CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. július 18., hétfő 06:49


Jégbefagyott paparazzit találtak Bécsben

Jégbefagyott paparazzit találtak Bécsben
Goya-tól Picasso-ig az Albertinában

A felújított és nemrég újra megnyitott Albertina sorozatban ontja magából az érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat. Most éppen fő attrakcióként Jan és Marie-Anne Krugier-Poniatowski magángyűjteményének 160 darabján alapuló "Goya-tól Picasso-ig" címmel rendezett kiállítást, mely már április 8-tól látható és még augusztus 28-ig tekinthető meg.


Portrait der Mme. Cézanne
Paul Cézanne Sammlung Krugier-Poniatowski

A kiállítás fő darabjairól illusztrációként az Albertina honlapjáról (http://www.albertina.at) közlünk anyagot. Emellett számos vázlat, részlet, ottfelejtett vagy tudatosan értékesített töredék, vadászkalandként felfogott, paparazzi-makacssággal és erőszakossággal megszerzett, nyilván nem közlésre szánt lapka látható az anyagban, melynek nem titkolt szándéka, hogy a kiállítás címében jelzett időn átkalauzolja a látogatót.
A gyűjtemények így katalogizált és nem titkolt "kincsei" pedig árulkodók, hátrahagyott jeleik a művészeknek nem biztos, hogy a nyilvánosságnak szánt intim-szférájába vezetnek, ha a látogató tud olvasni - nemcsak a falon nagyszerű részletességgel közzétett művészeti ismeretekből vagy az mp3 lejátszókon kölcsönözhető, most a kiállítást ismertető hangzó - anyagból, de a noteszoldalak, papírfecnik minden írásos anyagnál beszédesebb üzenetéből.


Frau im Bade
Edouard Manet Sammlung Krugier-Poniatowski

Senki ne képzelje azt, hogy most bármilyen bóvlival csapná be látogatóit a nevezetes műintézmény. Az alkotások és esetlegességük is valódi, tényleg a legárulkodóbb nyomok a művészet fejlődésének hátrahagyott foltjai közül, tudatos és értő összeállításuk pedig tovább fokozza hatásukat.
Aligha tudjuk kivonni magunkat egy-egy Turner akvarell-vázlat, egy Manet, Cezanne vagy a sok-sok Picasso alkotás és félig-relikvia hatása alól, annál is inkább, mert közöttük sok ismert, "nagy", valóban a kiállítótermekbe szánt képben és szoborban gyönyörködhetünk. Az Albertina teremőrei pedig a közelről érdeklődőket sem zavarják, csak feltűnő, de nem erőszakos jelenlétükkel vigyázzák az értékes alkotásokat.


Frau auf rotem Fauteuil
Pablo Picasso © VBK Wien 2004 / Succession Picasso

A nagyvárosokban mindenütt hasonló közműfelújításokkal, épület-renoválásokkal megzavart közlekedésű Bécs pedig, melynek lakói valószínűleg a mediterráneumban keresnek gutaütést vagy Skandináviában lehűlést, idén nyáron is biztosítja műhajas mű Mozart-jait, megnyitja az ápolt Burg kertjeit, csattogtatja a konflisok lovainak patáit a belvárosban, miközben a plakátok legnagyobbjai és legszínesebbjei továbbra is a számos művészeti esemény valamelyikét propagálják, méltán, a fővárost elözönlő turisták szeme előtt.

- DI -