CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy sírásó, az üres sír és a remény

Egy sírásó, az üres sír és a remény

Merényi Zoltán sorozata

Egyszer beszélgettem egy sírásóval, aki elmondta, hogy ő nem hisz a halál utáni életben. Sok embert elásott már -mondta-, de még egy sem jött elő. Én azt válaszoltam neki, én egy valakit ismerek: Jézus Krisztust.

A Biblia tanúsága szerint Tiberius császár uralkodásának idején, Pontius Pilátus helytartósága alatt, Kr. u. 30 körül Jeruzsálemben történt a világtörténelem legfontosabb és legcsodálatosabb eseménye: Jézus Krisztus két nappal azután, hogy a Golgota keresztjén hosszú szenvedések után kilehelte a lelkét, kijött a sírból, majd mielőtt felment volna a mennybe több mint ötszáz embernek megjelent. Mindez legenda, vagy kitaláció, netán hiteles történelmi esemény? Ez a kereszténység, de az egész létezés alapkérdése. Ha Krisztus nem támadt fel a halálból, akkor hiábavaló a hitünk, s nincs reménységünk sem -ezt már Pál apostol is elmondta a az I. században a Korinthusi gyülekezetnek-, akkor az egész kereszténység a világ legnagyobb hazugsága, a keresztények pedig a világ legnagyobb bolondjai. Annak ellenére, hogy értékes kultúrát, vallást hoztak létre, bizony az egész egy nagy csalás.


Ilyen, kővel lezárható sír volt Jézusé is

De vajon elképzelhető-e, hogy egy vallás egy hazugságra épülve évtizedek alatt megváltoztassa az egész világot? Hogy azok a tanítványok, akik Jézus mellett éltek három évig, készek legyenek hatalmas tömegek előtt megvallani, hogy Jézus Krisztus feltámadt, s ők találkoztak vele? Sőt ugyanazek az emberek készek legyenek ezért a tanúságért az életüket is feláldozni? Melyik ember halna meg egy hazugságért akkor, ha tudja is, hogy amiért meghal az hazugság? A tanítványoknak ugyanis tudniuk kellett, mi az igazság. Sokan szembesültek ezekkel a kérdésekkel, s jutottak el arra a meggyőződésre, amire például Thomas Arnold professzor az angliai Oxford Egyetem Modernkori Történelem Tanszékének vezetője: "Hosszú évek óta foglalkozom más korok történelmének tanulmányozásával… de nem tudok egyetlen tényről sem az emberiség történelmében, melyet jobb, teljesebb és oly sokféle bizonyíték támasztana alá, mint azt a jelet, melyet Isten adott nekünk: Krisztus meghalt és feltámadt a halálból."

Én is hiszem és vallom, ahogy az őskeresztények is hitték: Jézus Krisztus feltámadott - valóban feltámadott! Hitünk nem egy fikcióra épül, hanem egy történelmi tényre, Isten Fia legyőzve a halált kijött a sírból, s megnyitotta minden halandó számára -aki benne bízik- az utat az örök élet felé. Van remény!



- Merényi Zoltán -



1999. április 02., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület