CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sopron Vármegye Ipara
dokumentumokon és képeslapokon

Göncz József és Bognár Béla Sopron Vármegyét tárgyaló, korabeli dokumentumokon alapuló sorozatának immár a hatodik kötetét tarthatja kezében a kiváncsi olvasó.
Már, s mondom ezt a valósághoz ragaszkodva, ha tényleg kiváncsi, ha van kérdése. Ha - mondjuk - érdekli a kérdés, hogy milyen gazdasági-szellemi környezetből származik a ma már csak elfelejtett szállóigeként használt "Isten áldja a tisztes ipart" kifejezés. A közbeeső ötven év még az emlékek nagy részét is kitörölte, magatartásból, készségből pedig nem tudott mintát átadni.
A könyv egyik könnyen megszívlelhető tanulsága az, hogy mennyire védtelen, esendő, szétzúzott, kényszer-nivellált, elavult gépparkú országrészre szakadt rá nemrég a mindent elnyelő privatizáció. Milyen jól láthatóan piacot vett csaknem mindenki, aki '89 után itt befektetett.


Pedig a jól megírt előszó (Gosztom László) szerint is követhető logikával felépített ipar szolgálta a várost mindaddig, amíg el nem szigetelődött. Még ez sem kímélhette meg a vállalkozókat az alapvető gazdasági trendek okozta néhai hanyatlástól. Legalább a környezettel, a lehetőségekkel tisztában levő, sokszor bevándorolt emberek akkor valóban a munkahelyexporttal fejlesztették a várost.
Megannyi gyöngyszem a kötetben, ahogyan a helymeghatározó, csak itt használt szavaink forrásai előkerülnek az ipari történelem mélyéről, ahová az a napi küzdelem itatta be kimoshatatlanul, melyet az ipar erősen nevesített helyi képviselői formáltak ki, és a vásárlók széles rétegei erősítettek meg napról napra. Az, hogy az ipar melyik képviselőjéhez mentek vásárolni, egyben helymegjelölésként - minden nagy néven túltevő jellegzetességként szolgált. Ezek a jelek, ezen megnevezések tartalom nélküli töredékei jutottak nekünk örökségül, akik most ebből a könyvből azonosítjuk örömmel és kézzelfoghatóan az emlékeinket.
Jó, hogy a jelek túlélik használóikat, mert ezzel az ideával csaknem egyenértékű, de még egyénenként megfejtendő példával szolgálnak arra, hogy honnan is ered az a bizonyos szállóige.
- DI -



2005. április 28., csütörtök 20:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület