CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 25., szerda 12:35


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit
Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást
"Árnyékkormányt alakított a német ellenzék"
Szükségállapotot hirdettek Chile délkeleti részén,
A Kolozs megyei sortüzek ügyében született ítélet 16 év után Bukarestben
Hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban



Külföldi hírek röviden


Hazai hírek

Eredménytelen volt a köztársasági elnök jelöléséről tartott négypárti találkozó.
Az MSZP és a Fidesz egyaránt támogatja a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását.
Az alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az új felsőoktatási törvény miatt
Megkövette a közvéleményt több roma szervezet a megszúrt fiú kapcsán
Apátválasztás a braziliai Magyar Bencés Kongregációban
2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre.
Mintegy 500 millió forintot kapnak a viharkárok enyhítésére az érintett önkormányzatok

Hazai hírek röviden
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit
A német vezető kormánypárt, az SPD elnöksége támogatja Gerhard Schröder kancellár idő előtti választásokra vonatkozó terveit. Franz Müntefering pártelnök a testület keddi, berlini ülését követően bejelentette, hogy a döntést két ellenszavazat és egy tartózkodás mellett hozták meg. Hét évi koalíció után a szociáldemokraták és a Zöldek előzetes választási megállapodás nélkül vágnak neki a megmérettetésnek. Ezt hangoztatták a napokban mindkét párt prominensei, az észak-rajna vesztfáliai tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereségüket követően.

Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást
Jövőre tesztelik a 160 km/órás sebességkorlátozást nyugati szomszédainknál. Egyelőre csak a Bécs-Linz közötti autópályaszakaszon lehet majd a megszokottnál gyorsabban hajtani. Az osztrák közlekedési miniszter egy tévéinterjúban elmondta, hogy igen komolyan fontolgatják a 160 km/órás sebességkorlátozás bevezetését autópályáikon. A jelenleginél nagyobb sebességű száguldozást engedélyező rendelet először csak a Bécs és Linz közötti autópályán lenne érvényben, majd, ha pozitív visszajelzések és tapasztalatok érkeznek a sebességhatár emeléséről, akkor elképzelhető, hogy több sztrádán is megemelik a maximális megengedett sebességet. A rendszert jövőre kezdik majd tesztelni.

Árnyékkormányt alakított a német ellenzék
- írja a Stern magazin. Bár egyelőre még hivatalos kancellárjelöltje sincs az uniópártoknak, a kereszténydemokraták annyira biztosak a győzelemben az őszi előrehozott választásokon, hogy már kiosztották a kulcsfontosságú tárcákat. Eközben egyre nőnek Angela Merkel esélyei a kancellárjelöltségre, aki Németország történelmének első női kancellárja lehet, és egyszersmint az első keletnémet kormányfő. A német jobboldal egyre határozottabban sorakozik fel Merkel jelöltsége mögött, szemben a rivális bajor miniszterelnökkel, Edmund Stoiberrel.
A kormányzó szociáldemokraták sem tétlenek: A párt vezetősége bejelentette: megkezdték a választási kampányt és a kormány folytatja a gazdasági reformokat. Azonban a német politika viharai úgy tűnik a szociáldemokrata-zöld tengelyben is törést okoztak: Schröder kancellár egy interjúban máris kifejtette: pártja nem kötelezi el magát eleve jelenlegi koalíciós partnere mellett.

Szükségállapotot hirdettek Chile délkeleti részén,
miután két nap alatt majdnem másfél méter hó hullott a régióban. Az Andok itteni részén alig 12 ezer ember él, többségük állattenyésztésből. Az állatok azonban egymás után pusztulnak el a minusz 20, 25 fokos hidegben. Ha marad a tartós fagy, a növényzet teljesen kipusztul, és többezer ember megélhetése kerül veszélybe. A kormány segélyszállítmányokat indított a régióba, a teherautók azonban elakadtak a hóban. Az előrejelzések szerint további havazás várható.

A Kolozs megyei sortüzek ügyében született ítélet 16 év után Bukarestben
. 1989 decemberében huszonhat ember halt meg, amikor a katonaság a tüntető tömegbe lőtt Kolozsváron. A nem jogerős ítélet szerint Iulian Topliceanu tartalékos tábornokot, az erdélyi 4-es hadsereg egykori parancsnokát tíz évre, Ioachim Mogát, az egykori Kolozs megyei első titkárát nyolc évre, Valeriu Burtea ezredest és Ioan Cocan alezredest kilenc-kilenc évre zárnák be, ha fellebbezésük után nem változik a döntés. Az elítéltek - akik a román védelmi tárcával közösen összesen mintegy 275 millió forintnyi kártérítést is ki kellene hogy fizessenek - 1989. december 21-én a temesvári forradalommal szolidaritást vállaló tömegbe lőttek, illetve lövettek. Kolozsváron huszonhatan haltak meg, közülük hatan voltak magyarok. A kolozsvári forradalmárok évek óta kérik a bűnösök felelősségre vonását.

Hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban
A spanyol közszolgálati rádió szerint hárman sérültek meg a délelőtti madridi robbantásban. A detonáció előtt az ETA baszk szeparatista szervezet figyelmeztette a hatóságokat az autóba rejtett bombára, így még időben lezárták a környéket. Szemtanúk szerint fekete füst gomolyog a spanyol főváros északi kerületében. A parlament alsóházában beszédet mondó spanyol kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus ellen továbbra is össze kell fogni. Jose Luis Rodríguez Zapatero megismételte: a végső cél az, hogy az ETA-t lefegyverezzék. A madridi törvényhozás nyolc nappal ezelőtt hatalmazta fel a kormányt a tárgyalások megkezdésére a baszk szakadár szervezettel.




Külföldi hírek röviden

A NATO nemzetközi vizsgálatot követel a tíz nappal ezelőtti üzbegisztáni felkelés ügyében. A katonai szövetség nyilatkozatában túlzottnak és aránytalannak nevezte az üzbég biztonsági erők akcióját, amellyel elfojtották a felkelést Andizsánban.

Az al-Kaida terrorista szervezet szerint megsérült Abu Muszab al-Zarkavi, a hálózat iraki vezetője. A fegyveres csoport interneten arra buzdította a muzulmánokat: imádkozzanak Zarkavi gyógyulásáért. Azt egyelőre nem lehet tudni, hol és mikor sérült meg az al-Kaida iraki vezére.

A francia kormányfő kizárta annak lehetőségét, hogy az országban második népszavazást írnának ki az unió alkotmányos szerződéséről. Jean-Pierre Raffarin a BBC brit televíziónak nyilatkozva közölte: Párizs nem készített tervet arra az esetre, ha a vasárnapi referendumon a választók többsége elutasítaná az uniós alkotmányt. A Libération című francia napilap által minap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége továbbra is nemmel voksolna a május 29-i referendumon.



Hazai hírek




Eredménytelen volt a köztársasági elnök jelöléséről tartott négypárti találkozó.
Az MDF kezdeményezésére összehívott megbeszélésen a pártok arra törekedtek, hogy kétharmados támogatottságú jelöltet találjanak. Az MSZP kitartott saját jelöltje, Szili Katalin mellett, a Fidesz pedig azt javasolta, hogy pártok együtt kérjék fel újra Mádl Ferencet. Ez utóbbi sem járható út, így az ellenzéki párt frakciója május 30-án dönt, addig a Fidesz nem nevezi meg jelöltjét.
A Fidesz elnöke szerint, a négypárti egyeztetést követően nincs értelme, hogy a párt Mádl Ferencet jelölje köztársasági elnöknek. Orbán Viktor rádiónknak a martonvásári faluparlamenti ülést követően elmondta: Mádl Ferenc jelölése elé olyan akadályok emelkedtek, amelyeket a Fidesz már nem tud legyőzni. A pártelnök közölte csak akkor lehetett volna a jelenlegi köztársasági elnököt felkérni a feladatra, ha a négy parlamenti párt ezt közösen teszi. Orbán Viktor elmondta, a pénteki ügyvezető elnökségi ülésen tesznek javaslatot a jelölt személyére, amelyet hétfőn terjesztenek a frakció elé.

Az MSZP és a Fidesz egyaránt támogatja a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását.
A jogszabály parlamenti vitájában elhangzott, hogy az örökségvédelmi hivatal saját hatáskörben leállíthatja a műemlékeket érintő engedélynélküli építkezéseket, de dönthet úgy is, hogy részben engedélyezi a már megkezdett munkát. Bozóki András miniszter expozéjában arról beszélt, hogy a javaslat szerint bevezetnék az örökségvédelmi bírságot.

Az alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az új felsőoktatási törvény miatt
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a tegnap elfogadott, új felsőoktatási törvény miatt. Pokorni Zoltán alelnök a Magyar Rádiónak azt mondta, hogy a jogszabály szakmailag megalapozatlan, és szerinte több mint tíz pontban sérti az alaptörvényt. Az új felsőoktatási törvényt az MDF is kifogásolja, mivel a párt szerint sérti az egyetemek autonómiáját. A szakminiszter szerint viszont alkotmányos az új felsőoktatási törvény. Magyar Bálint véleménye az, hogy az intézmények autonómiája nemhogy szűkül, hanem éppenséggel bővül az új törvény alapján.

Megkövette a közvéleményt több roma szervezet a megszúrt fiú kapcsán
Roma szervezetek nyílt levélben követték meg a közvéleményt a Budapesten nemrég megszúrt fiú ügyében. A Roma Polgári Tömörülés, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége és a Demokratikus Roma Szervezet képviselői úgy vélik, az eset kapcsán több politikus is felelőtlenül nyilatkozott.
A szervezetek ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, Teleki László politikai államtitkárt és Horváth Aladárt arra szólították fel, hogy kérjenek bocsánatot a közvéleménytől, amiért korábban tisztán rasszista cselekedetnek minősítették a történteket.
A hagyományőrző csoport vezetője az egyik televíziónak megerősítette, hogy a megszúrt fiú és társai provokálták társaságukat. Később pedig a roma fiatal rántott kést a velük utazó fiatalra.

Apátválasztás a braziliai Magyar Bencés Kongregációban
A Magyar Bencés Kongregáció brazíliai Szent Gellért Apátságában 2005. május 21-én Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátjának vezetésével apátválasztást tartottak. Linka Ödön apát úr helyébe az eddigi perjel, a brazil származású Don Paulo de Souza Silva lépett. Paulo apát úr 1951-ben született, 1972 óta tagja a sao pauloi (magyar) bencés közösségnek, 1979-ben szentelte pappá +Udvardy József szeged-csanádi megyéspüpök Pannonhalmán. Teológiai tanulmányait a bencés rend római Szent Anzelm Kollégiumában végezte. Felszentelése után számos rendi munkakörben dolgozott: liturgiát tanított, lelkipásztori munkát végzett, 8 éve a Szent Gellért Apátság perjele, egyúttal az apátsági templom plébánosa is. A választás után a prézes apát az újonnan választottat megerősítette tisztségében, benedikálására későbben kerül sor. Személyében a magyar alapítású brazíliai apátság első brazil származású apátja kezdi meg szolgálatát. Kérjük a paptestvérek és minden olvasónk imáit.

2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyedi kormánydöntési támogatási rendszerének segítségével 2003 és 2008 között huszonhat nagyberuházás jöhet létre. A beruházások összértéke eléri a 2,7 milliárd eurót, vagyis a 661 milliárd forintot, értesült a Világgazdaság. A fejlesztések 17 203 új munkahelyet hoznak létre, a támogatási rendszer általában 7-10 százalékkal járul hozzá a befektetésekhez. A GKM még 2003-ban hívta életre a támogatási rendszert, melyből a nemzetgazdasági szempontból számottevő beruházások támogatást kaphatnak, vagyis az 50 millió eurót meghaladó feldolgozó-ipari projektek, valamint a 25 millió eurót elérő regionális szolgáltató központok létesítésére irányuló vállalkozások. A tavalyi év során négy ilyen céggel kötött a GKM szerződést.

Mintegy 500 millió forintot kapnak a viharkárok enyhítésére az érintett önkormányzatok
456 millió forintot utal át az önkormányzatoknak a kabinet a múlt heti viharkárok enyhítésére. A kormány ülésén rendeletet fogadott el erről. Három megyében összesen 4300 ingatlant ért kár az elmúlt időszak viharos időjárás miatt. A károk összesítéséről és enyhítéséről szóló jelentést most tárgyalta a kormány a belügyminiszter előterjesztésében. Lamperth Mónika a kormányülés szünetében a krónikának elmondta, a hajdú-bihari, szabolcsi és borsodi önkormányzatokon keresztül kapnak kormányzati segítséget a károsultak. A 456 millió forintot a települések önkormányzatainak, ők gondoskodnak majd a támogatások szétosztásáról.


Hazai hírek röviden

Az SZDSZ fővárosi frakciója kizárta soraiból Atkári Jánost, Budapest egyik főpolgármester-helyettesét. Atkári János közölte: független liberális politikusként akar tovább dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben. A politikustól már novemberben elvették feladatai jelentős részét.

A forint több mint egy éve nem látott mélypontra gyengült a devizapiacon. Egy eurót délután négykor 255 forinton jegyeztek és csaknem egy forinttal erősödött a dollár is. A pénzpiaci szakértők az okok között említik az uniós-alkotmányról vasárnapra kiírt francia népszavazás eredménye miatti bizonytalanságot, illetve a hazánkról a nemzetközi hitelminősítő intézet által tegnap kiadott negatív állásfoglalást.

A költségvetési hiány csökkentésére használja fel Magyarország az Európai Uniótól visszakapott 22 millió eurót. László Boglár kormányszóvivő szerkesztőségünknek elmondta: a mintegy 5 milliárd forintot a deficit mérséklésére szánják.

A Dalí-kiállítás hatvanezredik látogatóját köszöntötték a Műcsarnokban. A budapesti hölgy egy évre szóló múzeumi bérletet és az intézmény katalógusait tartalmazó ajándékcsomagot vehetett át a főigazgatótól. Április elseje óta látogatható a Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból álló tárlat a Műcsarnokban. A kiállítás vasárnapig tekinthető meg.

Budapesten tartották második találkozójukat a visegrádi országok szakszervezeti vezetői május 22-23-án. A cseh, lengyel, szlovák és magyar szakszervezeti szövetségek elnökei eszmecserét folytattak az európai uniós tagság első évének tapasztalatairól, a munkavállalókat érintő legfontosabb gazdasági, szociális kérdésekről, a szakszervezetek előtt álló kihívásokról.

Az EU tagság első évét a szakszervezetek a meg nem valósuló félelmek és remények évének tartják - az uniós csatlakozás nem járt radikális változásokkal a munkavállalók és családjaik számára. Nem igazolódtak a korábbi aggodalmak, sem a túlzott várakozások. A szakszervezetek az EU tagságot a gazdasági és társadalmi fejlődéshez, a szegénység felszámolásához elengedhetetlen keretnek tartják.

Egy éve a munkavállalók a szociális Európához csatlakozást támogatták; a szociális értékek és jogok továbbra is alapvető fontosságúak számukra. A munkavállalói és szakszervezeti jogok alaptörvénybe való iktatása és gyakorlati alkalmazása nem a versenyképességet rontó tényező, hanem a társadalmi szolidaritásra épülő élhető közösséget erősíti.

A Népszabadság információi szerint a száz lépés kormányprogramjának hajrájában, valamikor az idén ősszel a nyugdíjrendszerben lévő igazságtalanságokat kívánja korrigálni a kormány.
Az 1987 előtt, illetve az 1992 és 1996 között nyugállományba vonultak nyugdíja arányosan jóval alacsonyabb, mint a többi korosztályé - írja a lap. Az igazságtalanság kiküszöböléséhez az előzetes számítások szerint évente több tízmilliárd forintra lenne szükség - olvasható az újságban.

Szerdára virradóra, életének 72. évében elhunyt Dobsa Sándor zenész, zongoraművész. Dobsa Sándor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakán szerzett diplomát 1958-ban, 1959-től négy éven át a Magyar Rádió tánczenekarának zongoristája, majd 1963-tól a Stúdió 11 zenekar vezetője volt.
1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 1998-ban eMeRTon életmű-díjat kapott. Dobsa Sándort a Magyar Rádió saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Tegnap tartották Fertőszentmiklóson GYMS megye faluparlamentjét, amelynek fő célja az eddigi, a megyében 6 településen megtartott faluparlamenti ülések eredményeinek összegzése volt. A részleteket Ivanics Ferenc, a GYMS megyei közgyűlés alelnöke mondta el a sajtó képviselőinek.

Sport
Kizárták a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa jövő évi sorozatából. A Magyar Labdarúgó Liga Fegyelmi Bizottsága úgy döntött, hogy a Sopron-Ferencváros Magyar Kupa-döntőn történtek miatt a zöld-fehér együttest sportszerűtlen magatartása miatt kizárja jövő évi küzdelmeiből. A fináléban három ferencvárosi futballistát, Rósa Dénest, Adem Kapicot és Szűcs Lajost, valamint László Csaba vezetőedzőt is kiállította a bíró, majd a döntő után a zöld-fehér játékosok nem vették át a második helyért járó ezüstérmeket.
A Fegyelmi Bizottság tanúk kihallgatásával tárgyalt arról is, hogy a ferencvárosiak kaptak-e utasítást a kispadról arra, hogy durván, sérülést okozva játszanak a pályán. Az ügyben nem született döntés, ezért június 2-án újabb tanúk kihallgatásával folytatják a tárgyalást.
Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója elmondta: példa nélküli, szigorú ítélet született, amire nem számítottak, ezért a klub vezetőivel átértékelik a döntést, és megteszik a szükséges lépéseket.

Bajnok lett a MiZo-PVSK! A női kosárlabda bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén a címvédő pécsi együttes hazai pályán 84-58-re verte az MKB-Euroleasing Sopront, és ezzel 3-0-ra megnyerte a párharcot. A tartalékos Sopron gárdájából hiányzott a műtéten átesett Bronislava Borovickova és Vajda Anna, debütált azonban a csapatban egy fiatal tehetség, a mindössze 14 éves Krivacsevics Tijana. A MiZo kilencedszer lett magyar bajnok, zsinórban pedig harmadszor hódította el az elsőséget.

Az Atomerőmű és a Debrecen szerzett előnyt a férfi kosárlabda bajnokságban. Az elődöntők harmadik mérkőzésén az Atomerőmű 80-64-re győzött hazai pályán a Kecskemét ellen, míg a Debrecen szintén otthon 78-71-re múlta felül az Albacompot. A győztes csapatok ezzel összesítésben 2-1-re vezetnek, a következő mérkőzéseket pénteken rendezik.

Raymond Domenech kihirdette a francia válogatott tizennyolc tagú keretét a május 31-i, Magyarország elleni mérkőzésre. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány ezúttal nem küldött meghívót az Arsenalban futballozó Patrick Vieirának és Thierry Henrynak, valamit a juventusos David Trezeguet-nek sem, míg azt már korábban is ismert volt, hogy a sportszerűtlen magatartásért fél évre eltiltott Fabian Barthez kénytelen kihagyni a találkozót. "Talán a szurkolóknak némiképp csalódást jelenthet, hogy néhány sztárjátékos nem lép pályára Metzben, ám ne feledjük: a francia válogatott ilyen összetételben is a világ egyik legjobb csapata - kommentálta Raymond Domenech kerethirdetését Lothar Matthäus. Ez a találkozó rendkívül fontos tesztmeccs lesz a négy nappal későbbi izlandi világbajnoki selejtező előtt. Franciaországban alkalmunk lesz erős ellenféllel szemben kipróbálni néhány fontos játékelemet, ám annak a találkozónak csupán ennyi jelentősége lesz. Izlandon ugyanis mindennél fontosabb mérkőzés vár ránk." - tette hozzá a magyar csapat szövetségi kapitánya.

Ismét vízbe száll vízilabda válogatottunk: a második Indesit Vízilabda Roadshow keretében újabb hét város látja vendégül az olimpiai bajnok férfi vízilabda válogatott tagjait. Az egyhetes turné során Tatabányára, Dunaújvárosba, Kaposvárra, Győrbe, Hódmezővásárhelyre, Kecskemétre, Kazincbarcikára látogat el a nemzeti csapat, amely esténként gálamérkőzésekkel, napközben pedig edzőtábor keretében készül a nyári világbajnokságra. Az idei Roadshow különlegessége hogy Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten a szlovák válogatott lesz a roadshow díszvendége



A várható időjárás
Száraz, napos idő várható. Élénk lesz az északkeleti szél. A reggeli órákban 10, 13 fokra számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 25 fok körül alakul.

A Hernád magyarországi szakaszán már nem lesz érzékelhető az Eperjes melletti patakba került higany - mondta el a vízügyi hatóság illetékese. A szlovákiai vízgyűjtőterületen a súlyosan környezetszennyező anyag egy használaton kívüli opálbányából kerülhetett a vízbe a múlt heti esőzések következtében.