CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Üzemanyag-válság Ukrajnában
Buszbaleset Peruban
Űr-csoportkép
Az EU cselekvőképeségét félti Javier Solana
Átadták a díjakat a cannesi filmfesztiválon
Lezuhant egy Cessna típusú egymotoros kisrepülőgép
Választásokat tartanak ma Északrajna-Vesztfáliában
Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége
Belgrádban tartja kétnapos ülését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.
Nőtt a Mount Everest?


Hazai hírek

Átalakítják a családtámogatási rendszert
Az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek Tihanyban
Négypárti konzultáció az államfőjelölésről
Stratégiai hiba
Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
Életét vesztette egy miskolci sziklamászó
A megyei cigány önkormányzatok konferenciája zajlik ma Sopronban
Sporthírek

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Üzemanyag-válság Ukrajnában
Az ukrán államfő cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint lemondásra szólította fel Timosenko miniszterelnököt az üzemanyag-válság kezelése miatt. Viktor Juscsenko államfő egy kijevi hetilap szerint kijelentette, hogy "az ukrán kormány a legrosszabb Európában, és sajnálja, hogy Timosenkót kinevezte" miniszterelnöknek. Juscsenko az ukrán elnöki hivatal honlapján cáfolta, hogy távozásra kérte volna a miniszterelnököt.

Buszbaleset Peruban
Peruban 30-an meghaltak, legalább 27-en pedig megsérültek egy buszbalesetben. A baleset a dél-amerikai ország fővárosától, Limától mintegy 160 kilométerre történt. A többségében piaci árusokat szállító autóbusz vezetője egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely a híd korlátját áttörve egy folyóba zuhant. Egyes hírek negyven halálos áldozatról szólnak, arra hivatkozva, hogy még további utasok rekedtek a folyóban félig elmerült autóbuszban.

Űr-csoportkép
Először fordult elő az űrkutatás történetében, hogy egy másik bolygó körül keringő űreszköz megörökítette társait.
A NASA május 19-én hozta nyilvánosságra a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor (MGS) űrszonda azon felvételeit, amelyeken a szintén a Mars körüli pályán működő Mars Express és a Mars Odyssey űreszközök láthatók.
Az európai Mars Expresst körülbelül 250, a másik NASA-szondát pedig mindössze 100 kilométeres távolságból kapta lencsevégre az MGS. A felvétel elkészítésének nehézségeit érzékelteti, hogy mindhárom űrszonda közel 11 200 kilométeres óránkénti sebességgel mozgott, és az MGS képalkotó rendszerének (Mars Orbiter Camera) látómezeje 100 km-es távolságban csak 760 méter széles.

Az EU cselekvőképeségét félti Javier Solana
Az Európai Unió cselekvőképessége kerülhet veszélybe, amennyiben az unió új alkotmányáról május 29-én tartandó franciaországi népszavazáson a nem szavazatok kerülnek többségbe - figyelmeztetett szombaton Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az EU vezető diplomatája a Bild am Sonntag című német lapban megjelent kommentárjában annak a nézetnek adott hangot, hogy a franciaországi népszavazás időpontja olyan dátum, amely döntő az unió jövője szempontjából. Az alkotmányos szerződéstől függ ugyanis, hogy a 25 tagúra kibővített EU cselekvőképes marad-e - írta Solana.

Átadták a díjakat a cannesi filmfesztiválon
Az 58. cannes-i filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L'enfant vagyis A gyermek című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát. A Dardenne-fivérek 1999-ben már egyszer elnyerték a fesztivál fő díját Rosetta című filmjükkel.
A Nagydíjat Jim Jarmush Broken Flowers című alkotása kapta. A nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett a legjobb rendező a francia színekben induló Caché című filmjével.
Legjobb színésznő az izraeli Hanna Laslo, míg a legjobb színész saját rendezésű játékfilmjében nyújtott alakításáért az amerikai Tommy Lee Jones lett.

Lezuhant egy Cessna típusú egymotoros kisrepülőgép
szombaton a New York-i Brooklyn városnegyed déli részén, a gép fedélzetén tartózkodó négy ember életét vesztette - közölték az amerikai hatóságok. A Cessna sokak szeme láttára zuhant le a Coney Island-i strandon, a becsapódó gép azonban szerencsére nem szedett újabb áldozatokat a napozók között. A hatóságok vizsgálják a tragédia körülményeit.

Választásokat tartanak ma Északrajna-Vesztfáliában
Németországban sorsdöntőnek tartják az Észak-Rajna-Vesztfáliában kezdődött választásokat. Az ország legnépesebb tartományát 39 éve a szociáldemokraták vezetik, 1995 óta a zöldekkel együtt. Közvéleménykutatások szerint azonban kétséges, hogy megőrzik-e irányító pozíciójukat. A választást döntően befolyásolja a gazdasági helyzet: a közel ötmillió német munkanélküliből egymillió Észak-Rajna-Vesztfáliában él.

Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége
Amerikai diplomaták szerint részben Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége miatt eredménytelen eddig az afganisztáni mákültetvények felszámolására indított program - jelentette a The New York Times című amerikai napilap. a kabuli amerikai nagykövetség május 13-án keltezett jelentésében arról tájékoztatta Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert, hogy afgán tartományi és falusi vezetők akadályozzák a kiterjedt mákültetvények felszámolását, melynek költségeit az Egyesült Államok fedezi. A Rice-nak címzett jelentés szerzői attól tartanak, hogy a heroinkereskedelem veszélybe sodorhatja majd az Afganisztán újjáépítésére tett amerikai erőfeszítések sikerét és erősítheti az afgán kormányzaton belüli korrupciót. Becslés szerint a világ feketepiacain idén eladott heroin 87 százaléka Afganisztánból származott. Az afgán elnök szombaton négynapos látogatásra az Egyesült Államokba utazott; George Bush amerikai elnök a tervek szerint hétfőn fogadja majd a Fehéz Házban.

Belgrádban tartja kétnapos ülését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.
A helyszín kiválasztása is jelzi a nemzetközi pénzintézet új politikáját: Közép-Európából a kockázatosabb balkáni, közép-ázsiai térségre helyezi át tevékenysége súlypontját. A bankot 1991-ben hozták létre a rendszerváltó közép-kelet európai országok gazdasági átalakításának támogatására.

Nőtt a Mount Everest?
Kínai tudósok ismét megmérik a világ legmagasabb hegycsúcsát. A Mount Everest ugyanis vagy nő, vagy eddig nem sikerült pontosan megállapítani a magasságát. A különböző számítások szerint az ötvenes évek óta csaknem két méterrel, 8850 méteresre nőtt a világ legmagasabb hegycsúcsa



Hazai hírek




Átalakítják a családtámogatási rendszert
A családtámogatási rendszer átalakításáról hozott döntést a kormány - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után. László Boglár nem árult el részleteket a döntésről, csak annyit mondott: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelenti be a száz lépés program családtámogatást érintő elemeit. A kormányszóvivő hozzátette: az átalakítás célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása. László Boglár találgatásoknak minősítette a sajtóban napvilágot látott, a családtámogatási rendszer egyes elemeiről szóló értesüléseket.

Az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek Tihanyban
Tihanyban az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek, a rendezvényen Mádl Ferenc mondott ünnepi köszöntőt. Az államfő szerint a tihanyi apátság kitüntetett szent helye hazánknak, annak emlékét sugallja, hogy gyökereink - magyarságunk, kereszténységünk, európaiságunk - már történelmünk elején összefonódtak. A honfoglalás és az azt követő országépítés Európára szóló nagy teljesítmény volt és Tihany számunkra kicsiben erről szól - mondta a köztársasági elnök.

Négypárti konzultáció az államfőjelölésről
Az MSZP politikai okokból részt vesz az államfőjelölésről tervezett négypárti konzultáción. Nyakó István szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi helyzetben nem sokat várnak az egyeztetéstől, mert két parlamenti pártnak - az ellenzéknek - egyelőre nincs véleménye. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke szerint pártja még nem alakított ki hivatalos véleményt az államfőjelölésről kezdeményezett négypárti konzultáció időpontjáról. Közölte azt is, hogy amíg a párt által kezdett véleményszondázás eredménye nincs meg, a Fidesz nem tud érdemben véleményt mondani a köztársasági elnök-jelölésről. Korábban Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról tájékoztatta a Távirati Irodát, hogy a pártok közös időpontot találtak az álatala kezdeményezett egyeztetésre.

Stratégiai hiba
Pokorni Zoltán szerint az önmagát tévedhetetlennek gondoló politikai magatartás vezetett azokhoz a hibákhoz, amelyek válságos helyzetet teremtettek az idei érettségik során. A kormány és minisztérium az érettségi bevezetése és lebonyolítása során hat szakmai és három jelentős szervezési hibát követett el - mondta a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán stratégiai hibának tartja, hogy a kormány megváltoztatta azt az elképzelést, hogy kizárólag az emelt szintű érettségi váltsa ki a felvételi vizsgát. Arató Gergely, oktatási államtitkár szerint a Fidesz arra használja fel a tétellopási ügyet, hogy minden kifogását összelapátolja, amelyik a kétszintű érettségivel kapcsolatos.

Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
Mádl Ferenc köztársasági elnök kapta a legtöbb szavazatot a Fidesz szimpátiaszavazásán 80 százalékos feldolgozottságnál - közölte az InfoRádió.
A Fidesz szimpátiaszavazásán voksolók legnagyobb része, csaknem 39 százaléka azt szeretné, hogy újra Mádl Ferenc legyen az államfő - jelentette be Rogán Antal, a nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnöke. Rogán közölte azt is: a 700 ezret meghaladó számú szavazat több mint 80 százalékát dolgozták fel eddig.

Életét vesztette egy miskolci sziklamászó
Meghalt az a fiú, aki tegnap lezuhant a Lillafüred melletti Alsó-Hámor sziklafaláról. A 19 éves fiatalember egy amatőröknek szervezett bemutatón biztosított az alsó-hámori sziklafalon, amikor mintegy 25-30 méter magasságból lezuhant. A fiút életveszélyes állapotban vitték a Diósgyőri Kórház traumatológiájára, ma azonban belehalt sérüléseibe. A sziklánál a társai azt mondták, hogy ezen a helyen idáig baleset még nem történt, és a lezuhant fiatalember "sem volt kezdő sziklamászó". Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tragédiát.

A megyei cigány önkormányzatok konferenciája zajlik ma Sopronban
Első alkalommal rendezik meg a GYMS megyei cigány önkormányzat konferenciáját. A soproni rendezvényen - amely egyébként a "Romák évtizede" nagyszabású programsorozat része - a szaktárcák képviselői mellett Járóka Lívia Európa parlamenti képviselő és Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke is részt vesz. Tölgyesi Géza, a soproni cigány önkormányzat elnöke, a konferencia szervezője hagyománnyá kívánja tenni, hogy a megyében évente más-más helyszínen tartsanak hasonló rendezvényt, ahol a cigányság aktuális helyzetével, problémáival foglalkoznak a megye településeinek roma vezetői és az országos érdekvédelmi szervezetek képviselői.

Sporthírek
Nem sikerült a címvédés a Domino-BHSE férfi vízilabda-csapatának az Euroligában, miután a döntőben hosszabbítás után szenvedett 9-8-as vereséget a házigazda Posillipo Napoli együttesétől. A rendes játékidő 7-7 es döntetlent hozott, így az elődöntőhöz hasonlóan ismét hosszabbítás következett. A mindent eldöntő utolsó 180 másodpercben egy kiállítás a magyar oldalon, egy gól Ratko Stritov révén a másikon döntötte el a cím sorsát, ezzel a Posillipo Napoli megnyerte az Euroligát, letaszítva a trónról a Dominót az európai vízilabda elsőszámú klubcsapatává lépett elő.

Fantasztikus hangulatú mérkőzésen magabiztos győzelemmel ünnepelte bajnoki címét a Debreceni VSC csapata, a mérkőzés után Sándor Tamás a bajnoki trófeát is átvette Tarsoly Csaba liga-, illetve Bozóky Imre MLSZ-elnöktől. A második helyért folytatott harcban a Ferencváros és az MTK is nyert, így az UEFA-kupa-indulásért továbbra is nagy a harc. Jelenleg az FTC és az MTK 53-53 ponttal áll a bajnoki tabellán, a Győr ma játszik az Újpesttel és amennyiben nyer, 54 ponttal megmarad a lépéselőnye az utolsó forduló előtt. A fővárosi kék-fehérek fölényes győzelmükkel megpecsételték a Nyíregyháza sorsát, a Détári Lajos által irányított csapat kiesett az élvonalból, miután a még veszélyeztetett pápai együttes nyerni tudott hazai pályán a Honvéd ellen.

A címvédő Pécsi VSK Sopronban is győzni tudott a női kosárlabda NB I/A bajnoki döntőjének második mérkőzésén, így az egyik fél második győzelméig tartó párharcban már 2:0-ra vezet az MKB-Euroleasing Sopron csapata ellen. A Sopron ezúttal mindent megtett azért, hogy hazai pályán megszerezze a győzelmet, sokáig vezetett is, ám az utolsó negyedben a Pécs feljött, és a vezetést is átvette. A hazaiak azonban nem adták fel, és Blahusková hárompontosával az utolsó másodpercekben hosszabbítást harcoltak ki. A ráadásban azonban ezután már nem tudták tartani a lépést a vendégekkel, a végeredmény 74-80 lett a Pécsiek javára, akik így a párharc harmadik mérkőzésén - amelyet kedden rendeznek meg Pécsett - megszerezhetik az újabb bajnoki aranyérmüket.

Baleset okozásában vétkesnek találták a versenybírók Juan Pablo Montoyát, a Formula-1-es McLaren-Mercedes kolumbiai versenyzőjét, akinek ezért büntetésként az utolsó helyről kell majd rajtolnia a vasárnap 14 órakor kezdődő 52. Monacói Nagydíjon. A versenyfelügyelők megállapították, hogy a dél-amerikai pilóta a szombati második szabadedzésen hirtelen lelassított Ralf Schumacher (Toyota) előtt, akit így hirtelen és erős fékezésre kényszerített. A Ralf Schumacher mögött érkező Jacques Villeneuve (Sauber-Petronas) és David Coulthard (Red Bull-Cosworth) emiatt nem tudta elkerülni a balesetet, és mindketten összetörték az autójukat.

Hegedűs Szilárd aranyérme után Medve Tamás a csigás kategóriában második lett a Genovában zajló 3D vadászíjász-világbajnokságon - értesült a Nemzeti Sport.
Medve rendkívül kiélezett küzdelemben lett második, elsősége körülbelül 3 milliméteren múlt, miután a döntő hat lövését követően hármas holtverseny alakult ki az élen, a szétlövésben pedig az amerikai Tommy Gomez koncentrált a legjobban.
A szám másik magyar döntőse, Kormos Róbert a hetedik helyen végzett.



A várható időjárás
Napos meleg időre számíthatunk. A délutáni órákra nyugat felől gomolyfelhők zavarják meg a lassan nyárra emlékeztető napsütést, de csapadékra nem kell számítani. Élénk lesz a déli - délkeleti szél. A reggeli órákban 9, 12 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 26 - 29 fok körül alakul.
Borsodban fokozatosan normalizálódik a helyzet az árvízzel fenyegetett településeken. A Bódva kivételével a hegy- és dombvidéki patakokon az árhullámok levonultak, illetve a vízszint olyan mértékben csökkent, hogy már nem okoz veszélyhelyzetet - közölte a térségi vízügyi igazgatóság. Sátoraljaújhelynél a Ronyva, Abaújszántónál, Tállyánál pedig a megáradt Szerencs patak veszélyeztette a településeket. A Bódván még tart az árhullám levonulása.

Az ötöslottón telitalálatos nem volt, a négyesek nyereménye 2 millió 324 ezer 890 forint. A hármasokra 17 ezer 682, a kettesekre 1084 forintot fizetnek.
A nyerőszámok: 14, 16, 32, 53, 54



2005. május 22., vasárnap 16:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület