CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Nem több, nem is kevesebb

Mt 14,22 Ezután nyomban szólt a tanítványoknak, szálljanak bárkába, és evezzenek át a túlsó partra, addig ő hazaküldi a népet. Miután hazaküldte, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben besötétedett, s ő ott volt egymagában. A bárka már jópár stádiumnyira járt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” - mondták, s félelmükben kiabáltak: Jézus azonban megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” Erre Péter így szólt: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!” „Gyere!” - felelte. Péter kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen. Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: „Uram ments meg!” Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű - vonta kérdőre -, miért kételkedtél?” Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült. Akik a bárkában voltak, leborultak előtte, és megvallották: „Valóban Isten Fia vagy!”

Az evangéliumi történet első fele a csodákról és Jézus csodáiról többedszer halló embernek már nem nagy újdonság. Minden csoda csak addig az, amíg természetesnek el nem fogadjuk. S akkor már nem kell csodálkozni!
Ami minden alkalommal felpiszkálja a fantáziámat, az a történet második fele, ami a mindennapok hullámai közül is meglepő gyakorisággal néz vissza ránk, s kérdezi meg újból: "hát nem olvastad az írást?" Péter az, aki valószínűleg tenyeres-talpas halászként nem adrenalin-stószra vágyott (mindemellett - úgy látszik, azt is kapott), elsőszülöttként, primőrként vagy bármely evangéliumi jelzővel illetve, de valamiképpen a gyermeki ártatlan hit példájaként kéréssel fordul Jézushoz. Talán úgy, ahogyan a konvertiták azon a bizonyos találkozáson. De ne is menjünk olyan messzire: mint valahányan, akik Jézussal szeretnénk, szerettünk volna valami újat elkezdeni.
Semmi extra tehetség nem kell hozzá, a tévedés kockázata rendkívül kicsiny ahhoz, hogy találgatásba bocsátkozzunk; Jézus senkit nem fog óvatosságra inteni, nem tart rövid előzetes ABEO tanfolyamot, nem készíttet vízikresz-tesztet a próbálkozókkal, mielőtt válaszolna: „Gyere!”
Talán sokakat megtéveszt saját szegényes fantáziájuk! Talán izraeli kirándulást, de legalábbis egy balatoni éjszakai vihart keresnének, hogy a színpadiasra képzelt jelenetnek hatásos és "hiteles" színpadképe, háttere is legyen. Esetleg TV Hiradóval, kamerával, Való Világgal...
Pedig a Genezáreti tó vihara helyett minden olyan szituáció elképzelendő és akadályként biztosan veendő, ahol - velünk ellentétben - Jézus biztosan jár, ahol Ő az Úr. Márpedig ami nem ilyen, ugye, alig képzelhető el. Mintha hallanánk is a hangját, talán el is indulunk, aztán ebben is híven követve Pétert, süllyedni kezdünk. Valahogyan ázva-fázva, megtépázva kikerülünk a slamasztikából, és amikor az első sokkot követő időszakban visszagondolunk arra, mi is történt, rekonstruáljuk mindazt, ami velünk "megesett", fedezzük fel az analógiát a Máté evangélium történésével.
Nem, még utólag sem tudjuk, hogyan is történhetett, de mi is elindultunk a vízen. Talán tovább is mehettünk volna, egészen Krisztusig, talán átölelhettük volna ahelyett, hogy, mint most is, kénytelenek voltunk beérni kezével, amivel kihúzott a mélyből. A találkozás öröme nem marad el, csak az fáj, hogy a lehetőségben, amit mi is "menetrendszerűen" megkaptunk, kicsinyhitűnek, kételkedőnek találtattunk. Talán csak a kontaktusnak az az ösztönös formája maradt meg az egész vállalkozásból, ami a segítségkérés irányát a helyes koordinátákon tartotta: „Uram ments meg!”. Nem, ez sem kevés, már ez is valami!
- DI -



2005. augusztus 05., péntek 09:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület