CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2007. április 01., vasárnap 21:47


Adonis ünnep

Adonis ünnep
Virágba borult a Liszt Ferenc Kulturális Központ

Vitathatatlanul megérkezett a tavasz. Olykor ugyan megtréfál bennünket az idő, esőt zúdít a nyakunkba vagy szól a szélnek ráncigálja egy kicsit a kabátunkat, huzigálja meg a hajunkat, de megbocsátjuk neki. Miért ne tennénk?! Március és április mókás és bolondos. A lényeg véget ért a tél, bár ebben az esztendőben, mintha itt se lett volna. Mindegy sokaknak bizonyára nem hiányzott. Most már felejtsük is el, ne próbáljuk meginvitálni egy tréfás kis hóesés erejéig. Ünnepeljük a tavaszt! Megérdemli.

Hogyan? Például úgy, mint a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai. A Pro Kultúra Kht – val karöltve városunkban először és nem utoljára megrendezték az ADONIS Kertészeti kiállítást és szaktanácsadással egybekötött vásárt.

„Szépítsük együtt kertünket, otthonunkat.” tűzték zöld lobogójukra jelmondatként a szervezők. Ezerné Lóth Annamária a Lippai János Szakközépiskola igazgatójának jóvoltából az ünnepség sorozaton számos prominens , kertészeti, borászati és virágkötészeti szakmában etalonnak számító, jeles személyiség vett részt előadóként és vendégként egyaránt. Többek között Prof. Emeritus Dr. Mőcsényi Mihály a Budapesti Corvinus Egyetem Kertművészeti Tanszékéről, Dr Surányi Dezső az MTA doktora , agrobotanikus. Nemcsak a kertről, borokról és növényekről, hanem az iskola névadójáról Lippai János jezsuita szerzetesről is szóesett. A talán sok esetben puszta véletlenből elfeledett Lippai nem csupán nyelvészeti szempontból , hanem úttörő botanikai munkássága miatt is megérdemli, hogy 400 esztendő távlatából ugyan méltányolják. Posoni kert című munkája a régi magyar irodalom és a botanika kiváló gyöngyszeme.

Miért Adonis ünnep? Mi köze van egy szép fiúnak a virágokhoz, borokhoz, kerthez. Nagyon is sok. Adonis nem ógörög macsó csupán, akár hiszik akár nem, ő egy bájos, aprócska sárga virág is. Adonis Vernalis, Tavaszi Hérics. Népies nevei: kakasvirágfű, kalaprózsa, kikerics, sárga mezeirózsa. A tavasz első hírnökei közé tartozik. A monda szerint Aphrodité a szerelem istennője változtatta Adonist a férfiszépség istenét, pici, sárga szerény virággá, hogy móresre tanítsa.

Virágtündérek

A leglátványosabb része az ünnepség sorozatnak az árveréssel egybekötött virágkötészeti bemutató volt. Szombat délelőtt munka közben beszélgettem Cserni István virágkötő mesterrel. Cserni István kétszeres magyar kupanyertes , Európa kupán pedig a 8. helyet tudhatja magáénak. Kálák, fréziák, rózsák, virágtenger, amerre csak szem ellát. A Mester úr nagy szakértelemmel dolgozik. Közben mesél a virágkultúra ókorba visszanyúló hagyományairól. Ki gondolná, hogy egy- egy római diadalmeneten, nem csak torzonborz kelta és gall hadifogoly vezérek, hanem gyönyörű virágcsodák is felvonultak .Csupa érdekesség, virágba öntött barokk pompa. Művészet virágnyelven. Kreatívitás esztétika.

Makk Dóra, Németh Móni a Lippai János Középiskola virágkötő technikusai is kitettek magukért. Pár év és akár ők is a mester után indulhatnak Párizsba, tanulmányaik bővítésére. Dóra csokrai kreatívak , vagányok, sőt elmennek akár az extravagancia végső határáig is, ami nem baj, hiszen egyéniségét tükrözik. Nehéz dolguk lenne a szelíd szende kis ibolyáknak Makk Dóri csokraiban. Németh Móni munkái, elegánsak, mértéktartók, ám a kreatívitás nem szorul ki belőlük. Ajánlom figyelmükbe és ha felkeltette érdeklődésüket a virágkötészet vagy akár a borászat nyugodtan keressenek csak rá a www..lippai.sulinet.hu oldalon.Tudják, ki a virágot szereti rossz ember nem lehet és ebbe az iskolába csupa ilyen diák tanul.

Németh Ványi Klári