CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2008. március 14., péntek 09:37


Keresztényszociális válaszok sorskérdéseinkre – KÉSZ kerekasztal-beszélgetés Sopronban

Életminőségről, egységről, szolidaritásról, biztonságról

Keresztényszociális válaszok sorskérdéseinkre – KÉSZ kerekasztal-beszélgetés Sopronban

A szociális népszavazás eredménye óriási sikere egész Magyarországnak, egyben két értéknek – az egységnek és a szolidaritásnak – a diadala – jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Sopronban azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezett Sopronban.

- A népszavazás során eddig, belpolitikai kérdést illetően még soha nem tapasztalható társadalmi egyetértés és egység jött létre – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
A népszavazás eredményének értéke még, hogy a nemzeti egység – a legalapvetőbb kereszténydemokrata érték – a szolidaritás gondolata körül kristályosodott ki.


Hiszen részint a generációk közötti szolidaritás – amit a tandíj és az idősek számára fontos ápolási díj egyforma támogatottsága jelez – részint a különböző társadalmi rétegek – a középosztály és szegényebb rétegek – közötti szolidaritás valósult meg - fejtette ki Semjén Zsolt.

- A szociális népszavazás elutasította azt a neoliberális felfogást, amit a jelenlegi kormánykoalíció képvisel, aki mindent piacosítani akar, és mindent a pénzügyi szempontoknak akar alárendelni. A piacnak érvényesülni kell a gazdaságban, de az egészségügyben és az oktatásban a társadalmi szolidaritásnak és az állami felelősségvállalásnak van a helye – szögezte le a politikus.

Semjén Zsolt azt is elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP két törvényjavaslatot nyújtott be közösen. Az egyik, hogy az ápolási- a vizitdíj megszűnésével az orvosokat megillető pénzt egyrészt a kormányhivatalok luxuskiadásaiból, másrészt a Szerencsejáték Rt. adóbevételéből kell pótolni.


A másik Fidesz-KDNP-s törvényjavaslat lényege: hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítási törvényt, azt, amelyet ,,a népakarat ellenére erőltetett át az országgyűlésen.”

,,Egy kormánynak a demokráciában két lehetősége van: vagy végrehajtja a népakaratot, vagy lemond. Mi mind a két megoldást örömmel látjuk.” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Simicskó István az elmúlt időszakok demonstrációival kapcsolatos félelemkeltő módszerekről szólt a biztonságpolitikai kérdéseket fejtegető előadásában. Továbbá a megszűntetett általános hadkötelezettség következményeit, mint reális problémát jelezve, kifejtette azt a kereszténydemokrata álláspontot, ahogyan a biztonságot katonai értelemben is ki kellene teljesíteni. Jelenleg minden idők legkisebb létszámú honvédségével rendelkezünk; ezen változtatni kell egy kiegészítő tartalékos rendszer létrehozásával, amelyhez kapcsolódóan javaslatot is tett az országgyűlés felé.


A kerekasztal-beszélgetés harmadik előadójaként Böszörményi-Nagy Gergő, a Nézőpont Intézet politikai elemzője a népszavazással kapcsolatban annak eredményeiről és következményeiről is szólt, egyben a polgári oldal stratégiáit is elemezte.

Az országjáró, 127. alkalommal megtartott kerekasztal-beszélgetés moderátora Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési volt, aki elmondta a sorskérdések körébe az emberi életet, az életminőséget meghatározó kérdések tartoznak kezdve a megélhetéstől az életminőségen, a képességek fejlesztésén át a biztonságérzetig, amely kérdésekre a felebaráti szeretet és a társadalmi igazságosság alapján megfogalmazott válaszokat keresik a kerekasztal-beszélgetés résztvevői.



B. Tóth Éva