CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. jĂşlius 28., kedd 17:28


Kultúrák, hagyományok találkozása: Augusztus 8-án lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap

Kultúrák, hagyományok találkozása: Augusztus 8-án lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Nap

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a kisebbségek kultúrája bemutatásának, egyben a közösségteremtés szándékával idén is megrendezi, immár kilencedik alkalommal, Győr-Moson-Sopron Megye Nemzetiségi Napját. Az idei esztendőben Győr ad otthont az eseménynek, a „4 Évszak Fesztivál Nyár” keretein belül, 2009. augusztus 8-án, szombaton délután – mondta el Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke a mai, Győrben tartott sajtótájékoztató alkalmával.

A megyénkben élő, kisebbségi önkormányzattal rendelkező hét nemzeti és etnikai kisebbség – a bolgár, a cigány, a horvát, a lengyel, a német, az örmény és a szlovén – sokszínű hagyományait bemutató programot minden alkalommal más településen tartja a megyei önkormányzat, azért, hogy nemzetiségeinket minél többen megismerhessék és megszerethessék – tette hozzá Firtl Mátyás.

A megyei alelnök hangsúlyozta: a megyében élő nemzetiségek kulturális seregszemléje megfelelőképpen szolgálja azt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által kitűzött célt, hogy nem kötelező feladatként, önként támogatja a megyei kisebbségeket.

A megyei önkormányzat ezzel a rendezvénnyel is elősegíti a kultúrák közötti párbeszédet, teret ad annak a kulturális sokszínűség bemutatásának, amivel Győr-Moson-Sopron Megye rendelkezik, ami kitágítva az egész magyar nemzet kulturális és hagyománybeli sokszínűségét és gazdagságát is mutatja. Ezért is tartja fontosnak az önkormányzat a megye nemzetiségeinek támogatását.

Az augusztus 8-i programot ismertetve Firtl Mátyás elmondta:

Délután 3 órakor látványos ünnepi táncos menet indul a Megyeházától – a Baross út –Arany János utca útvonalon - a rendezvény helyszínére, a Rába-partra, a Győri Víziszínpadhoz, ahol dr. Németh Viktor, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke üdvözli a megjelenteket, majd dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az ünnepi gondolatok után Győr-Moson-Sopron megye nemzetiségeié a színpad, ahol az érdeklődők színes, zenés-táncos produkciókat láthatnak, a közelben felállított pavilonokat felkeresve pedig közelebbről is megismerkedhetnek a köztünk élő nemzetiségekkel. 18.00 órakor Firtl Mátyásnak, a megyei közgyűlés alelnökének záró gondolataival ér véget a IX. Megyei Nemzetiségi Nap programja.

Mindenkit biztatunk, hogy jöjjön el és ismerkedjen meg megyénk nemzetiségeinek kultúrájával.

A tartalmas és látványos produkcióknak azonban ezzel még nem lesz vége, hiszen 18.30 órakor kezdődik a Dunakapu téren az V. Czinka Panna Roma Kultúrest, ahol „sztárvendégként” a 100 Tagú Cigányzenekar és a „cigánynóta királynője”, Bangó Margit lép színpadra.

Firtl Mátyás hangsúlyozta: az ingyenes programokra a szervezők sok érdeklődőt várnak.

Simon Róbert Balázs alpolgármester hozzátette, a győri önkormányzat a nemzetiségi nap vízi színpadi programjaihoz ingyenesen biztosítják a színpadot, és támogatják a Száz Tagú Cigányzenekar koncertjét.

Jakus László a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület titkára a három részből álló program részleteiről szólt. Buffó Rigó Sándor a népszerű zenekar művészeti vezetője szintén a kultúrák közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.
BTÉ
Fotó: gyor.hu