CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Erdély fényképeken

A Pannónia Med Hotel Galériájában látható Gyenes Kálmán szegedi fotóművész kiállítása. A falakon - hála az interpretációk sokaságának és sokszínűségének - már nem ismeretlen téma megjelenítése látható. A helyszínek - kinek élő emlékezet útján, kinek reprodukciós visszfény nyomán - azonosak a korábban mindenki által magának újra-felfedezett Erdély helyszíneivel.


Attól függetlenül azonban, hogy egy jó művész egyéni látásmódja ismét, csaknem ismeretlenként "feldobja a témát", Erdély tájainak, embereinek szépsége és az a belső szépség, mely ma kihalóban van a világban, már-már nélkülözhetetlenné teszi, hogy időről időre, még ha képeken keresztül is, töltekezzünk ebből a lelkületből.


A képek jól megkomponáltak, még az arteficiális torzítások és változtatások sem bántóak, nem érintik lényegüket. Érdekes észrevenni a képek előtt sétálva, hogy a legnagyobb hatású képek éppen nem azok, melyek harsány, túltöltött színekkel hívják fel magukra a figyelmet, és számomra külön öröm, hogy a nagyon szép fekete-fehér fotók is ott vannak a falakon, és nemcsak méretüknél fogva nem játszanak alárendelt szerepet az anyagban.


A kiállításnak csak az egyik fele az erdélyi tájnak földrajz szerinti megjelenítése, a másik sorozat a 2004. decemberi események és az azóta történtek riportszerű, jó minőségű és alig letagadható jelentésű ismertetése. Szimpatikus az alkotásokban, hogy a művész állást mer foglalni a történtek interpretálásában, így nem egyszerűen semleges riport az, ami a falakon sorakozik
Tartalom és forma.
A Pannónia Med Hotel-beli kiállítást nemcsak szépsége miatt merjük nyomatékosan ajánlani az olvasóknak, hanem azért, hogy megtapasztalhassák a két alapvető fogalom egységét, hogy legyen mihez mérni akkor is, ha már vége a nyárnak, ha esetleg más szelek fújnak, ha másról szeretnék meggyőzni őket. Nemcsak a méterben van szükségünk ugyanis etalonra.
- DI -



2005. augusztus 12., péntek 11:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület