CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. április 02., péntek 00:00


Egy sírásó, az üres sír és a remény

Merényi Zoltán sorozata 7.

Egy sírásó, az üres sír és a remény

Merényi Zoltán sorozata

Egyszer beszélgettem egy sírásóval, aki elmondta, hogy ő nem hisz a halál utáni életben. Sok embert elásott már -mondta-, de még egy sem jött elő. Én azt válaszoltam neki, én egy valakit ismerek: Jézus Krisztust.

A Biblia tanúsága szerint Tiberius császár uralkodásának idején, Pontius Pilátus helytartósága alatt, Kr. u. 30 körül Jeruzsálemben történt a világtörténelem legfontosabb és legcsodálatosabb eseménye: Jézus Krisztus két nappal azután, hogy a Golgota keresztjén hosszú szenvedések után kilehelte a lelkét, kijött a sírból, majd mielőtt felment volna a mennybe több mint ötszáz embernek megjelent. Mindez legenda, vagy kitaláció, netán hiteles történelmi esemény? Ez a kereszténység, de az egész létezés alapkérdése. Ha Krisztus nem támadt fel a halálból, akkor hiábavaló a hitünk, s nincs reménységünk sem -ezt már Pál apostol is elmondta a az I. században a Korinthusi gyülekezetnek-, akkor az egész kereszténység a világ legnagyobb hazugsága, a keresztények pedig a világ legnagyobb bolondjai. Annak ellenére, hogy értékes kultúrát, vallást hoztak létre, bizony az egész egy nagy csalás.


Ilyen, kővel lezárható sír volt Jézusé is

De vajon elképzelhető-e, hogy egy vallás egy hazugságra épülve évtizedek alatt megváltoztassa az egész világot? Hogy azok a tanítványok, akik Jézus mellett éltek három évig, készek legyenek hatalmas tömegek előtt megvallani, hogy Jézus Krisztus feltámadt, s ők találkoztak vele? Sőt ugyanazek az emberek készek legyenek ezért a tanúságért az életüket is feláldozni? Melyik ember halna meg egy hazugságért akkor, ha tudja is, hogy amiért meghal az hazugság? A tanítványoknak ugyanis tudniuk kellett, mi az igazság. Sokan szembesültek ezekkel a kérdésekkel, s jutottak el arra a meggyőződésre, amire például Thomas Arnold professzor az angliai Oxford Egyetem Modernkori Történelem Tanszékének vezetője: "Hosszú évek óta foglalkozom más korok történelmének tanulmányozásával… de nem tudok egyetlen tényről sem az emberiség történelmében, melyet jobb, teljesebb és oly sokféle bizonyíték támasztana alá, mint azt a jelet, melyet Isten adott nekünk: Krisztus meghalt és feltámadt a halálból."

Én is hiszem és vallom, ahogy az őskeresztények is hitték: Jézus Krisztus feltámadott - valóban feltámadott! Hitünk nem egy fikcióra épül, hanem egy történelmi tényre, Isten Fia legyőzve a halált kijött a sírból, s megnyitotta minden halandó számára -aki benne bízik- az utat az örök élet felé. Van remény!



- Merényi Zoltán -