CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Belváros 2004.

A fenti címmel nyílt meg ma egy kiállítás a soproni Lábasház első emeletén. A 2004-ben lezajlott felmérés eredményéről van hivatva számotadni Sopron polgárainak és a munkát támogató intézményeknek a tárlat.
Tavaly nyáron 90 építészeti hallgató végezte el a hozzáférhető soproni várfalon belüli épületek építészeti felmérését. Hasonló munka utoljára a múlt század közepén készült, bár ugyanezen munka részlegesen természetesen a műemlékileg felújított épületekről "rendelkezésre áll". Az épületek alaprajzi és homlokzati dokumentációja részben rajzos, részben fotó alapú.

Nagyon szép anyag gyűlt össze, mely a város ezen épületeinek up-to-date dokumentációját jelentik. Értékes az anyag még akkor is, ha nyilvánvaló adminisztratív hiányosságok miatt csak részleges, nem teljes a végeredmény. Egy rosszul értelmezett személyi jog, mely a hozzáférhetőséget a döntő többségben műemlék- és műemlék jellegű épületekhez megtagadhatta. Reményünk, hogy a munka ebben az évben - a terv szerint - folytatódik.


A munka egyik, nagyon fontos célja a dokumentáció, mely nem önmagáért van, hanem az elméleti célként minden műemlékes szeme előtt lebegő cél, a belváros teljes műemléki rekonstrukciója megvalósításához szükséges eszközt kell a szép tárlatban felismernünk.
A kisterem kiállítási részén még ennél tovább is mutat a rendező, a város egyes részeinek továbbfejlesztési, rehabilitációs, távlati makettjait (a Győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak munkája) mutatja be, mely melynek távolabbi hatását már sokkal közvetlenebbül érzik majd meg bőrükön a soproni polgárok, mint a belváros modern felmérését. Reméljük, hasonló érdeklődés kíséri majd, mint a Deák tér rekonstrukciós tervét!
Dicséretet érdemel a munka szponzorainak anyagi hozzájárulása. Talán nem véletlen, hogy a Sopron Önkormányzatán, a KÖH-án és a Múzeumon kívül két építész cég szerepel a névsorban.


Tájékoztatás híján csak remélhetjük, hogy a felmérés anyaga, mely egy öreg soproni szemével nézve kísértetiesen hasonlít Csatkai Endre szépemlékű könyvének illusztratív részéhez, közkinccsé fog válni nemcsak egy relatíve komoly pénzért megtekinthető kiállítás ideiglenes és reszleges voltában. Nyilván, elsősorban reklám és beszámoló céljából nehezen lennének nélkülözhetők a hasonló jellegű tárlatok.
Ismerve azonban csak a kiállítóhelyiség bérleti díját, bátran ki merjük jelenteni, hogy abból egy nagyon jelentős és tartós digitális anyagot lehetett volna létrehozni. Addig, amíg a modern kor követelményén és a polgárok valódi tulajdonlásán (Censeo Carthaginem esse delendam) csak kényszerűen mosolyog az, akinek ez a közzététel kötelessége lenne, az gondolhatna néha arra is, hogy ezzel minden más utód és egy következő generációs felmérő-értékelő munkáját is megnehezíti egyben. Talán a szponzorok együttese, akiknek nagyobb hányada a mi pénzünket költi erre az alapvetően fontos és szép célra, egyszer majd ezt a nem elhanyagolható szempontot is belekalkulálja működésébe.
- DI -



2005. február 20., vasárnap 16:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület