CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Tudnivalók a népszavazásról

Március 9-én választ az ország. A köztársasági elnök három kérdésben rendelte el az ügydöntő népszavazást. Az erről szóló értesítéseket már megkapták a
választópolgárok – tájékoztatta a sajtót . Dr. Dobos József, Sopron jegyzője, aki a választással kapcsolatosan további részleteket is közölt a helyi sajtóval.


A népszavazás kérdései

A három kérdés, amelyre a választópolgároknak választ kell adniuk a következők:
Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg- intézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, a fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

Hol és mikor voksolhatunk

Az értesítő, amit a választópolgárok február 22-ig postai úton megkaptak, tartalmazza, hol és mikor voksolhatnak.

Minden szavazókör reggel hattól este hétig lesz nyitva. Sopronban 45 szavazókörben adhatja le voksait a 46 290 választásra jogosult polgár. Szavazni csak személyesen, a lakóhely szerinti választókörben lehet. Természetesen élhet a szavazás jogával a polgár akkor is, ha országon belül aznap éppen máshol tartózkodik, ehhez azonban igazolásra van szüksége. Az igazolást a lakóhely szerint illetékes jegyző adja ki, aki azt is közli, pontosan hol található adott helyen az a szavazókör, ahol leadhatja a voksait. Ha mégis közbejönne valami – mégsem utazik el –, a választást megelőző harmadik napig (jelen esetben csütörtökig) egyszer lehetőség van a visszavonásra, azaz kérheti, hogy mégis a lakóhelyén válasszon.


Mire van szükségünk a szavazáshoz

A személyazonosság igazolása minden esetben kötelező! Ennek hiányában a választópolgár akkor sem adhatja le a voksát, ha a szavazatszámláló bizottság tagjai ismerik.
A szavazni szándékozóknak be kell mutatniuk a régi típusú, lakcímet is tartalmazó személyi igazolványt vagy lakcímigazolványt és a személyi igazolványt, illetve útlevelet vagy 2001. január elseje után kiállított jogosítványt.

A három kérdés külön szavazólapon lesz. A szavazólapok csak akkor érvényesek, ha azokon szerepel a pecsét.

Változások az előző szavazásokhoz képest

Az előző választásokhoz képest változást jelent, hogy az 1-es és a 2-es szavazókör új helyen, a Szent Orsolya-iskola helyett a Széchenyi-gimnáziumban (Templom utca 26.) lesz. Változás az is, hogy a mozgásukban akadályozottak mozgó urnát csak írásban kérhetnek a helyi választási iroda vezetőjétől vagy a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságtól.

Akik igazolással szavaznak Sopronban, azok az 1-es szavazókörben, azaz a Széchenyi-gimnáziumban adhatják le voksaikat.


További információt az olvasók a www.sopron.hu oldal Népszavazás 2008. március 9. menüpontja alatt és a www.valasztas.hu oldalakon találnak, ahol a választás éjszakáján már a részeredmények is nyomon követhetők lesznek.

(sopron.hu)



2008. március 04., kedd 20:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület