CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Keresztényszociális válaszok sorskérdéseinkre – KÉSZ kerekasztal-beszélgetés Sopronban

Keresztényszociális válaszok sorskérdéseinkre – KÉSZ kerekasztal-beszélgetés Sopronban

A szociális népszavazás eredménye óriási sikere egész Magyarországnak, egyben két értéknek – az egységnek és a szolidaritásnak – a diadala – jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Sopronban azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezett Sopronban.

- A népszavazás során eddig, belpolitikai kérdést illetően még soha nem tapasztalható társadalmi egyetértés és egység jött létre – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
A népszavazás eredményének értéke még, hogy a nemzeti egység – a legalapvetőbb kereszténydemokrata érték – a szolidaritás gondolata körül kristályosodott ki.


Hiszen részint a generációk közötti szolidaritás – amit a tandíj és az idősek számára fontos ápolási díj egyforma támogatottsága jelez – részint a különböző társadalmi rétegek – a középosztály és szegényebb rétegek – közötti szolidaritás valósult meg - fejtette ki Semjén Zsolt.

- A szociális népszavazás elutasította azt a neoliberális felfogást, amit a jelenlegi kormánykoalíció képvisel, aki mindent piacosítani akar, és mindent a pénzügyi szempontoknak akar alárendelni. A piacnak érvényesülni kell a gazdaságban, de az egészségügyben és az oktatásban a társadalmi szolidaritásnak és az állami felelősségvállalásnak van a helye – szögezte le a politikus.

Semjén Zsolt azt is elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP két törvényjavaslatot nyújtott be közösen. Az egyik, hogy az ápolási- a vizitdíj megszűnésével az orvosokat megillető pénzt egyrészt a kormányhivatalok luxuskiadásaiból, másrészt a Szerencsejáték Rt. adóbevételéből kell pótolni.


A másik Fidesz-KDNP-s törvényjavaslat lényege: hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítási törvényt, azt, amelyet ,,a népakarat ellenére erőltetett át az országgyűlésen.”

,,Egy kormánynak a demokráciában két lehetősége van: vagy végrehajtja a népakaratot, vagy lemond. Mi mind a két megoldást örömmel látjuk.” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Simicskó István az elmúlt időszakok demonstrációival kapcsolatos félelemkeltő módszerekről szólt a biztonságpolitikai kérdéseket fejtegető előadásában. Továbbá a megszűntetett általános hadkötelezettség következményeit, mint reális problémát jelezve, kifejtette azt a kereszténydemokrata álláspontot, ahogyan a biztonságot katonai értelemben is ki kellene teljesíteni. Jelenleg minden idők legkisebb létszámú honvédségével rendelkezünk; ezen változtatni kell egy kiegészítő tartalékos rendszer létrehozásával, amelyhez kapcsolódóan javaslatot is tett az országgyűlés felé.


A kerekasztal-beszélgetés harmadik előadójaként Böszörményi-Nagy Gergő, a Nézőpont Intézet politikai elemzője a népszavazással kapcsolatban annak eredményeiről és következményeiről is szólt, egyben a polgári oldal stratégiáit is elemezte.

Az országjáró, 127. alkalommal megtartott kerekasztal-beszélgetés moderátora Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési volt, aki elmondta a sorskérdések körébe az emberi életet, az életminőséget meghatározó kérdések tartoznak kezdve a megélhetéstől az életminőségen, a képességek fejlesztésén át a biztonságérzetig, amely kérdésekre a felebaráti szeretet és a társadalmi igazságosság alapján megfogalmazott válaszokat keresik a kerekasztal-beszélgetés résztvevői.



B. Tóth Éva



2008. március 14., péntek 09:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület