CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Grábner József a Várkerület Galériában

Már két év telt el azóta, amikor Grábner József munkáival önálló kiállításon találkozhattunk. Akkor a kiállított egyenletes színvonalú munkák láttán azon gondolkodtam hangosan,hogy vajon milyen folytatás, milyen fejlődési irány is vihetné előre az elismert soproni akvarellista művészetét, amit az akkori kiállításon látott kicsiny, de merész festményben véltem felfedezni.


Nos, a Várkerület Galériában a minap megnyílt kiállítás első pillantásra nyilvánvalóvá teszi, hogy ezen a tárlaton nem azt láttam, amit szerettem volna, persze ez mit sem von le a művek értékéből. Először is a munkák jó fele régebbi, egy, másfél évtizede készült. Egy részüket már láttuk, más részük egy azonos minőségű papírra készült v.s. valamiféle sorozat darabjai.


Grábner láthatóan nem tud - nem akar - lemondani arról a millió apró részletről, melyet az akvarell egy "szárazabbnak" mondható technikájával belezsúfolni szükségesnek tart az ehhez relatívan kis méretű képekbe. Nagyon keveset mer rábízni a szemlélő fantáziájára szeretett Sopronából, mondhatni semmit nem bíz rá egy pancser szemlélőre: ami ott van, azt nem lehet letagadni. Persze így eleve lemond arról a lehetőségről, hogy egy általánosabb szemléletet, egy nagyívű összefoglalót nyújthasson a város egészéről, amit részletekben ezen a kiállításon is olyan gazdagon szemléltet.


Az újonnan, a nagyon közelmúltban készült tavaszi kollekció technikája viszont tartalmaz a megszokott Grábner ouvre-höz képest új elemeket: szín és foltkezelése talán az olajtechnikához került közelebb, a színvilág a saját színképhez képest kevésbé tartalmaz szélsőségeket, struktúrált, foltszerűbb a festékfelvitel. A nagy impresszionista utolsó vázlatainak Grábner-féle kidolgozott képeit vélem látni, és nem tudom eldönteni, hogy ez a lépés milyen irányba fog vezetni. Úgy látszik, mintha kettőnk közül engem izgatna jobban, vajon meglépi-e Grábner József azt a lépést, melyhez az érettség és a technika birtoklása az időfüggő lehetőségeket már megadta?
- DI -



2005. május 26., csütörtök 12:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület