CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. március 04., kedd 20:52


Tudnivalók a népszavazásról

Tudnivalók a népszavazásról

Március 9-én választ az ország. A köztársasági elnök három kérdésben rendelte el az ügydöntő népszavazást. Az erről szóló értesítéseket már megkapták a
választópolgárok – tájékoztatta a sajtót . Dr. Dobos József, Sopron jegyzője, aki a választással kapcsolatosan további részleteket is közölt a helyi sajtóval.


A népszavazás kérdései

A három kérdés, amelyre a választópolgároknak választ kell adniuk a következők:
Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg- intézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni? Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, a fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

Hol és mikor voksolhatunk

Az értesítő, amit a választópolgárok február 22-ig postai úton megkaptak, tartalmazza, hol és mikor voksolhatnak.

Minden szavazókör reggel hattól este hétig lesz nyitva. Sopronban 45 szavazókörben adhatja le voksait a 46 290 választásra jogosult polgár. Szavazni csak személyesen, a lakóhely szerinti választókörben lehet. Természetesen élhet a szavazás jogával a polgár akkor is, ha országon belül aznap éppen máshol tartózkodik, ehhez azonban igazolásra van szüksége. Az igazolást a lakóhely szerint illetékes jegyző adja ki, aki azt is közli, pontosan hol található adott helyen az a szavazókör, ahol leadhatja a voksait. Ha mégis közbejönne valami – mégsem utazik el –, a választást megelőző harmadik napig (jelen esetben csütörtökig) egyszer lehetőség van a visszavonásra, azaz kérheti, hogy mégis a lakóhelyén válasszon.


Mire van szükségünk a szavazáshoz

A személyazonosság igazolása minden esetben kötelező! Ennek hiányában a választópolgár akkor sem adhatja le a voksát, ha a szavazatszámláló bizottság tagjai ismerik.
A szavazni szándékozóknak be kell mutatniuk a régi típusú, lakcímet is tartalmazó személyi igazolványt vagy lakcímigazolványt és a személyi igazolványt, illetve útlevelet vagy 2001. január elseje után kiállított jogosítványt.

A három kérdés külön szavazólapon lesz. A szavazólapok csak akkor érvényesek, ha azokon szerepel a pecsét.

Változások az előző szavazásokhoz képest

Az előző választásokhoz képest változást jelent, hogy az 1-es és a 2-es szavazókör új helyen, a Szent Orsolya-iskola helyett a Széchenyi-gimnáziumban (Templom utca 26.) lesz. Változás az is, hogy a mozgásukban akadályozottak mozgó urnát csak írásban kérhetnek a helyi választási iroda vezetőjétől vagy a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságtól.

Akik igazolással szavaznak Sopronban, azok az 1-es szavazókörben, azaz a Széchenyi-gimnáziumban adhatják le voksaikat.


További információt az olvasók a www.sopron.hu oldal Népszavazás 2008. március 9. menüpontja alatt és a www.valasztas.hu oldalakon találnak, ahol a választás éjszakáján már a részeredmények is nyomon követhetők lesznek.

(sopron.hu)