CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

A három román újságírót két arab férfi raboltatta el Irakban
Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről.
Úrnapja alkalmából
Tokaji csak egy van





Nemzetközi rövidhírek


Hazai hírek

Valószínűleg Szili Katalin és Sólyom László között dől el az államfői cím sorsa
A Magyar Gyógyszerész Kamara állásfoglalása
Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Közös árvízfigyelő rendszer felállításában állapodott meg a szerb, a román és a magyar külügyminiszter Szegeden.
Ma helyezik örök nyugalomra Pongrátz Gergelyt
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium alapvetően egyetért a közúti fuvarozók versenyhelyzet javító követeléseivel
A Győri Polgármesteri Hivatal két másik szponzorral karöltve névpályázatot hirdet az egykor Rába gyár területén felépülő új városrész elnevezésére.
Felavatták Magyarország első PET-CT központját
Sport
Hazai rövid hírek

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A három román újságírót két arab férfi raboltatta el Irakban
A bukaresti legfőbb ügyészség szóvivője közölte, hogy a három román újságírót az a két arab férfi raboltatta el Irakban, akik segítették kiutazásukat. Egyikük, egy szír-román állampolgárságú férfi Irakba utazását az emberrablók azért kérték, hogy megmeneküljön a vádemelés elől, mert gazdasági bűncselekmények miatt vizsgálat folyt ellene Romániában, így nem hagyhatta el az országot. Az azóta kiszabadult túszok egyike hihetetlennek tartja ezt a forgatókönyvet. A román főügyészség szóvivője szerint elegendő bizonyítékot és tanúvallomást sikerült benyújtaniuk a vád alátámasztására.

Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről.
Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről. A korábbi felmérések nagyrészt azt mutatták, hogy erősen megosztott a közvélemény a kérdésben, és még mindig többségben vannak azok akik elutasítják a szerződést. Megfigyelők szerint a szavazók egy része a kormány elleni tiltakozásra készül, remélve, hogy elutasító szavazatával megbuktathatja Chirac elnököt illetve Raffarin miniszterelnököt. A részvétel várhatóan 80 százalék fölött lesz Franciaországban. A tengeren túli francia területeken az időeltolódás miatt már tegnap megkezdődött a voksolás.

Úrnapja alkalmából
- osztrák polgárok kezdeményezésére - nagyszabású rendezvényt szerveznek ma a Fertő tó B0-s pontján. Délután egy órakor vitrlások és hajók indulnak a B0-s ponthoz, és ott a tó újra egységessé válásának emlékére közösen békejelképet állítanak fel. A hajók Fertőrákosról, Illmicről, Rusztról és Fertőmeggyesről indulnak, hogy egyszerre érjék el a találkozót. Az ünnepen jelen lesznek az Osztrák Borlovagrend tagjai is. A hajókon a települések plébánosai úrnapi misét celebrálnak, majd a polgármesterek felavatják az emlékművet.

Tokaji csak egy van
, ez pedig Magyarországon, a történelmi borvidék kilencven százaléka ugyanis itt található - szögezte le Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese az MTI-nek azt követően, hogy szombaton a Tokaji Vinum Regum Rex Vinorum Borlovagrend és a Tokaj Renaissance - Tokaji Nagy Borok Egyesülete soraiba fogadta. A politikus elmondta: nagyon örül annak, hogy az olaszok, az ausztrálok és a franciák belátták, hogy tokaji névvel csak a magyar borvidéken készült nedűt lehet forgalmazni. "Szlovákiának pedig nincs más út, mint hogy az, hogy elfogadja a játékszabályokat, amelyeket a magyarországi bortörvény diktál" - mondta. A politikus szerint újból előre kell mozdítani a tárgyalásokat, és áttenni a szlovák bortörvénybe azokat a változtatásokat, amelyekről a magyar jogszabály rendelkezik. Úgy vélte, hogy a tokaji névhasználattal kapcsolatban az unió azt az álláspontot képviseli majd, amiről a közelmúltban döntés is született, "az pedig a magyar álláspont".






Nemzetközi rövidhírek

Bariba érkezett XVI. Benedek pápa, akinek ez az első külföldi útja megválasztása óta. A katolikus egyházfő helikopterrel ment az adriai kikötővárosba. A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 150 ezer zarándok vesz részt a pápa által celebrált szentmisén.



Hazai hírek




Valószínűleg Szili Katalin és Sólyom László között dől el az államfői cím sorsa
A magyar kormányfő úgy látja, hogy ha a szabad demokraták az államfő választás kérdésében az ellenzéki jelöltet támogatnák Szili Katalin ellenében, az ma még nem látható módon terhelhetné a későbbi kormányzást. A köztévének nyilatkozó Gyurcsány Ferenc szerint a köztársaságielnök-választás pillanatáig érdemes azzal próbálkozni, hogy Magyarország köztársasági elnökét NE az ellenzék adja. Korábban az SZDSZ ügyvivője elmondta, elfogadhatónak tartja Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki posztra. Horn Gábor az Info Rádiónak egyebek közt úgy nyilatkozott, ha minden parlamenti párt hű marad elképzeléseihez, elképzelhető, hogy az ellenzék által javasolt személy kerül a köztársasági elnöki székbe, azonban hozzátette: pártja továbbra is azt tartaná jó megoldásnak, ha a kormánykoalíció közösen állítana jelöltet. A szabad demokraták szövetsége hétfőn szavaz a köztársasági elnök személyéről.

A Magyar Gyógyszerész Kamara állásfoglalása
A Magyar Gyógyszerész Kamara küldöttközgyűlése elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azon szándékát, hogy a nem támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi és gyógyszertári árát felszabadítsa - közölte az MGYK szombaton. A gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény benyújtott módosításai között szerepel, hogy a jogszabály lehetővé tenné a nagykereskedők és a gyógyszertárak számára a nem támogatott készítmények esetében eltérő árak alkalmazását. A kamara közleménye szerint amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jelentős áremelkedés várható a nem támogatott gyógyszerek körében.

Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. A szervezet célja a határon túli magyar újságírók hatékonyabb érdekképviselete, valamint a kisebbségek anyanyelvi tájékoztatásában tapasztalt gondok orvoslása. Az érdekképviselet megalapítói bíznak abban, hogy az egyesület segíti majd az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, horvátországi és muravidéki újságírók kapcsolattartását. A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója szorgalmazza az anyaországi rokon szervezetekkel való együttműködést is.

Közös árvízfigyelő rendszer felállításában állapodott meg a szerb, a román és a magyar külügyminiszter Szegeden.
Elfogadták azt a javaslatot is, hogy mindhárom ország külügyminisztériumában legyen egy összekötő a határon átnyúló problémák kezelésére. Megegyeztek abban, hogy újabb határátkelőhellyel segítik az áruforgalmat, helyreállítják az egykori hidat Magyarcsanádnál, az M5-ös autópályát jövőre kiépítik az országhatárig és megépítik az elkerülő utat Szegednél Makó felé.

Ma helyezik örök nyugalomra Pongrátz Gergelyt
, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin-közi főparancsnokát. A temetést délután három órakor, a kiskunmajsai '56-os Kápolnában tartják. Tegnap az egykori szabadságharcosra emlékeztek Budapesten. A Szent István-bazilikában tartott szentmisén részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium alapvetően egyetért a közúti fuvarozók versenyhelyzet javító követeléseivel
, azonban a csak az ágazat számára gazdasági kivételt jelentőket nem tudja támogatni - mondta Székely András, a GKM főosztályvezetője, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete országos küldöttközgyűlésén. Hozzátette: a jövő héten a GKM kész folytatni a tárgyalásokat a fuvarozókkal, amelyeket Szanyi Tibor politikai államtitkár vezet továbbra is. Megjegyezte, hogy a költségvetés bevételi-kiadási oldalát is érintő kérdésekben a végső szó a Pénzügyminisztériumé.

A Győri Polgármesteri Hivatal két másik szponzorral karöltve névpályázatot hirdet az egykor Rába gyár területén felépülő új városrész elnevezésére.
Az első helyezett egy hárommilliós, a második kétmilliós, a harmadik pedig egymillió forintos lakásvásárlási bont nyer. A pályázat június 1-én indul, határideje: június 30. A névpályázat sajtótájékoztatóján elhangzott, az Engel csoport szeretné, ha az új városnegyednek a város lakói adnának nevet. A területen olyan lakópark épül, amely iskolákat, sportlétesítményeket, kereskedelmi központot, üzleteket foglal magában. A tervek szerint egy hónap múlva nyújtják be az építési engedély-kérelmet, az első ütemben felépülő mintegy 300-400 lakás értékesítését augusztus végén, szeptember elején kezdik. Az új Mosoni-Duna partján, az egykori Rába gyár területén kialakítandó városrész beruházás költsége ma még csak becsülhető, az első lakások átadása 2007-ben várható. A nagyságrendet jelzi, hogy 7 milliárd forintot fordítanak parkok és iskolák építésére.

Felavatták Magyarország első PET-CT központját
csütörtökön az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben. A pozitron emissziós tomográffal kombinált computer tomográf berendezés alkalmazásával jelentősen növelhető a rákos betegek túlélési esélyei, hiszen a műszer pontos képet ad az emberi szervezetről. A diagnosztizált daganatról a PET a sejtműködés alapján tudja igazolni, hogy az jó, vagy rosszindulatú-e, képet alkot az esetleges áttétek számáról, méretéről és helyéről, így pontosabban megítélhető a betegség stádiuma, amely meghatározza a beteg további kezelését. A most megnyílt budapesti PET-CT központ évi tizenkétezer beteg vizsgálatára alkalmas, kiemelten az onkológiai, a kardiológiai és az ideggyógyászati ágazatban használják - tartalmazza a Vision Communication Hungary Kft. közleménye. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem finanszírozza a PET-CT-vel végzett vizsgálatokat, így egy vizsgálat közel 300 ezer forintba kerül. A központ milliárdos nagyságrendű beruházását magánbefektetők és az állami költségvetés együttműködése tette lehetővé.

Sport

Tizenhatodszor nyerte meg a Magyar Kupát a Fotex KC-Veszprém férfi kézilabdacsapata, miután a mai döntőben, Balatonfüreden 28-24-re legyőzte a Pick Szeged együttesét. A veszprémiek ezzel a bajnokság után a kupában is megvédték a címüket. A Szeged számára a bajnoki cím elvesztése után ebben a szezonban ez volt az utolsó alkalom, hogy visszavágjon a nagy riválisnak, és a félidőben még egy góllal vezetett is Kovács Péter vezetőedző együttese.
A második félidőben érzékeny veszteséget szenvedett el a Fotex, mivel egyik legfontosabb embere, a válogatott beállós Gál Gyula megkapta a harmadik kétperces kiállítását, így már nem térhetett vissza a pályára.
A Szeged vezetett, azonban a záró tíz percben a játékosai jobban elfáradtak, mint a frissebbnek tűnő veszprémiek, akik így megfordították a meccset, és megszerezték a győzelmet.

Az utolsó fordulóban kvázi bajnoki döntőt vív majd egymással a Győri ETO KC és a Dunaferr a női kézilabda-élvonalban, ugyanis a győriek ma hazai pályán 30-18-ra kiütötték a székesfehérvári Cornexit, és egy pontra csökkentették a hátrányukat az éllovas Dunaferr-rel szemben. A Győr a rájátszás mai felsőházi mérkőzésen visszavágott a Cornexinek az EHF-kupa döntőjében elszenvedett vereségért, azonban a fő szempont nem ez volt, hanem szimplán a győzelem.
Ha a Győr szerdán a Magvassy Mihály Sportcsarnokban 18 órakor kezdődő mérkőzésen legyőzi a Dunaferrt, megszerzi a bajnoki aranyérmet, minden más esetben azonban a címvédő marad a trónon.

Formula-1-es pályafutása során először indulhat az egyes rajtkockából Nick Heidfeld, a Williams-BMW német pilótája, miután ő teljesítette a leggyorsabban a pályát a nürburgringi 15. Európai Nagydíj hivatalos időmérő edzésén. a Williams-csapat remek formáját bizonyítja,hogy Heidfeld csapattársa, Mark Webber harmadik lett, míg a két BMW-motoros autó közé beékelődött az utóbbi két versenyt megnyerő Kimi Räikkönen Nincs a közvetlen élmezőnyben a pontversenyben élen álló Fernando Alonso, a spanyol pilóta Juan Pablo Montoya mögül a hatodik kockából vághat neki a ma 14 órakor kezdődő, 60 körös versenynek.

A bajnoki elsőség mellé a Német Kupát is megnyerte a Bayern München labdarúgócsapata, amely a szombati fináléban 2-1-re legyőzte a Schalke 04 gárdáját a berlini olimpiai stadionban.
Az ideges és feszült hangulatú döntőben a bajnokság arany- és ezüstérmese feszült egymásnak. A Bayern sokkal frissebben és lendületesebben focizott az egész találkozón, amelyet végül egy lesgóllal, de ettől függetlenül megérdemelten nyert meg.
A müncheni együttes 14-ik kupadöntőjét játszotta, ebből 12-szer elhódította a trófeát.

Hazai rövid hírek

Kisterenye-Világospusztán lezuhant egy kétmotoros ultrakönnyű kisrepülő. A balesetben ketten súlyosan megsérültek. A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője elmondta: a kisgép valószínűleg felszállás közben zuhant vissza a földre.

A magyar mentőcsapat második helyet szerzett a Csehországban rendezett nemzetközi mentési versenyen - tájékoztatta Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők vezetője szombaton az MTI-t.
Elmondta: 62 induló csapat közül érték el a második helyet. A verseny pénteken reggeltől szombat hajnalig tartott, a feladatok között volt mentés, sérültellátás, barlangi mentés. Az is a verseny része volt, hogy egy térkép alapján kellett tájékozódni.
A magyar csapatot a Magyar Speciális Mentők és az Országos Mentőszolgálat tagjai alkották.

1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Gyermeknapot, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett úgynevezett "gyermekhét" formában, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal.

A Hősök napja alkalmából ma országszerte emlékeznek az első és második világháború magyar hőseire. Budapesten a Hősök terén délelőtt háromnegyed 12-kor a Miniszterelnöki Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium közös, koszorúzással egybekötött megemlékezést tart. Az ünnepségen részt vesz Mádl Ferenc köztársasági elnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Ma ismételhetik meg a matematika érettségit új tételek alapján azok a diákok, akik korábban vallási, világnézeti vagy lelkiismereti okokból más vizsgaidőpontot kértek. Az oktatási tárca nem vizsgálta, hogy kinél milyen motívum volt az indok a halasztásra. Az ügy előzménye, hogy Magyar Bálint miniszter megsemmisítette a május 10-ei középszintű matematika érettségi eredményeit, mert a feladatok idő előtt ismertté váltak az interneten. Tegnap 43 ezer diák vizsgázott újra matematikából.

Az ötös lottón ezen a héten sem volt telitalálat. A négyesekre egymillió 950 ezer 288, a hármasokra 19 ezer 736, a kettesekre ezertíz forintot fizetnek. A nyertes számok: 7, 8, 69, 80, 84,

A tűzoltók befejezték a munkálatokat Budapesten a XXII. kerületi Bányalég utcában, ahol sósav folyt ki egy tartályból. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta: a vegyi anyag egy 80 köbméteres, gödörben található tartályból szivárgott ki. A kora hajnali mérések alapján a kipárolgás szintje nem érte el az egészségügyi határértéket. így várhatóan kitelepítésre, kilakoltatásra nem lesz szükség.



A várható időjárás
Vasárnap szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, amelyet délután csekély gomolyfelhősödés zavarhat. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. Hajnalban 15, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 33 fok körül alakul



2005. május 29., vasárnap 15:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület