CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter parlamenti felszólalásával kapcsolatban

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter mai, napirend előtti felszólalásában, a Parlamentben kifogásolta a köztársasági elnök hétfői ünnepi beszédének egyes részeit. Ezzel kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatal az alábbi közleményt adja ki.

Sólyom László köztársasági elnök tavaly, 2006. szeptember 19-én, a Magyar Televízió ostromának másnapján elmondott beszédében a lehető leghatározottabban ítélte el, hogy tüntetők egy csoportja erőszakosan lépett fel, valamint kritikával illette a rendőrség erőtlen és szakszerűtlen fellépését. Az államfő a rendbontást köztörvényes bűncselekménynek nevezte, amit semmi nem igazolhat, és ami ellen a rendőrségnek a legszigorúbban fel kell lépni.

Idén szeptember 10-én az Országgyűlésben elmondott beszédében, valamint az igazságügyi miniszter által most kifogásolt ünnepi beszédében – amelyben összességében pozitívnak ítélte meg a tavalyi ötven éves évforduló ünnepi eseményeit – megerősítette a köztársasági elnök: nincs mentség az erőszakos bűncselekményekre, a tüntetőknek is be kell tartani a törvényeket. Az államfő álláspontja tehát egyértelmű a tüntetők által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

A tavaly őszi zavargások során ugyanakkor nem csak tüntetők, hanem rendőrök is követtek el súlyos jogsértéseket. A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a jogállamot különösen sérti, ha rendőrök aránytalanul, jogellenesen alkalmaznak erőszakot, követnek el erőszakos bűncselekményeket. Épp a rendőrségbe vetett bizalom miatt szükséges, hogy az ilyen eseteket a hatóságok megfelelően kivizsgálják, elejét véve, hogy ilyen esetek máskor is megtörténhessenek. Ezért aggasztó, hogy a Fővárosi Főügyészség 2007 szeptemberi közlése szerint az ilyen ügyekben indult eljárások több mint 80 százalékában nem kerülhetett sor vádemelésre – részben az elkövetők azonosíthatatlansága, részben a rendőrség együttműködésének hiányosságai miatt.

Takács Albert már idén szeptember 12-én írt levélben, utóbb tévesnek bizonyult adatokra hivatkozva kifogásolta az államfő állásfoglalását a tavalyi rendőri erőszakos cselekmények felderítéséről. Sólyom László válaszlevelében leszögezte, hogy köztársasági elnökként teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Kifejtette azt is, hogy a jogsértések felderítése és a felelősség megállapítása nem akadályozza, hanem segíti a rendőrséget abban, hogy a jogállamot a jogállam eszközeivel védje, és élvezze az ehhez szükséges közbizalmat.

Forrás: http://www.keh.hu



2007. október 26., péntek 20:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület