CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 22., vasárnap 16:59


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Üzemanyag-válság Ukrajnában
Buszbaleset Peruban
Űr-csoportkép
Az EU cselekvőképeségét félti Javier Solana
Átadták a díjakat a cannesi filmfesztiválon
Lezuhant egy Cessna típusú egymotoros kisrepülőgép
Választásokat tartanak ma Északrajna-Vesztfáliában
Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége
Belgrádban tartja kétnapos ülését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.
Nőtt a Mount Everest?


Hazai hírek

Átalakítják a családtámogatási rendszert
Az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek Tihanyban
Négypárti konzultáció az államfőjelölésről
Stratégiai hiba
Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
Életét vesztette egy miskolci sziklamászó
A megyei cigány önkormányzatok konferenciája zajlik ma Sopronban
Sporthírek

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Üzemanyag-válság Ukrajnában
Az ukrán államfő cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint lemondásra szólította fel Timosenko miniszterelnököt az üzemanyag-válság kezelése miatt. Viktor Juscsenko államfő egy kijevi hetilap szerint kijelentette, hogy "az ukrán kormány a legrosszabb Európában, és sajnálja, hogy Timosenkót kinevezte" miniszterelnöknek. Juscsenko az ukrán elnöki hivatal honlapján cáfolta, hogy távozásra kérte volna a miniszterelnököt.

Buszbaleset Peruban
Peruban 30-an meghaltak, legalább 27-en pedig megsérültek egy buszbalesetben. A baleset a dél-amerikai ország fővárosától, Limától mintegy 160 kilométerre történt. A többségében piaci árusokat szállító autóbusz vezetője egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely a híd korlátját áttörve egy folyóba zuhant. Egyes hírek negyven halálos áldozatról szólnak, arra hivatkozva, hogy még további utasok rekedtek a folyóban félig elmerült autóbuszban.

Űr-csoportkép
Először fordult elő az űrkutatás történetében, hogy egy másik bolygó körül keringő űreszköz megörökítette társait.
A NASA május 19-én hozta nyilvánosságra a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor (MGS) űrszonda azon felvételeit, amelyeken a szintén a Mars körüli pályán működő Mars Express és a Mars Odyssey űreszközök láthatók.
Az európai Mars Expresst körülbelül 250, a másik NASA-szondát pedig mindössze 100 kilométeres távolságból kapta lencsevégre az MGS. A felvétel elkészítésének nehézségeit érzékelteti, hogy mindhárom űrszonda közel 11 200 kilométeres óránkénti sebességgel mozgott, és az MGS képalkotó rendszerének (Mars Orbiter Camera) látómezeje 100 km-es távolságban csak 760 méter széles.

Az EU cselekvőképeségét félti Javier Solana
Az Európai Unió cselekvőképessége kerülhet veszélybe, amennyiben az unió új alkotmányáról május 29-én tartandó franciaországi népszavazáson a nem szavazatok kerülnek többségbe - figyelmeztetett szombaton Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az EU vezető diplomatája a Bild am Sonntag című német lapban megjelent kommentárjában annak a nézetnek adott hangot, hogy a franciaországi népszavazás időpontja olyan dátum, amely döntő az unió jövője szempontjából. Az alkotmányos szerződéstől függ ugyanis, hogy a 25 tagúra kibővített EU cselekvőképes marad-e - írta Solana.

Átadták a díjakat a cannesi filmfesztiválon
Az 58. cannes-i filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne L'enfant vagyis A gyermek című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát. A Dardenne-fivérek 1999-ben már egyszer elnyerték a fesztivál fő díját Rosetta című filmjükkel.
A Nagydíjat Jim Jarmush Broken Flowers című alkotása kapta. A nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett a legjobb rendező a francia színekben induló Caché című filmjével.
Legjobb színésznő az izraeli Hanna Laslo, míg a legjobb színész saját rendezésű játékfilmjében nyújtott alakításáért az amerikai Tommy Lee Jones lett.

Lezuhant egy Cessna típusú egymotoros kisrepülőgép
szombaton a New York-i Brooklyn városnegyed déli részén, a gép fedélzetén tartózkodó négy ember életét vesztette - közölték az amerikai hatóságok. A Cessna sokak szeme láttára zuhant le a Coney Island-i strandon, a becsapódó gép azonban szerencsére nem szedett újabb áldozatokat a napozók között. A hatóságok vizsgálják a tragédia körülményeit.

Választásokat tartanak ma Északrajna-Vesztfáliában
Németországban sorsdöntőnek tartják az Észak-Rajna-Vesztfáliában kezdődött választásokat. Az ország legnépesebb tartományát 39 éve a szociáldemokraták vezetik, 1995 óta a zöldekkel együtt. Közvéleménykutatások szerint azonban kétséges, hogy megőrzik-e irányító pozíciójukat. A választást döntően befolyásolja a gazdasági helyzet: a közel ötmillió német munkanélküliből egymillió Észak-Rajna-Vesztfáliában él.

Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége
Amerikai diplomaták szerint részben Hamid Karzai afgán elnök erőtlensége miatt eredménytelen eddig az afganisztáni mákültetvények felszámolására indított program - jelentette a The New York Times című amerikai napilap. a kabuli amerikai nagykövetség május 13-án keltezett jelentésében arról tájékoztatta Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert, hogy afgán tartományi és falusi vezetők akadályozzák a kiterjedt mákültetvények felszámolását, melynek költségeit az Egyesült Államok fedezi. A Rice-nak címzett jelentés szerzői attól tartanak, hogy a heroinkereskedelem veszélybe sodorhatja majd az Afganisztán újjáépítésére tett amerikai erőfeszítések sikerét és erősítheti az afgán kormányzaton belüli korrupciót. Becslés szerint a világ feketepiacain idén eladott heroin 87 százaléka Afganisztánból származott. Az afgán elnök szombaton négynapos látogatásra az Egyesült Államokba utazott; George Bush amerikai elnök a tervek szerint hétfőn fogadja majd a Fehéz Házban.

Belgrádban tartja kétnapos ülését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.
A helyszín kiválasztása is jelzi a nemzetközi pénzintézet új politikáját: Közép-Európából a kockázatosabb balkáni, közép-ázsiai térségre helyezi át tevékenysége súlypontját. A bankot 1991-ben hozták létre a rendszerváltó közép-kelet európai országok gazdasági átalakításának támogatására.

Nőtt a Mount Everest?
Kínai tudósok ismét megmérik a világ legmagasabb hegycsúcsát. A Mount Everest ugyanis vagy nő, vagy eddig nem sikerült pontosan megállapítani a magasságát. A különböző számítások szerint az ötvenes évek óta csaknem két méterrel, 8850 méteresre nőtt a világ legmagasabb hegycsúcsa



Hazai hírek




Átalakítják a családtámogatási rendszert
A családtámogatási rendszer átalakításáról hozott döntést a kormány - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése után. László Boglár nem árult el részleteket a döntésről, csak annyit mondott: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelenti be a száz lépés program családtámogatást érintő elemeit. A kormányszóvivő hozzátette: az átalakítás célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása. László Boglár találgatásoknak minősítette a sajtóban napvilágot látott, a családtámogatási rendszer egyes elemeiről szóló értesüléseket.

Az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek Tihanyban
Tihanyban az apátság alapításának 950. évfordulójára emlékeztek, a rendezvényen Mádl Ferenc mondott ünnepi köszöntőt. Az államfő szerint a tihanyi apátság kitüntetett szent helye hazánknak, annak emlékét sugallja, hogy gyökereink - magyarságunk, kereszténységünk, európaiságunk - már történelmünk elején összefonódtak. A honfoglalás és az azt követő országépítés Európára szóló nagy teljesítmény volt és Tihany számunkra kicsiben erről szól - mondta a köztársasági elnök.

Négypárti konzultáció az államfőjelölésről
Az MSZP politikai okokból részt vesz az államfőjelölésről tervezett négypárti konzultáción. Nyakó István szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi helyzetben nem sokat várnak az egyeztetéstől, mert két parlamenti pártnak - az ellenzéknek - egyelőre nincs véleménye. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke szerint pártja még nem alakított ki hivatalos véleményt az államfőjelölésről kezdeményezett négypárti konzultáció időpontjáról. Közölte azt is, hogy amíg a párt által kezdett véleményszondázás eredménye nincs meg, a Fidesz nem tud érdemben véleményt mondani a köztársasági elnök-jelölésről. Korábban Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról tájékoztatta a Távirati Irodát, hogy a pártok közös időpontot találtak az álatala kezdeményezett egyeztetésre.

Stratégiai hiba
Pokorni Zoltán szerint az önmagát tévedhetetlennek gondoló politikai magatartás vezetett azokhoz a hibákhoz, amelyek válságos helyzetet teremtettek az idei érettségik során. A kormány és minisztérium az érettségi bevezetése és lebonyolítása során hat szakmai és három jelentős szervezési hibát követett el - mondta a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán stratégiai hibának tartja, hogy a kormány megváltoztatta azt az elképzelést, hogy kizárólag az emelt szintű érettségi váltsa ki a felvételi vizsgát. Arató Gergely, oktatási államtitkár szerint a Fidesz arra használja fel a tétellopási ügyet, hogy minden kifogását összelapátolja, amelyik a kétszintű érettségivel kapcsolatos.

Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
Mádl Ferenc köztársasági elnök kapta a legtöbb szavazatot a Fidesz szimpátiaszavazásán 80 százalékos feldolgozottságnál - közölte az InfoRádió.
A Fidesz szimpátiaszavazásán voksolók legnagyobb része, csaknem 39 százaléka azt szeretné, hogy újra Mádl Ferenc legyen az államfő - jelentette be Rogán Antal, a nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnöke. Rogán közölte azt is: a 700 ezret meghaladó számú szavazat több mint 80 százalékát dolgozták fel eddig.

Életét vesztette egy miskolci sziklamászó
Meghalt az a fiú, aki tegnap lezuhant a Lillafüred melletti Alsó-Hámor sziklafaláról. A 19 éves fiatalember egy amatőröknek szervezett bemutatón biztosított az alsó-hámori sziklafalon, amikor mintegy 25-30 méter magasságból lezuhant. A fiút életveszélyes állapotban vitték a Diósgyőri Kórház traumatológiájára, ma azonban belehalt sérüléseibe. A sziklánál a társai azt mondták, hogy ezen a helyen idáig baleset még nem történt, és a lezuhant fiatalember "sem volt kezdő sziklamászó". Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tragédiát.

A megyei cigány önkormányzatok konferenciája zajlik ma Sopronban
Első alkalommal rendezik meg a GYMS megyei cigány önkormányzat konferenciáját. A soproni rendezvényen - amely egyébként a "Romák évtizede" nagyszabású programsorozat része - a szaktárcák képviselői mellett Járóka Lívia Európa parlamenti képviselő és Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke is részt vesz. Tölgyesi Géza, a soproni cigány önkormányzat elnöke, a konferencia szervezője hagyománnyá kívánja tenni, hogy a megyében évente más-más helyszínen tartsanak hasonló rendezvényt, ahol a cigányság aktuális helyzetével, problémáival foglalkoznak a megye településeinek roma vezetői és az országos érdekvédelmi szervezetek képviselői.

Sporthírek
Nem sikerült a címvédés a Domino-BHSE férfi vízilabda-csapatának az Euroligában, miután a döntőben hosszabbítás után szenvedett 9-8-as vereséget a házigazda Posillipo Napoli együttesétől. A rendes játékidő 7-7 es döntetlent hozott, így az elődöntőhöz hasonlóan ismét hosszabbítás következett. A mindent eldöntő utolsó 180 másodpercben egy kiállítás a magyar oldalon, egy gól Ratko Stritov révén a másikon döntötte el a cím sorsát, ezzel a Posillipo Napoli megnyerte az Euroligát, letaszítva a trónról a Dominót az európai vízilabda elsőszámú klubcsapatává lépett elő.

Fantasztikus hangulatú mérkőzésen magabiztos győzelemmel ünnepelte bajnoki címét a Debreceni VSC csapata, a mérkőzés után Sándor Tamás a bajnoki trófeát is átvette Tarsoly Csaba liga-, illetve Bozóky Imre MLSZ-elnöktől. A második helyért folytatott harcban a Ferencváros és az MTK is nyert, így az UEFA-kupa-indulásért továbbra is nagy a harc. Jelenleg az FTC és az MTK 53-53 ponttal áll a bajnoki tabellán, a Győr ma játszik az Újpesttel és amennyiben nyer, 54 ponttal megmarad a lépéselőnye az utolsó forduló előtt. A fővárosi kék-fehérek fölényes győzelmükkel megpecsételték a Nyíregyháza sorsát, a Détári Lajos által irányított csapat kiesett az élvonalból, miután a még veszélyeztetett pápai együttes nyerni tudott hazai pályán a Honvéd ellen.

A címvédő Pécsi VSK Sopronban is győzni tudott a női kosárlabda NB I/A bajnoki döntőjének második mérkőzésén, így az egyik fél második győzelméig tartó párharcban már 2:0-ra vezet az MKB-Euroleasing Sopron csapata ellen. A Sopron ezúttal mindent megtett azért, hogy hazai pályán megszerezze a győzelmet, sokáig vezetett is, ám az utolsó negyedben a Pécs feljött, és a vezetést is átvette. A hazaiak azonban nem adták fel, és Blahusková hárompontosával az utolsó másodpercekben hosszabbítást harcoltak ki. A ráadásban azonban ezután már nem tudták tartani a lépést a vendégekkel, a végeredmény 74-80 lett a Pécsiek javára, akik így a párharc harmadik mérkőzésén - amelyet kedden rendeznek meg Pécsett - megszerezhetik az újabb bajnoki aranyérmüket.

Baleset okozásában vétkesnek találták a versenybírók Juan Pablo Montoyát, a Formula-1-es McLaren-Mercedes kolumbiai versenyzőjét, akinek ezért büntetésként az utolsó helyről kell majd rajtolnia a vasárnap 14 órakor kezdődő 52. Monacói Nagydíjon. A versenyfelügyelők megállapították, hogy a dél-amerikai pilóta a szombati második szabadedzésen hirtelen lelassított Ralf Schumacher (Toyota) előtt, akit így hirtelen és erős fékezésre kényszerített. A Ralf Schumacher mögött érkező Jacques Villeneuve (Sauber-Petronas) és David Coulthard (Red Bull-Cosworth) emiatt nem tudta elkerülni a balesetet, és mindketten összetörték az autójukat.

Hegedűs Szilárd aranyérme után Medve Tamás a csigás kategóriában második lett a Genovában zajló 3D vadászíjász-világbajnokságon - értesült a Nemzeti Sport.
Medve rendkívül kiélezett küzdelemben lett második, elsősége körülbelül 3 milliméteren múlt, miután a döntő hat lövését követően hármas holtverseny alakult ki az élen, a szétlövésben pedig az amerikai Tommy Gomez koncentrált a legjobban.
A szám másik magyar döntőse, Kormos Róbert a hetedik helyen végzett.



A várható időjárás
Napos meleg időre számíthatunk. A délutáni órákra nyugat felől gomolyfelhők zavarják meg a lassan nyárra emlékeztető napsütést, de csapadékra nem kell számítani. Élénk lesz a déli - délkeleti szél. A reggeli órákban 9, 12 fok várható, a hőmérséklet csúcsértéke 26 - 29 fok körül alakul.
Borsodban fokozatosan normalizálódik a helyzet az árvízzel fenyegetett településeken. A Bódva kivételével a hegy- és dombvidéki patakokon az árhullámok levonultak, illetve a vízszint olyan mértékben csökkent, hogy már nem okoz veszélyhelyzetet - közölte a térségi vízügyi igazgatóság. Sátoraljaújhelynél a Ronyva, Abaújszántónál, Tállyánál pedig a megáradt Szerencs patak veszélyeztette a településeket. A Bódván még tart az árhullám levonulása.

Az ötöslottón telitalálatos nem volt, a négyesek nyereménye 2 millió 324 ezer 890 forint. A hármasokra 17 ezer 682, a kettesekre 1084 forintot fizetnek.
A nyerőszámok: 14, 16, 32, 53, 54