CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 29., vasárnap 15:12


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

A három román újságírót két arab férfi raboltatta el Irakban
Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről.
Úrnapja alkalmából
Tokaji csak egy van





Nemzetközi rövidhírek


Hazai hírek

Valószínűleg Szili Katalin és Sólyom László között dől el az államfői cím sorsa
A Magyar Gyógyszerész Kamara állásfoglalása
Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Közös árvízfigyelő rendszer felállításában állapodott meg a szerb, a román és a magyar külügyminiszter Szegeden.
Ma helyezik örök nyugalomra Pongrátz Gergelyt
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium alapvetően egyetért a közúti fuvarozók versenyhelyzet javító követeléseivel
A Győri Polgármesteri Hivatal két másik szponzorral karöltve névpályázatot hirdet az egykor Rába gyár területén felépülő új városrész elnevezésére.
Felavatták Magyarország első PET-CT központját
Sport
Hazai rövid hírek

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




A három román újságírót két arab férfi raboltatta el Irakban
A bukaresti legfőbb ügyészség szóvivője közölte, hogy a három román újságírót az a két arab férfi raboltatta el Irakban, akik segítették kiutazásukat. Egyikük, egy szír-román állampolgárságú férfi Irakba utazását az emberrablók azért kérték, hogy megmeneküljön a vádemelés elől, mert gazdasági bűncselekmények miatt vizsgálat folyt ellene Romániában, így nem hagyhatta el az országot. Az azóta kiszabadult túszok egyike hihetetlennek tartja ezt a forgatókönyvet. A román főügyészség szóvivője szerint elegendő bizonyítékot és tanúvallomást sikerült benyújtaniuk a vád alátámasztására.

Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről.
Franciaországban megkezdődött a szavazás az Európai Unió alkotmányos szerződéséről. A korábbi felmérések nagyrészt azt mutatták, hogy erősen megosztott a közvélemény a kérdésben, és még mindig többségben vannak azok akik elutasítják a szerződést. Megfigyelők szerint a szavazók egy része a kormány elleni tiltakozásra készül, remélve, hogy elutasító szavazatával megbuktathatja Chirac elnököt illetve Raffarin miniszterelnököt. A részvétel várhatóan 80 százalék fölött lesz Franciaországban. A tengeren túli francia területeken az időeltolódás miatt már tegnap megkezdődött a voksolás.

Úrnapja alkalmából
- osztrák polgárok kezdeményezésére - nagyszabású rendezvényt szerveznek ma a Fertő tó B0-s pontján. Délután egy órakor vitrlások és hajók indulnak a B0-s ponthoz, és ott a tó újra egységessé válásának emlékére közösen békejelképet állítanak fel. A hajók Fertőrákosról, Illmicről, Rusztról és Fertőmeggyesről indulnak, hogy egyszerre érjék el a találkozót. Az ünnepen jelen lesznek az Osztrák Borlovagrend tagjai is. A hajókon a települések plébánosai úrnapi misét celebrálnak, majd a polgármesterek felavatják az emlékművet.

Tokaji csak egy van
, ez pedig Magyarországon, a történelmi borvidék kilencven százaléka ugyanis itt található - szögezte le Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese az MTI-nek azt követően, hogy szombaton a Tokaji Vinum Regum Rex Vinorum Borlovagrend és a Tokaj Renaissance - Tokaji Nagy Borok Egyesülete soraiba fogadta. A politikus elmondta: nagyon örül annak, hogy az olaszok, az ausztrálok és a franciák belátták, hogy tokaji névvel csak a magyar borvidéken készült nedűt lehet forgalmazni. "Szlovákiának pedig nincs más út, mint hogy az, hogy elfogadja a játékszabályokat, amelyeket a magyarországi bortörvény diktál" - mondta. A politikus szerint újból előre kell mozdítani a tárgyalásokat, és áttenni a szlovák bortörvénybe azokat a változtatásokat, amelyekről a magyar jogszabály rendelkezik. Úgy vélte, hogy a tokaji névhasználattal kapcsolatban az unió azt az álláspontot képviseli majd, amiről a közelmúltban döntés is született, "az pedig a magyar álláspont".






Nemzetközi rövidhírek

Bariba érkezett XVI. Benedek pápa, akinek ez az első külföldi útja megválasztása óta. A katolikus egyházfő helikopterrel ment az adriai kikötővárosba. A helyi hatóságok becslése szerint mintegy 150 ezer zarándok vesz részt a pápa által celebrált szentmisén.



Hazai hírek




Valószínűleg Szili Katalin és Sólyom László között dől el az államfői cím sorsa
A magyar kormányfő úgy látja, hogy ha a szabad demokraták az államfő választás kérdésében az ellenzéki jelöltet támogatnák Szili Katalin ellenében, az ma még nem látható módon terhelhetné a későbbi kormányzást. A köztévének nyilatkozó Gyurcsány Ferenc szerint a köztársaságielnök-választás pillanatáig érdemes azzal próbálkozni, hogy Magyarország köztársasági elnökét NE az ellenzék adja. Korábban az SZDSZ ügyvivője elmondta, elfogadhatónak tartja Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki posztra. Horn Gábor az Info Rádiónak egyebek közt úgy nyilatkozott, ha minden parlamenti párt hű marad elképzeléseihez, elképzelhető, hogy az ellenzék által javasolt személy kerül a köztársasági elnöki székbe, azonban hozzátette: pártja továbbra is azt tartaná jó megoldásnak, ha a kormánykoalíció közösen állítana jelöltet. A szabad demokraták szövetsége hétfőn szavaz a köztársasági elnök személyéről.

A Magyar Gyógyszerész Kamara állásfoglalása
A Magyar Gyógyszerész Kamara küldöttközgyűlése elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azon szándékát, hogy a nem támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi és gyógyszertári árát felszabadítsa - közölte az MGYK szombaton. A gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény benyújtott módosításai között szerepel, hogy a jogszabály lehetővé tenné a nagykereskedők és a gyógyszertárak számára a nem támogatott készítmények esetében eltérő árak alkalmazását. A kamara közleménye szerint amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jelentős áremelkedés várható a nem támogatott gyógyszerek körében.

Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Megalakult a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. A szervezet célja a határon túli magyar újságírók hatékonyabb érdekképviselete, valamint a kisebbségek anyanyelvi tájékoztatásában tapasztalt gondok orvoslása. Az érdekképviselet megalapítói bíznak abban, hogy az egyesület segíti majd az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, horvátországi és muravidéki újságírók kapcsolattartását. A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója szorgalmazza az anyaországi rokon szervezetekkel való együttműködést is.

Közös árvízfigyelő rendszer felállításában állapodott meg a szerb, a román és a magyar külügyminiszter Szegeden.
Elfogadták azt a javaslatot is, hogy mindhárom ország külügyminisztériumában legyen egy összekötő a határon átnyúló problémák kezelésére. Megegyeztek abban, hogy újabb határátkelőhellyel segítik az áruforgalmat, helyreállítják az egykori hidat Magyarcsanádnál, az M5-ös autópályát jövőre kiépítik az országhatárig és megépítik az elkerülő utat Szegednél Makó felé.

Ma helyezik örök nyugalomra Pongrátz Gergelyt
, az 1956-os forradalom és szabadságharc Corvin-közi főparancsnokát. A temetést délután három órakor, a kiskunmajsai '56-os Kápolnában tartják. Tegnap az egykori szabadságharcosra emlékeztek Budapesten. A Szent István-bazilikában tartott szentmisén részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium alapvetően egyetért a közúti fuvarozók versenyhelyzet javító követeléseivel
, azonban a csak az ágazat számára gazdasági kivételt jelentőket nem tudja támogatni - mondta Székely András, a GKM főosztályvezetője, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete országos küldöttközgyűlésén. Hozzátette: a jövő héten a GKM kész folytatni a tárgyalásokat a fuvarozókkal, amelyeket Szanyi Tibor politikai államtitkár vezet továbbra is. Megjegyezte, hogy a költségvetés bevételi-kiadási oldalát is érintő kérdésekben a végső szó a Pénzügyminisztériumé.

A Győri Polgármesteri Hivatal két másik szponzorral karöltve névpályázatot hirdet az egykor Rába gyár területén felépülő új városrész elnevezésére.
Az első helyezett egy hárommilliós, a második kétmilliós, a harmadik pedig egymillió forintos lakásvásárlási bont nyer. A pályázat június 1-én indul, határideje: június 30. A névpályázat sajtótájékoztatóján elhangzott, az Engel csoport szeretné, ha az új városnegyednek a város lakói adnának nevet. A területen olyan lakópark épül, amely iskolákat, sportlétesítményeket, kereskedelmi központot, üzleteket foglal magában. A tervek szerint egy hónap múlva nyújtják be az építési engedély-kérelmet, az első ütemben felépülő mintegy 300-400 lakás értékesítését augusztus végén, szeptember elején kezdik. Az új Mosoni-Duna partján, az egykori Rába gyár területén kialakítandó városrész beruházás költsége ma még csak becsülhető, az első lakások átadása 2007-ben várható. A nagyságrendet jelzi, hogy 7 milliárd forintot fordítanak parkok és iskolák építésére.

Felavatták Magyarország első PET-CT központját
csütörtökön az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben. A pozitron emissziós tomográffal kombinált computer tomográf berendezés alkalmazásával jelentősen növelhető a rákos betegek túlélési esélyei, hiszen a műszer pontos képet ad az emberi szervezetről. A diagnosztizált daganatról a PET a sejtműködés alapján tudja igazolni, hogy az jó, vagy rosszindulatú-e, képet alkot az esetleges áttétek számáról, méretéről és helyéről, így pontosabban megítélhető a betegség stádiuma, amely meghatározza a beteg további kezelését. A most megnyílt budapesti PET-CT központ évi tizenkétezer beteg vizsgálatára alkalmas, kiemelten az onkológiai, a kardiológiai és az ideggyógyászati ágazatban használják - tartalmazza a Vision Communication Hungary Kft. közleménye. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem finanszírozza a PET-CT-vel végzett vizsgálatokat, így egy vizsgálat közel 300 ezer forintba kerül. A központ milliárdos nagyságrendű beruházását magánbefektetők és az állami költségvetés együttműködése tette lehetővé.

Sport

Tizenhatodszor nyerte meg a Magyar Kupát a Fotex KC-Veszprém férfi kézilabdacsapata, miután a mai döntőben, Balatonfüreden 28-24-re legyőzte a Pick Szeged együttesét. A veszprémiek ezzel a bajnokság után a kupában is megvédték a címüket. A Szeged számára a bajnoki cím elvesztése után ebben a szezonban ez volt az utolsó alkalom, hogy visszavágjon a nagy riválisnak, és a félidőben még egy góllal vezetett is Kovács Péter vezetőedző együttese.
A második félidőben érzékeny veszteséget szenvedett el a Fotex, mivel egyik legfontosabb embere, a válogatott beállós Gál Gyula megkapta a harmadik kétperces kiállítását, így már nem térhetett vissza a pályára.
A Szeged vezetett, azonban a záró tíz percben a játékosai jobban elfáradtak, mint a frissebbnek tűnő veszprémiek, akik így megfordították a meccset, és megszerezték a győzelmet.

Az utolsó fordulóban kvázi bajnoki döntőt vív majd egymással a Győri ETO KC és a Dunaferr a női kézilabda-élvonalban, ugyanis a győriek ma hazai pályán 30-18-ra kiütötték a székesfehérvári Cornexit, és egy pontra csökkentették a hátrányukat az éllovas Dunaferr-rel szemben. A Győr a rájátszás mai felsőházi mérkőzésen visszavágott a Cornexinek az EHF-kupa döntőjében elszenvedett vereségért, azonban a fő szempont nem ez volt, hanem szimplán a győzelem.
Ha a Győr szerdán a Magvassy Mihály Sportcsarnokban 18 órakor kezdődő mérkőzésen legyőzi a Dunaferrt, megszerzi a bajnoki aranyérmet, minden más esetben azonban a címvédő marad a trónon.

Formula-1-es pályafutása során először indulhat az egyes rajtkockából Nick Heidfeld, a Williams-BMW német pilótája, miután ő teljesítette a leggyorsabban a pályát a nürburgringi 15. Európai Nagydíj hivatalos időmérő edzésén. a Williams-csapat remek formáját bizonyítja,hogy Heidfeld csapattársa, Mark Webber harmadik lett, míg a két BMW-motoros autó közé beékelődött az utóbbi két versenyt megnyerő Kimi Räikkönen Nincs a közvetlen élmezőnyben a pontversenyben élen álló Fernando Alonso, a spanyol pilóta Juan Pablo Montoya mögül a hatodik kockából vághat neki a ma 14 órakor kezdődő, 60 körös versenynek.

A bajnoki elsőség mellé a Német Kupát is megnyerte a Bayern München labdarúgócsapata, amely a szombati fináléban 2-1-re legyőzte a Schalke 04 gárdáját a berlini olimpiai stadionban.
Az ideges és feszült hangulatú döntőben a bajnokság arany- és ezüstérmese feszült egymásnak. A Bayern sokkal frissebben és lendületesebben focizott az egész találkozón, amelyet végül egy lesgóllal, de ettől függetlenül megérdemelten nyert meg.
A müncheni együttes 14-ik kupadöntőjét játszotta, ebből 12-szer elhódította a trófeát.

Hazai rövid hírek

Kisterenye-Világospusztán lezuhant egy kétmotoros ultrakönnyű kisrepülő. A balesetben ketten súlyosan megsérültek. A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője elmondta: a kisgép valószínűleg felszállás közben zuhant vissza a földre.

A magyar mentőcsapat második helyet szerzett a Csehországban rendezett nemzetközi mentési versenyen - tájékoztatta Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők vezetője szombaton az MTI-t.
Elmondta: 62 induló csapat közül érték el a második helyet. A verseny pénteken reggeltől szombat hajnalig tartott, a feladatok között volt mentés, sérültellátás, barlangi mentés. Az is a verseny része volt, hogy egy térkép alapján kellett tájékozódni.
A magyar csapatot a Magyar Speciális Mentők és az Országos Mentőszolgálat tagjai alkották.

1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Gyermeknapot, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett úgynevezett "gyermekhét" formában, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal.

A Hősök napja alkalmából ma országszerte emlékeznek az első és második világháború magyar hőseire. Budapesten a Hősök terén délelőtt háromnegyed 12-kor a Miniszterelnöki Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium közös, koszorúzással egybekötött megemlékezést tart. Az ünnepségen részt vesz Mádl Ferenc köztársasági elnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Ma ismételhetik meg a matematika érettségit új tételek alapján azok a diákok, akik korábban vallási, világnézeti vagy lelkiismereti okokból más vizsgaidőpontot kértek. Az oktatási tárca nem vizsgálta, hogy kinél milyen motívum volt az indok a halasztásra. Az ügy előzménye, hogy Magyar Bálint miniszter megsemmisítette a május 10-ei középszintű matematika érettségi eredményeit, mert a feladatok idő előtt ismertté váltak az interneten. Tegnap 43 ezer diák vizsgázott újra matematikából.

Az ötös lottón ezen a héten sem volt telitalálat. A négyesekre egymillió 950 ezer 288, a hármasokra 19 ezer 736, a kettesekre ezertíz forintot fizetnek. A nyertes számok: 7, 8, 69, 80, 84,

A tűzoltók befejezték a munkálatokat Budapesten a XXII. kerületi Bányalég utcában, ahol sósav folyt ki egy tartályból. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta: a vegyi anyag egy 80 köbméteres, gödörben található tartályból szivárgott ki. A kora hajnali mérések alapján a kipárolgás szintje nem érte el az egészségügyi határértéket. így várhatóan kitelepítésre, kilakoltatásra nem lesz szükség.



A várható időjárás
Vasárnap szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, amelyet délután csekély gomolyfelhősödés zavarhat. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. Hajnalban 15, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 33 fok körül alakul