CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2007. október 26., péntek 20:44


A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter parlamenti felszólalásával ka

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter parlamenti felszólalásával kapcsolatban

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter mai, napirend előtti felszólalásában, a Parlamentben kifogásolta a köztársasági elnök hétfői ünnepi beszédének egyes részeit. Ezzel kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatal az alábbi közleményt adja ki.

Sólyom László köztársasági elnök tavaly, 2006. szeptember 19-én, a Magyar Televízió ostromának másnapján elmondott beszédében a lehető leghatározottabban ítélte el, hogy tüntetők egy csoportja erőszakosan lépett fel, valamint kritikával illette a rendőrség erőtlen és szakszerűtlen fellépését. Az államfő a rendbontást köztörvényes bűncselekménynek nevezte, amit semmi nem igazolhat, és ami ellen a rendőrségnek a legszigorúbban fel kell lépni.

Idén szeptember 10-én az Országgyűlésben elmondott beszédében, valamint az igazságügyi miniszter által most kifogásolt ünnepi beszédében – amelyben összességében pozitívnak ítélte meg a tavalyi ötven éves évforduló ünnepi eseményeit – megerősítette a köztársasági elnök: nincs mentség az erőszakos bűncselekményekre, a tüntetőknek is be kell tartani a törvényeket. Az államfő álláspontja tehát egyértelmű a tüntetők által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

A tavaly őszi zavargások során ugyanakkor nem csak tüntetők, hanem rendőrök is követtek el súlyos jogsértéseket. A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a jogállamot különösen sérti, ha rendőrök aránytalanul, jogellenesen alkalmaznak erőszakot, követnek el erőszakos bűncselekményeket. Épp a rendőrségbe vetett bizalom miatt szükséges, hogy az ilyen eseteket a hatóságok megfelelően kivizsgálják, elejét véve, hogy ilyen esetek máskor is megtörténhessenek. Ezért aggasztó, hogy a Fővárosi Főügyészség 2007 szeptemberi közlése szerint az ilyen ügyekben indult eljárások több mint 80 százalékában nem kerülhetett sor vádemelésre – részben az elkövetők azonosíthatatlansága, részben a rendőrség együttműködésének hiányosságai miatt.

Takács Albert már idén szeptember 12-én írt levélben, utóbb tévesnek bizonyult adatokra hivatkozva kifogásolta az államfő állásfoglalását a tavalyi rendőri erőszakos cselekmények felderítéséről. Sólyom László válaszlevelében leszögezte, hogy köztársasági elnökként teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Kifejtette azt is, hogy a jogsértések felderítése és a felelősség megállapítása nem akadályozza, hanem segíti a rendőrséget abban, hogy a jogállamot a jogállam eszközeivel védje, és élvezze az ehhez szükséges közbizalmat.

Forrás: http://www.keh.hu