CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Jégbefagyott paparazzit találtak Bécsben
Goya-tól Picasso-ig az Albertinában

A felújított és nemrég újra megnyitott Albertina sorozatban ontja magából az érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat. Most éppen fő attrakcióként Jan és Marie-Anne Krugier-Poniatowski magángyűjteményének 160 darabján alapuló "Goya-tól Picasso-ig" címmel rendezett kiállítást, mely már április 8-tól látható és még augusztus 28-ig tekinthető meg.


Portrait der Mme. Cézanne
Paul Cézanne Sammlung Krugier-Poniatowski

A kiállítás fő darabjairól illusztrációként az Albertina honlapjáról (http://www.albertina.at) közlünk anyagot. Emellett számos vázlat, részlet, ottfelejtett vagy tudatosan értékesített töredék, vadászkalandként felfogott, paparazzi-makacssággal és erőszakossággal megszerzett, nyilván nem közlésre szánt lapka látható az anyagban, melynek nem titkolt szándéka, hogy a kiállítás címében jelzett időn átkalauzolja a látogatót.
A gyűjtemények így katalogizált és nem titkolt "kincsei" pedig árulkodók, hátrahagyott jeleik a művészeknek nem biztos, hogy a nyilvánosságnak szánt intim-szférájába vezetnek, ha a látogató tud olvasni - nemcsak a falon nagyszerű részletességgel közzétett művészeti ismeretekből vagy az mp3 lejátszókon kölcsönözhető, most a kiállítást ismertető hangzó - anyagból, de a noteszoldalak, papírfecnik minden írásos anyagnál beszédesebb üzenetéből.


Frau im Bade
Edouard Manet Sammlung Krugier-Poniatowski

Senki ne képzelje azt, hogy most bármilyen bóvlival csapná be látogatóit a nevezetes műintézmény. Az alkotások és esetlegességük is valódi, tényleg a legárulkodóbb nyomok a művészet fejlődésének hátrahagyott foltjai közül, tudatos és értő összeállításuk pedig tovább fokozza hatásukat.
Aligha tudjuk kivonni magunkat egy-egy Turner akvarell-vázlat, egy Manet, Cezanne vagy a sok-sok Picasso alkotás és félig-relikvia hatása alól, annál is inkább, mert közöttük sok ismert, "nagy", valóban a kiállítótermekbe szánt képben és szoborban gyönyörködhetünk. Az Albertina teremőrei pedig a közelről érdeklődőket sem zavarják, csak feltűnő, de nem erőszakos jelenlétükkel vigyázzák az értékes alkotásokat.


Frau auf rotem Fauteuil
Pablo Picasso © VBK Wien 2004 / Succession Picasso

A nagyvárosokban mindenütt hasonló közműfelújításokkal, épület-renoválásokkal megzavart közlekedésű Bécs pedig, melynek lakói valószínűleg a mediterráneumban keresnek gutaütést vagy Skandináviában lehűlést, idén nyáron is biztosítja műhajas mű Mozart-jait, megnyitja az ápolt Burg kertjeit, csattogtatja a konflisok lovainak patáit a belvárosban, miközben a plakátok legnagyobbjai és legszínesebbjei továbbra is a számos művészeti esemény valamelyikét propagálják, méltán, a fővárost elözönlő turisták szeme előtt.

- DI -



2005. július 18., hétfő 06:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület