik népes családjukat.
Mindezekről az a gyönyörű gerbera jut eszembe, amellyel az ünnepség után hazajött feleségem. A lányaim gyorsan kölcsönvették a virágot, és pillanatok alatt eltört a szára. A virág szép maradt, nem esett baja, csak a "dereka" tört. Valami ilyesmi történt a magyar családokkal, családpolitikával is. Derékba tört. A népesség folyamatosan csökken.
Ezt nem lehet az abortusz szigorításával, a családi pótlék emelésével és egyáltalán, törvényekkel megjavítani. Egy nemzet létszáma akkor kezd emelkedni, ha vagy valami nagy krízis után a népesség jelentősen megfogyatkozik, vagy perspektívát látnak maguk előtt az emberek, bár erről a szociológusoknak is megoszlik a véleménye.
Nem ártana olyan értékrendet követni, ahol az édesanyák gyermeknevelő munkáját - igen, munkáját, mert az, nagyon is az - megfelelő társadalmi elismertség övezné. Gondolkodásmódunkon kellene változtatni, nem csak kampányszerűen, vagy csak megszokásból foglakozni azokkal, akik a jövőt, jövőnket szó szerint építik. Egy szülőnek, édesanyának a legfontosabb dolog a gyermeke, a gyermekei. Legyen ez mindnyájunknak a legfontosabb dolog, nap mint nap, és meg fog változni minden, ha lassan is. Mi, nagycsaládosok hiszünk benne. Mi másért vállalkoztunk volna arra, hogy gyermekeket neveljünk?
Anyák napján, így megkésve, utólag, egy szál törött szárú virággal...?

Szöveg Nagy András



2000. május 16., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület