CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit
Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást
"Árnyékkormányt alakított a német ellenzék"
Szükségállapotot hirdettek Chile délkeleti részén,
A Kolozs megyei sortüzek ügyében született ítélet 16 év után Bukarestben
Hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban



Külföldi hírek röviden


Hazai hírek

Eredménytelen volt a köztársasági elnök jelöléséről tartott négypárti találkozó.
Az MSZP és a Fidesz egyaránt támogatja a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását.
Az alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az új felsőoktatási törvény miatt
Megkövette a közvéleményt több roma szervezet a megszúrt fiú kapcsán
Apátválasztás a braziliai Magyar Bencés Kongregációban
2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre.
Mintegy 500 millió forintot kapnak a viharkárok enyhítésére az érintett önkormányzatok

Hazai hírek röviden
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit
A német vezető kormánypárt, az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit. Franz Müntefering pártelnök a testület keddi, berlini ülését követően bejelentette, hogy a döntést két ellenszavazat és egy tartózkodás mellett hozták meg. Hét évi koalíció után a szociáldemokraták és a Zöldek előzetes választási megállapodás nélkül vágnak neki a megmérettetésnek. Ezt hangoztatták a napokban mindkét párt prominensei, az észak-rajna vesztfáliai tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereségüket követően.

Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást
Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást nyugati szomszédainknál. Egyelőre csak a Bécs-Linz közötti autópályaszakaszon lehet majd a megszokottnál gyorsabban hajtani. Az osztrák közlekedési miniszter egy tévéinterjúban elmondta, hogy igen komolyan fontolgatják a 160 km/órás sebességkorlátozás bevezetését autópályáikon. A jelenleginél nagyobb sebességű száguldozást engedélyező rendelet először csak a Bécs és Linz közötti autópályán lenne érvényben, majd, ha pozitív visszajelzések és tapasztalatok érkeznek a sebességhatár emeléséről, akkor elképzelhető, hogy több sztrádán is megemelik a maximális megengedett sebességet. A rendszert jövőre kezdik majd tesztelni.

Árnyékkormányt alakított a német ellenzék
- írja a Stern magazin. Bár egyelőre még hivatalos kancellárjelöltje sincs az uniópártoknak, a kereszténydemokraták annyira biztosak a győzelemben az őszi előrehozott választásokon, hogy már kiosztották a kulcsfontosságú tárcákat. Eközben egyre nőnek Angela Merkel esélyei a kancellárjelöltségre, aki Németország történelmének első női kancellárja lehet, és egyszersmint az első keletnémet kormányfő. A német jobboldal egyre határozottabban sorakozik fel Merkel jelöltsége mögött, szemben a rivális bajor miniszterelnökkel, Edmund Stoiberrel.
A kormányzó szociáldemokraták sem tétlenek: A párt vezetősége bejelentette: megkezdték a választási kampányt és a kormány folytatja a gazdasági reformokat. Azonban a német politika viharai úgy tűnik a szociáldemokrata-zöld tengelyben is törést okoztak: Schröder kancellár egy interjúban máris kifejtette: pártja nem kötelezi el magát eleve jelenlegi koalíciós partnere mellett.

Szükségállapotot hirdettek Chile délkeleti részén,
miután két nap alatt majdnem másfél méter hó hullott a régióban. Az Andok itteni részén alig 12 ezer ember él, többségük állattenyésztésből. Az állatok azonban egymás után pusztulnak el a minusz 20, 25 fokos hidegben. Ha marad a tartós fagy, a növényzet teljesen kipusztul, és többezer ember megélhetése kerül veszélybe. A kormány segélyszállítmányokat indított a régióba, a teherautók azonban elakadtak a hóban. Az előrejelzések szerint további havazás várható.

A Kolozs megyei sortüzek ügyében született ítélet 16 év után Bukarestben
. 1989 decemberében huszonhat ember halt meg, amikor a katonaság a tüntető tömegbe lőtt Kolozsváron. A nem jogerős ítélet szerint Iulian Topliceanu tartalékos tábornokot, az erdélyi 4-es hadsereg egykori parancsnokát tíz évre, Ioachim Mogát, az egykori Kolozs megyei első titkárát nyolc évre, Valeriu Burtea ezredest és Ioan Cocan alezredest kilenc-kilenc évre zárnák be, ha fellebbezésük után nem változik a döntés. Az elítéltek - akik a román védelmi tárcával közösen összesen mintegy 275 millió forintnyi kártérítést is ki kellene hogy fizessenek - 1989. december 21-én a temesvári forradalommal szolidaritást vállaló tömegbe lőttek, illetve lövettek. Kolozsváron huszonhatan haltak meg, közülük hatan voltak magyarok. A kolozsvári forradalmárok évek óta kérik a bűnösök felelősségre vonását.

Hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban
A spanyol közszolgálati rádió szerint hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban. A detonáció előtt az ETA baszk szeparatista szervezet figyelmeztette a hatóságokat az autóba rejtett bombára, így még időben lezárták a környéket. Szemtanúk szerint fekete füst gomolyog a spanyol főváros északi kerületében. A parlament alsóházában beszédet mondó spanyol kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus ellen továbbra is össze kell fogni. Jose Luis Rodríguez Zapatero megismételte: a végső cél az, hogy az ETA-t lefegyverezzék. A madridi törvényhozás nyolc nappal ezelőtt hatalmazta fel a kormányt a tárgyalások megkezdésére a baszk szakadár szervezettel.




Külföldi hírek röviden

A NATO nemzetközi vizsgálatot követel a tíz nappal ezelőtti üzbegisztáni felkelés ügyében. A katonai szövetség nyilatkozatában túlzottnak és aránytalannak nevezte az üzbég biztonsági erők akcióját, amellyel elfojtották a felkelést Andizsánban.

Az al-Kaida terrorista szervezet szerint megsérült Abu Muszab al-Zarkavi, a hálózat iraki vezetője. A fegyveres csoport interneten arra buzdította a muzulmánokat: imádkozzanak Zarkavi gyógyulásáért. Azt egyelőre nem lehet tudni, hol és mikor sérült meg az al-Kaida iraki vezére.

A francia kormányfő kizárta annak lehetőségét, hogy az országban második népszavazást írnának ki az unió alkotmányos szerződéséről. Jean-Pierre Raffarin a BBC brit televíziónak nyilatkozva közölte: Párizs nem készített tervet arra az esetre, ha a vasárnapi referendumon a választók többsége elutasítaná az uniós alkotmányt. A Libération című francia napilap által minap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége továbbra is nemmel voksolna a május 29-i referendumon.



Hazai hírek




Eredménytelen volt a köztársasági elnök jelöléséről tartott négypárti találkozó.
Az MDF kezdeményezésére összehívott megbeszélésen a pártok arra törekedtek, hogy kétharmados támogatottságú jelöltet találjanak. Az MSZP kitartott saját jelöltje, Szili Katalin mellett, a Fidesz pedig azt javasolta, hogy pártok együtt kérjék fel újra Mádl Ferencet. Ez utóbbi sem járható út, így az ellenzéki párt frakciója május 30-án dönt, addig a Fidesz nem nevezi meg jelöltjét.
A Fidesz elnöke szerint, a négypárti egyeztetést követően nincs értelme, hogy a párt Mádl Ferencet jelölje köztársasági elnöknek. Orbán Viktor rádiónknak a martonvásári faluparlamenti ülést követően elmondta: Mádl Ferenc jelölése elé olyan akadályok emelkedtek, amelyeket a Fidesz már nem tud legyőzni. A pártelnök közölte csak akkor lehetett volna a jelenlegi köztársasági elnököt felkérni a feladatra, ha a négy parlamenti párt ezt közösen teszi. Orbán Viktor elmondta, a pénteki ügyvezető elnökségi ülésen tesznek javaslatot a jelölt személyére, amelyet hétfőn terjesztenek a frakció elé.

Az MSZP és a Fidesz egyaránt támogatja a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását.
A jogszabály parlamenti vitájában elhangzott, hogy az örökségvédelmi hivatal saját hatáskörben leállíthatja a műemlékeket érintő engedélynélküli építkezéseket, de dönthet úgy is, hogy részben engedélyezi a már megkezdett munkát. Bozóki András miniszter expozéjában arról beszélt, hogy a javaslat szerint bevezetnék az örökségvédelmi bírságot.

Az alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az új felsőoktatási törvény miatt
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a tegnap elfogadott, új felsőoktatási törvény miatt. Pokorni Zoltán alelnök a Magyar Rádiónak azt mondta, hogy a jogszabály szakmailag megalapozatlan, és szerinte több mint tíz pontban sérti az alaptörvényt. Az új felsőoktatási törvényt az MDF is kifogásolja, mivel a párt szerint sérti az egyetemek autonómiáját. A szakminiszter szerint viszont alkotmányos az új felsőoktatási törvény. Magyar Bálint véleménye az, hogy az intézmények autonómiája nemhogy szűkül, hanem éppenséggel bővül az új törvény alapján.

Megkövette a közvéleményt több roma szervezet a megszúrt fiú kapcsán
Roma szervezetek nyílt levélben követték meg a közvéleményt a Budapesten nemrég megszúrt fiú ügyében. A Roma Polgári Tömörülés, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége és a Demokratikus Roma Szervezet képviselői úgy vélik, az eset kapcsán több politikus is felelőtlenül nyilatkozott.
A szervezetek ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Teleki László politikai államtitkárt és Horváth Aladárt arra szólították fel, hogy kérjenek bocsánatot a közvéleménytől, amiért korábban tisztán rasszista cselekedetnek minősítették a történteket.
A hagyományőrző csoport vezetője az egyik televíziónak megerősítette, hogy a megszúrt fiú és társai provokálták társaságukat. Később pedig a roma fiatal rántott kést a velük utazó fiatalra.

Apátválasztás a braziliai Magyar Bencés Kongregációban
A Magyar Bencés Kongregáció brazíliai Szent Gellért Apátságában 2005. május 21-én Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának vezetésével apátválasztást tartottak. Linka Ödön apát úr helyébe az eddigi perjel, a brazil származású Don Paulo de Souza Silva lépett. Paulo apát úr 1951-ben született, 1972 óta tagja a sao pauloi (magyar) bencés közösségnek, 1979-ben szentelte pappá +Udvardy József szeged-csanádi megyéspüpök Pannonhalmán. Teológiai tanulmányait a bencés rend római Szent Anzelm Kollégiumában végezte. Felszentelése után számos rendi munkakörben dolgozott: liturgiát tanított, lelkipásztori munkát végzett, 8 éve a Szent Gellért Apátság perjele, egyúttal az apátsági templom plébánosa is. A választás után a prézes apát az újonnan választottat megerősítette tisztségében, benedikálására későbben kerül sor. Személyében a magyar alapítású brazíliai apátság első brazil származású apátja kezdi meg szolgálatát. Kérjük a paptestvérek és minden olvasónk imáit.

2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyedi kormánydöntési támogatási rendszerének segítségével 2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre. A beruházások összértéke eléri a 2,7 milliárd eurót, vagyis a 661 milliárd forintot, értesült a Világgazdaság. A fejlesztések 17 203 új munkahelyet hoznak létre, a támogatási rendszer általában 7-10 százalékkal járul hozzá a befektetésekhez. A GKM még 2003-ban hívta életre a támogatási rendszert, melyből a nemzetgazdasági szempontból számottevő beruházások támogatást kaphatnak, vagyis az 50 millió eurót meghaladó feldolgozó-ipari projektek, valamint a 25 millió eurót elérő regionális szolgáltató központok létesítésére irányuló vállalkozások. A tavalyi év során négy ilyen céggel kötött a GKM szerződést.

Mintegy 500 millió forintot kapnak a viharkárok enyhítésére az érintett önkormányzatok
456 millió forintot utal át az önkormányzatoknak a kabinet a múlt heti viharkárok enyhítésére. A kormány ülésén rendeletet fogadott el erről. Három megyében összesen 4300 ingatlant ért kár az elmúlt időszak viharos időjárás miatt. A károk összesítéséről és enyhítéséről szóló jelentést most tárgyalta a kormány a belügyminiszter előterjesztésében. Lamperth Mónika a kormányülés szünetében a krónikának elmondta, a hajdú-bihari, szabolcsi és borsodi önkormányzatokon keresztül kapnak kormányzati segítséget a károsultak. A 456 millió forintot a települések önkormányzatainak, ők gondoskodnak majd a támogatások szétosztásáról.


Hazai hírek röviden

Az SZDSZ fővárosi frakciója kizárta soraiból Atkári Jánost, Budapest egyik főpolgármester-helyettesét. Atkári János közölte: független liberális politikusként akar tovább dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben. A politikustól már novemberben elvették feladatai jelentős részét.

A forint több mint egy éve nem látott mélypontra gyengült a devizapiacon. Egy eurót délután négykor 255 forinton jegyeztek és csaknem egy forinttal erősödött a dollár is. A pénzpiaci szakértők az okok között említik az uniós-alkotmányról vasárnapra kiírt francia népszavazás eredménye miatti bizonytalanságot, illetve a hazánkról a nemzetközi hitelminősítő intézet által tegnap kiadott negatív állásfoglalást.

A költségvetési hiány csökkentésére használja fel Magyarország az Európai Uniótól visszakapott 22 millió eurót. László Boglár kormányszóvivő szerkesztőségünknek elmondta: a mintegy 5 milliárd forintot a deficit mérséklésére szánják.

A Dalí-kiállítás hatvanezredik látogatóját köszöntötték a Műcsarnokban. A budapesti hölgy egy évre szóló múzeumi bérletet és az intézmény katalógusait tartalmazó ajándékcsomagot vehetett át a főigazgatótól. Április elseje óta látogatható a Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból álló tárlat a Műcsarnokban. A kiállítás vasárnapig tekinthető meg.

Budapesten tartották második találkozójukat a visegrádi országok szakszervezeti vezetői május 22-23-án. A cseh, lengyel, szlovák és magyar szakszervezeti szövetségek elnökei eszmecserét folytattak az európai uniós tagság első évének tapasztalatairól, a munkavállalókat érintő legfontosabb gazdasági, szociális kérdésekről, a szakszervezetek előtt álló kihívásokról.

Az EU tagság első évét a szakszervezetek a meg nem valósuló félelmek és remények évének tartják - az uniós csatlakozás nem járt radikális változásokkal a munkavállalók és családjaik számára. Nem igazolódtak a korábbi aggodalmak, sem a túlzott várakozások. A szakszervezetek az EU tagságot a gazdasági és társadalmi fejlődéshez, a szegénység felszámolásához elengedhetetlen keretnek tartják.

Egy éve a munkavállalók a szociális Európához csatlakozást támogatták; a szociális értékek és jogok továbbra is alapvető fontosságúak számukra. A munkavállalói és szakszervezeti jogok alaptörvénybe való iktatása és gyakorlati alkalmazása nem a versenyképességet rontó tényező, hanem a társadalmi szolidaritásra épülő élhető közösséget erősíti.

A Népszabadság információi szerint a száz lépés kormányprogramjának hajrájában, valamikor az idén ősszel a nyugdíjrendszerben lévő igazságtalanságokat kívánja korrigálni a kormány.
Az 1987 előtt, illetve az 1992 és 1996 között nyugállományba vonultak nyugdíja arányosan jóval alacsonyabb, mint a többi korosztályé - írja a lap. Az igazságtalanság kiküszöböléséhez az előzetes számítások szerint évente több tízmilliárd forintra lenne szükség - olvasható az újságban.

Szerdára virradóra, életének 72. évében elhunyt Dobsa Sándor zenész, zongoraművész. Dobsa Sándor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakán szerzett diplomát 1958-ban, 1959-től négy éven át a Magyar Rádió tánczenekarának zongoristája, majd 1963-tól a Stúdió 11 zenekar vezetője volt.
1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 1998-ban eMeRTon életmű-díjat kapott. Dobsa Sándort a Magyar Rádió saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Tegnap tartották Fertőszentmiklóson GYMS megye faluparlamentjét, amelynek fő célja az eddigi, a megyében 6 településen megtartott faluparlamenti ülések eredményeinek összegzése volt. A részleteket Ivanics Ferenc, a GYMS megyei közgyűlés alelnöke mondta el a sajtó képviselőinek.

Sport
Kizárták a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa jövő évi sorozatából. A Magyar Labdarúgó Liga Fegyelmi Bizottsága úgy döntött, hogy a Sopron-Ferencváros Magyar Kupa-döntőn történtek miatt a zöld-fehér együttest sportszerűtlen magatartása miatt kizárja jövő évi küzdelmeiből. A fináléban három ferencvárosi futballistát, Rósa Dénest, Adem Kapicot és Szűcs Lajost, valamint László Csaba vezetőedzőt is kiállította a bíró, majd a döntő után a zöld-fehér játékosok nem vették át a második helyért járó ezüstérmeket.
A Fegyelmi Bizottság tanúk kihallgatásával tárgyalt arról is, hogy a ferencvárosiak kaptak-e utasítást a kispadról arra, hogy durván, sérülést okozva játszanak a pályán. Az ügyben nem született döntés, ezért június 2-án újabb tanúk kihallgatásával folytatják a tárgyalást.
Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója elmondta: példa nélküli, szigorú ítélet született, amire nem számítottak, ezért a klub vezetőivel átértékelik a döntést, és megteszik a szükséges lépéseket.

Bajnok lett a MiZo-PVSK! A női kosárlabda bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén a címvédő pécsi együttes hazai pályán 84-58-re verte az MKB-Euroleasing Sopront, és ezzel 3-0-ra megnyerte a párharcot. A tartalékos Sopron gárdájából hiányzott a műtéten átesett Bronislava Borovickova és Vajda Anna, debütált azonban a csapatban egy fiatal tehetség, a mindössze 14 éves Krivacsevics Tijana. A MiZo kilencedszer lett magyar bajnok, zsinórban pedig harmadszor hódította el az elsőséget.

Az Atomerőmű és a Debrecen szerzett előnyt a férfi kosárlabda bajnokságban. Az elődöntők harmadik mérkőzésén az Atomerőmű 80-64-re győzött hazai pályán a Kecskemét ellen, míg a Debrecen szintén otthon 78-71-re múlta felül az Albacompot. A győztes csapatok ezzel összesítésben 2-1-re vezetnek, a következő mérkőzéseket pénteken rendezik.

Raymond Domenech kihirdette a francia válogatott tizennyolc tagú keretét a május 31-i, Magyarország elleni mérkőzésre. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány ezúttal nem küldött meghívót az Arsenalban futballozó Patrick Vieirának és Thierry Henrynak, valamit a juventusos David Trezeguet-nek sem, míg azt már korábban is ismert volt, hogy a sportszerűtlen magatartásért fél évre eltiltott Fabian Barthez kénytelen kihagyni a találkozót. "Talán a szurkolóknak némiképp csalódást jelenthet, hogy néhány sztárjátékos nem lép pályára Metzben, ám ne feledjük: a francia válogatott ilyen összetételben is a világ egyik legjobb csapata - kommentálta Raymond Domenech kerethirdetését Lothar Matthäus. Ez a találkozó rendkívül fontos tesztmeccs lesz a négy nappal későbbi izlandi világbajnoki selejtező előtt. Franciaországban alkalmunk lesz erős ellenféllel szemben kipróbálni néhány fontos játékelemet, ám annak a találkozónak csupán ennyi jelentősége lesz. Izlandon ugyanis mindennél fontosabb mérkőzés vár ránk." - tette hozzá a magyar csapat szövetségi kapitánya.

Ismét vízbe száll vízilabda válogatottunk: a második Indesit Vízilabda Roadshow keretében újabb hét város látja vendégül az olimpiai bajnok férfi vízilabda válogatott tagjait. Az egyhetes turné során Tatabányára, Dunaújvárosba, Kaposvárra, Győrbe, Hódmezővásárhelyre, Kecskemétre, Kazincbarcikára látogat el a nemzeti csapat, amely esténként gálamérkőzésekkel, napközben pedig edzőtábor keretében készül a nyári világbajnokságra. Az idei Roadshow különlegessége hogy Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten a szlovák válogatott lesz a roadshow díszvendége



A várható időjárás
Száraz, napos idő várható. Élénk lesz az északkeleti szél. A reggeli órákban 10, 13 fokra számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 25 fok körül alakul.

A Hernád magyarországi szakaszán már nem lesz érzékelhető az Eperjes melletti patakba került higany - mondta el a vízügyi hatóság illetékese. A szlovákiai vízgyűjtőterületen a súlyosan környezetszennyező anyag egy használaton kívüli opálbányából kerülhetett a vízbe a múlt heti esőzések következtében.



2005. május 25., szerda 12:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület