CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kultúrák, hagyományok találkozása: Augusztus 8-án lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a kisebbségek kultúrája bemutatásának, egyben a közösségteremtés szándékával idén is megrendezi, immár kilencedik alkalommal, Győr-Moson-Sopron Megye Nemzetiségi Napját. Az idei esztendőben Győr ad otthont az eseménynek, a „4 Évszak Fesztivál Nyár” keretein belül, 2009. augusztus 8-án, szombaton délután – mondta el Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke a mai, Győrben tartott sajtótájékoztató alkalmával.

A megyénkben élő, kisebbségi önkormányzattal rendelkező hét nemzeti és etnikai kisebbség – a bolgár, a cigány, a horvát, a lengyel, a német, az örmény és a szlovén – sokszínű hagyományait bemutató programot minden alkalommal más településen tartja a megyei önkormányzat, azért, hogy nemzetiségeinket minél többen megismerhessék és megszerethessék – tette hozzá Firtl Mátyás.

A megyei alelnök hangsúlyozta: a megyében élő nemzetiségek kulturális seregszemléje megfelelőképpen szolgálja azt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által kitűzött célt, hogy nem kötelező feladatként, önként támogatja a megyei kisebbségeket.

A megyei önkormányzat ezzel a rendezvénnyel is elősegíti a kultúrák közötti párbeszédet, teret ad annak a kulturális sokszínűség bemutatásának, amivel Győr-Moson-Sopron Megye rendelkezik, ami kitágítva az egész magyar nemzet kulturális és hagyománybeli sokszínűségét és gazdagságát is mutatja. Ezért is tartja fontosnak az önkormányzat a megye nemzetiségeinek támogatását.

Az augusztus 8-i programot ismertetve Firtl Mátyás elmondta:

Délután 3 órakor látványos ünnepi táncos menet indul a Megyeházától – a Baross út –Arany János utca útvonalon - a rendezvény helyszínére, a Rába-partra, a Győri Víziszínpadhoz, ahol dr. Németh Viktor, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke üdvözli a megjelenteket, majd dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az ünnepi gondolatok után Győr-Moson-Sopron megye nemzetiségeié a színpad, ahol az érdeklődők színes, zenés-táncos produkciókat láthatnak, a közelben felállított pavilonokat felkeresve pedig közelebbről is megismerkedhetnek a köztünk élő nemzetiségekkel. 18.00 órakor Firtl Mátyásnak, a megyei közgyűlés alelnökének záró gondolataival ér véget a IX. Megyei Nemzetiségi Nap programja.

Mindenkit biztatunk, hogy jöjjön el és ismerkedjen meg megyénk nemzetiségeinek kultúrájával.

A tartalmas és látványos produkcióknak azonban ezzel még nem lesz vége, hiszen 18.30 órakor kezdődik a Dunakapu téren az V. Czinka Panna Roma Kultúrest, ahol „sztárvendégként” a 100 Tagú Cigányzenekar és a „cigánynóta királynője”, Bangó Margit lép színpadra.

Firtl Mátyás hangsúlyozta: az ingyenes programokra a szervezők sok érdeklődőt várnak.

Simon Róbert Balázs alpolgármester hozzátette, a győri önkormányzat a nemzetiségi nap vízi színpadi programjaihoz ingyenesen biztosítják a színpadot, és támogatják a Száz Tagú Cigányzenekar koncertjét.

Jakus László a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület titkára a három részből álló program részleteiről szólt. Buffó Rigó Sándor a népszerű zenekar művészeti vezetője szintén a kultúrák közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.
BTÉ
Fotó: gyor.hu



2009. jĂşlius 28., kedd 17:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület