CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A reális és szürreális határán

Minden különösebb ceremónia nélkül nyílt meg Fejér Zoltán kiállítása a Mühl Galériában a Várkerületen.


A galéria utcai termében borítják a falat az ismert soproni festő-tanár művei, melyek első pillantásra összetéveszthetetlenül utalnak alkotójukra. Nemcsak színhatásuk egyéni, de a témaválasztás is talán önmagában félreérthetetlenül jellemző a művészre.
Ha pedig hozzátesszük, hogy a természeti témák realitása sajátosan keveredik egyfajta álomvilággal, mely alakokban, fényhatásokban, technikailag jellemző módon véghezvitt áttűnésekben nyilvánul meg, akkor talán külsőleg jól jellemeztük Fejér Zoltán - most már úgy látszik, hosszú távra megállapodott - alkotói világát.
A művek belső elemzésével óvatosan bánnék, hiszen a megjelenített társulások az asszociáció nagyon sajátos és nagyon egyéni világából valók, melyek úgy jellemzik az alkotót, amint a pszichológia tesztjei meztelenítik le a vizsgált személyt. Mint már többször is leírtuk, minden művész kiállása a levetkezés sajátos formája, de lehet-e valaki meztelenebb, mint amikor még saját bőrét is leveti, amikor legféltettebb álmait, kapcsolt gondolatait, melyet minden átlagos ember természetes szeméremből vagy felszínesebben prüdériából nem tesz közszemlére, tárja szinte exhibicionista módon elénk.
Különlegesen finom érzéket, a fizikai-lelki érintésnek rendkívül empatikus, bele- s talán együttérző formáját kell produkálnia itt a látogatónak, ha nem mint elefánt a porcelánboltban kíván a festmények között szemlélődni. A képek ennél fogva a személyes létbe való mély belenyúlás kockázata nélkül nem is kritizálhatók, hiszen itt erősen megkérdőjelezhető már a művésznek az a képessége, hogy akár a legempatikusabb látogató, de külső szemszögéből ellenőrizze, korrigálja műveit. Túl szubjektív ahhoz a kép, hogy a realitás és szürrealitás határán bármely irányba elmozduljunk.
A látogatók feltétlenül egy szuverén alkotó, sajátosan egyéni munkáit láthatják a kiállítás nyitvatartásának ideje alatt (máj.15-ig).
- DI -



2005. május 03., kedd 15:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület