CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Ez évben is 7,5 milliárd forintból gazdálkodhat a Fertőtáj Világörökség Egyesület- A GfK Hungária Piackutató Intézet tanulmánykötete t adott ki- Ma 16 szociális bérlakást adtak át Csornán

 

A Corvinus Rádió hírei Február 17. 18.00 óra

Ez évben is a tavalyival megegyező, mintegy 7,5 milliárd forintból gazdálkodhat a Fertőtáj Világörökség Egyesület. A szervezet ma délután tartotta soros ülését Fertőhomokon. A tagdíj idén változatlanul 280 forint lesz egy-egy fő után a világörökségi körbe tartozó települések részéről. Az ő befizetéseik 50 százalékával növeli a keretet Sopron önkormányzata, míg a megyei önkormányzat a tagdíjak háromnegyedének megfelelő összeggel járul hozzá.

A GfK Hungária Piackutató Intézet most kiadott tanulmánykötete 3144 település, valamint a főváros és 23 kerülete illetve megyék és kistérségek lakónépességének egy főre jutó vásárlóerő-indexét és az ezrelékben számított vásárlóerőt tartalmazza.
Az egy főre eső vásárlóerő tekintetében a 2002-ben még Fejér megyével holtversenyben az első helyen álló Győr-Moson-Sopron mára egyedül található a dobogón legfelső fokán, őt követi a tavalyi ezüstérmes Vas megye, míg Fejér megye a harmadik helyre szorult. Vigaszt jelenthet ez utóbbinak, hogy központja, Székesfehérvár azért a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező magyarországi megyeszékhely maradt. Az országos átlagnál lényegesen jobban teljesítő Budapest vásárlóereje amúgy tovább növekedett, de a 23 kerület közötti különbségek csökkentek.

Hat milliárd forinttal rekordösszegű költségvetést tudhat magáénak Sárvár. Ez egyúttal biztonságot is jelent a fürdőváros számára, várhatóan ebből újabb fejlesztések valósulhatnak meg a településen. Emellett a két új szálloda megnyitása az idegenforgalmon túl kedvező hatással lesz a helyi munkaerő piacra is.

Ma 16 szociális bérlakást adtak át Csornán. A lakásokat a volt határőr laktanya legénységi épületéből alakították át. A beruházás 250 millió forintba került.

Vlagyimir Putyin elnök Moszkvában elismerően szólt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlődéséről, amikor találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy tavaly az áruforgalom 25 százalékkal, a magyar export 37 százalékkal nőtt. Délelőtt Gyurcsány Ferenc a magyar és orosz vállalatok együttműködése mellett érvelt, amikor üzletemberekkel találkozott. A kormányfő látogatásának eddigi, másfél napja alatt 33 millió dollár értékű megállapodást írtak alá a delegációval utazó magyar üzletemberek. A tervek között szerepel egy 150 millió dolláros szemétégetőmű építése is Moszkva mellett.

Irakban a síita szervezeteket tömörítő Egyesült Iraki Szövetség 140 helyet mondhat magáénak a 250 tagú új nemzetgyűlésben. A választások hivatalos eredménye szerint a második helyen végzett kurd pártok 75, míg az eddigi ideiglenes kormányfő, Ijád Allavi vezette tömörülés 40 képviselőt küldhetnek a testületbe. A január 30-ai voksoláson a bejegyzett szavazók 58 százaléka vett részt Irakban.

Irán megsemmisítő erejű csapással válaszol, ha bármiféle támadás éri nukleáris létesítményeit - jelentette ki a teheráni védelmi miniszter. Ali Samháni ezt egy nappal azután mondta, hogy titokzatos robbanás történt Dajlám városa közelében, abban a tartományban, ahol az ország első atomerőműve épül. Később kiderült, hogy egy gát építésénél sziklákat robbantottak fel, és ez okozta a detonációt. Haszan Rohani, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára pszichológiai hadviselésnek nevezte a dajlámi robbantásról elterjedt híreszteléseket.

Magyarországnak és Törökországnak egyaránt érdeke, hogy minél előbb megtalálják azt a magyar kisfiút, akit török édesapja tavaly nyáron illegálisan vitt külföldre - mondta Bársony András külügyi államtitkár, amikor fogadta az új török nagykövetet. Az apa ellen korábban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de magyar megítélés szerint a török rendőrség eddig nem sokat tett a gyermek hollétének kiderítése érdekében. A nagykövet most haladéktalan és hatékony intézkedést ígért.

Cselényi László lett a Duna Televízió elnöke. Az Uránia Filmszínház igazgatóját a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma nagy többséggel választotta meg. Háromnegyed éven belül ez a negyedik elnöki pályázat a közszolgálati médiumnál. Pekár István tévéelnök négyéves megbízatása tavaly szeptember 22-én járt le, azóta ügyvezető irányítja a Duna Televíziót.



2005. február 17., csütörtök 21:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület