CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. augusztus 12., péntek 11:49


Erdély fényképeken

Erdély fényképeken

A Pannónia Med Hotel Galériájában látható Gyenes Kálmán szegedi fotóművész kiállítása. A falakon - hála az interpretációk sokaságának és sokszínűségének - már nem ismeretlen téma megjelenítése látható. A helyszínek - kinek élő emlékezet útján, kinek reprodukciós visszfény nyomán - azonosak a korábban mindenki által magának újra-felfedezett Erdély helyszíneivel.


Attól függetlenül azonban, hogy egy jó művész egyéni látásmódja ismét, csaknem ismeretlenként "feldobja a témát", Erdély tájainak, embereinek szépsége és az a belső szépség, mely ma kihalóban van a világban, már-már nélkülözhetetlenné teszi, hogy időről időre, még ha képeken keresztül is, töltekezzünk ebből a lelkületből.


A képek jól megkomponáltak, még az arteficiális torzítások és változtatások sem bántóak, nem érintik lényegüket. Érdekes észrevenni a képek előtt sétálva, hogy a legnagyobb hatású képek éppen nem azok, melyek harsány, túltöltött színekkel hívják fel magukra a figyelmet, és számomra külön öröm, hogy a nagyon szép fekete-fehér fotók is ott vannak a falakon, és nemcsak méretüknél fogva nem játszanak alárendelt szerepet az anyagban.


A kiállításnak csak az egyik fele az erdélyi tájnak földrajz szerinti megjelenítése, a másik sorozat a 2004. decemberi események és az azóta történtek riportszerű, jó minőségű és alig letagadható jelentésű ismertetése. Szimpatikus az alkotásokban, hogy a művész állást mer foglalni a történtek interpretálásában, így nem egyszerűen semleges riport az, ami a falakon sorakozik
Tartalom és forma.
A Pannónia Med Hotel-beli kiállítást nemcsak szépsége miatt merjük nyomatékosan ajánlani az olvasóknak, hanem azért, hogy megtapasztalhassák a két alapvető fogalom egységét, hogy legyen mihez mérni akkor is, ha már vége a nyárnak, ha esetleg más szelek fújnak, ha másról szeretnék meggyőzni őket. Nemcsak a méterben van szükségünk ugyanis etalonra.
- DI -