CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Nekünk marad a remény...

Nekünk marad a remény...

Soproni Füzetek '99 - Művészeti antológia

A Soproni Képzőművészeti Társaság Adventi tárlatnyitója szolgáltatta az alkalmat Sarkady Sándor költő-műfordítónak arra, hogy a nagyközönségnek átadja a Soproni Füzetek legújabb, 1999. évi számát. A művészeti antológia kiadásának eddigi történetéről, indítékairól kérdeztem a főszerkesztőt, Sarkady Sándor író-műfordítót.
- A Soproni Füzetek 21 éve élő periodika. Indításának gondolata a város szabad királyi várossá való nyilvánítása 700. évfordulójának alkalmával merült fel. Az akkori városvezetők segítségével, több mint 30 esztendő után sikerült létrehozni a Soproni Írók Antológiáját. A Soproni Írók Antológiájában három nemzedék mutatkozhatott be egyszerre, a régi frankenburgisták, az induló derékhad és az egészen fiatalok, a Soproni Művészeti Kollégium tagjai. Az antológiának annyira kedvező országos visszhangja volt, hogy ezt követően megengedték, hogy kétévenként, majd később évente a város és környéke, valamint az ország közvéleménye előtt a soproni írók ilyen módon mutatkozzanak meg.
- Kik azok az alkotók, akiknek műveivel az olvasó a Soproni Füzetekben találkozik?
A Soproni Írók Antológiája után elinduló Soproni Füzetek - egyébként csak nevében füzetek, mert ez egy 300-400 oldalas antológia - amely már régóta nem csak helyi folyóiratnak számít, hiszen országos nevű költők - részint innen elszármazottak, részint a várossal szimpatizálók - tisztelik meg ezt a kiadványt állandó részvételükkel.
- Tartalmilag milyen az antológia felépítése?
Az évek folyamán kialakult egy bizonyos rovatrendszere a periodikának. Van egy Soproni Kaleidoszkóp - kezdő fejezet - amely mint a kaleidoszkóp villódzó képei, Sopron legérdekesebb kulturális vonatkozásairól ad számot, részint az itt élő, részint a vendégként ide érkező szemével. Ennek a kaleidoszkópnak most már 10 éve állandó folytatásokban visszatérő darabja Becht Rezső A bűvös henger önéletrajzi "nagyismétlése". Nem régen leplezték le Becht Rezső emléktábláját. Két év múlva - Becht Rezső születésének 100. évfordulóján - az lenne az igazán méltó emlék, ha ezt a remek életrajzi regényt kiadná a város, erre ígéretünk is van.


Versek, műfordítások, novellák, tanulmányok, dokumentum-értékű írások szerepelnek a lapban, és mellettük minden évben lehetőséget ad a kiadvány a városban élő képzőművészek festményeinek, szobrainak, képeinek, érmeinek, fotóinak bemutatására. Sajnos, nem hiányzik soha a megemlékezés rovat sem ebből a kiadványból. Amikor az élet szomorú rendje szerint egy-egy művésztársunk elhagy bennünket, mindig hűségesen megemlékezünk róla. Az idén Jánossy György kétszeres Ybl-díjas soproni kötődésű építészt búcsúztatta Kubinszky Mihály, és búcsút vettünk Timár Antaltól, a váratlanul eltávozott kiváló grafikus-művésztől is.
- Íróként és szerkesztőként mit kíván a soproni kultúra, a Soproni Füzetek számára?
A kultúrának még nagyobb megbecsülést és anyagi támogatást szeretnék, mert ebben a piac-szellemű világban az egyik legértékesebb árunak, a szelleminek van egyre kevesebb becsülete. Szeretnék kitűnő írókat, tehetséges képzőművészeket és derék, nemes gondolkodású szponzorokat, akik segítsége a jövőben nélkülözhetetlen az anyagi akadályok leküzdésében. A Soproni Füzetek számára azt kívánom, hogy olvasóközönsége megsokszorozódjon, hiszen az önmagában hordozott értéken túl minden antológia annyit ér, ahányan azt elolvassák.


Bősze Balázs felelős kiadóval arról beszélgetünk, hogy milyen példányszámban jelenik meg a periodika, kikhez és hogyan jut el?
- A Soproni Füzetek 500 példányban jelenik meg. Az antológia 21 év óta állandó anyagi nehézségekkel küszködött, az idén először értük el, hogy az önkormányzat költségvetésében a kiadvány támogatása is szerepeljen. Így legalább a nyomdaköltségekre megvolt az anyagi fedezet. Előző években olyan is volt, hogy teljesen a szponzorok pénzéből kellett a kiadványt megjelentetni.
A Soproni Füzetek összefogja - egy évkönyv erejéig - a soproni és a Sopronból elszármazott, irodalommal, képzőművészettel foglalkozókat, ugyanakkor kulturális rovatában a város reprezentáns kulturális eseményeinek bemutatására is helyet ad: közli kiállításmegnyitók, műkritikák szövegeit.
Sopronban könyvesboltok árusítják, valamint a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége is terjeszti.
- A felelős kiadó számára ez a rengeteg fáradsággal, vesződséggel járó munka nem túl jó üzlet. Miért csinálja?
- Számomra ez annyira természetes, hogy ezt a kérdést meg sem tudom válaszolni. Talán azért, mert magam is írok, és minden más rokon művészettel, művésszel az ember testvérnek érzi magát.
Az ember csinálja, mert úgy érzi, hogy ez a dolga, ezt valakinek csinálni kell. Nem múlhat el egy évtized, egy évszázad sem úgy, hogy ilyen nemes alkotásokat - képeket, irodalmi műveket - valaki meg nem örökít. Nekünk marad a remény, hogy száz év múlva egy filosz majd a kezébe véve, leporolgatva ezeket, a könyvtárban belőlük szép szakdolgozatot ír, talán még közlésre is szánja, mint maradandó értékeket Sopron múltjából.

Kép és szöveg: Tóth Éva



1999. december 06., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület