CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Adonis ünnep
Virágba borult a Liszt Ferenc Kulturális Központ

Vitathatatlanul megérkezett a tavasz. Olykor ugyan megtréfál bennünket az idő, esőt zúdít a nyakunkba vagy szól a szélnek ráncigálja egy kicsit a kabátunkat, huzigálja meg a hajunkat, de megbocsátjuk neki. Miért ne tennénk?! Március és április mókás és bolondos. A lényeg véget ért a tél, bár ebben az esztendőben, mintha itt se lett volna. Mindegy sokaknak bizonyára nem hiányzott. Most már felejtsük is el, ne próbáljuk meginvitálni egy tréfás kis hóesés erejéig. Ünnepeljük a tavaszt! Megérdemli.

Hogyan? Például úgy, mint a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai. A Pro Kultúra Kht – val karöltve városunkban először és nem utoljára megrendezték az ADONIS Kertészeti kiállítást és szaktanácsadással egybekötött vásárt.

„Szépítsük együtt kertünket, otthonunkat.” tűzték zöld lobogójukra jelmondatként a szervezők. Ezerné Lóth Annamária a Lippai János Szakközépiskola igazgatójának jóvoltából az ünnepség sorozaton számos prominens , kertészeti, borászati és virágkötészeti szakmában etalonnak számító, jeles személyiség vett részt előadóként és vendégként egyaránt. Többek között Prof. Emeritus Dr. Mőcsényi Mihály a Budapesti Corvinus Egyetem Kertművészeti Tanszékéről, Dr Surányi Dezső az MTA doktora , agrobotanikus. Nemcsak a kertről, borokról és növényekről, hanem az iskola névadójáról Lippai János jezsuita szerzetesről is szóesett. A talán sok esetben puszta véletlenből elfeledett Lippai nem csupán nyelvészeti szempontból , hanem úttörő botanikai munkássága miatt is megérdemli, hogy 400 esztendő távlatából ugyan méltányolják. Posoni kert című munkája a régi magyar irodalom és a botanika kiváló gyöngyszeme.

Miért Adonis ünnep? Mi köze van egy szép fiúnak a virágokhoz, borokhoz, kerthez. Nagyon is sok. Adonis nem ógörög macsó csupán, akár hiszik akár nem, ő egy bájos, aprócska sárga virág is. Adonis Vernalis, Tavaszi Hérics. Népies nevei: kakasvirágfű, kalaprózsa, kikerics, sárga mezeirózsa. A tavasz első hírnökei közé tartozik. A monda szerint Aphrodité a szerelem istennője változtatta Adonist a férfiszépség istenét, pici, sárga szerény virággá, hogy móresre tanítsa.

Virágtündérek

A leglátványosabb része az ünnepség sorozatnak az árveréssel egybekötött virágkötészeti bemutató volt. Szombat délelőtt munka közben beszélgettem Cserni István virágkötő mesterrel. Cserni István kétszeres magyar kupanyertes , Európa kupán pedig a 8. helyet tudhatja magáénak. Kálák, fréziák, rózsák, virágtenger, amerre csak szem ellát. A Mester úr nagy szakértelemmel dolgozik. Közben mesél a virágkultúra ókorba visszanyúló hagyományairól. Ki gondolná, hogy egy- egy római diadalmeneten, nem csak torzonborz kelta és gall hadifogoly vezérek, hanem gyönyörű virágcsodák is felvonultak .Csupa érdekesség, virágba öntött barokk pompa. Művészet virágnyelven. Kreatívitás esztétika.

Makk Dóra, Németh Móni a Lippai János Középiskola virágkötő technikusai is kitettek magukért. Pár év és akár ők is a mester után indulhatnak Párizsba, tanulmányaik bővítésére. Dóra csokrai kreatívak , vagányok, sőt elmennek akár az extravagancia végső határáig is, ami nem baj, hiszen egyéniségét tükrözik. Nehéz dolguk lenne a szelíd szende kis ibolyáknak Makk Dóri csokraiban. Németh Móni munkái, elegánsak, mértéktartók, ám a kreatívitás nem szorul ki belőlük. Ajánlom figyelmükbe és ha felkeltette érdeklődésüket a virágkötészet vagy akár a borászat nyugodtan keressenek csak rá a www..lippai.sulinet.hu oldalon.Tudják, ki a virágot szereti rossz ember nem lehet és ebbe az iskolába csupa ilyen diák tanul.

Németh Ványi Klári



2007. április 01., vasárnap 21:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület