CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 17., csütörtök 21:12


Ez évben is 7,5 milliárd forintból gazdálkodhat a Fertőtáj Világörökség Egyesület- A GfK Hungária Piackutató Intézet tanulmánykötete t adott ki- Ma 16 szociális bérlakást adtak át Csornán

A Corvinus Rádió hírei Február 17. 18.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Február 17. 18.00 óra

Ez évben is a tavalyival megegyező, mintegy 7,5 milliárd forintból gazdálkodhat a Fertőtáj Világörökség Egyesület. A szervezet ma délután tartotta soros ülését Fertőhomokon. A tagdíj idén változatlanul 280 forint lesz egy-egy fő után a világörökségi körbe tartozó települések részéről. Az ő befizetéseik 50 százalékával növeli a keretet Sopron önkormányzata, míg a megyei önkormányzat a tagdíjak háromnegyedének megfelelő összeggel járul hozzá.

A GfK Hungária Piackutató Intézet most kiadott tanulmánykötete 3144 település, valamint a főváros és 23 kerülete illetve megyék és kistérségek lakónépességének egy főre jutó vásárlóerő-indexét és az ezrelékben számított vásárlóerőt tartalmazza.
Az egy főre eső vásárlóerő tekintetében a 2002-ben még Fejér megyével holtversenyben az első helyen álló Győr-Moson-Sopron mára egyedül található a dobogón legfelső fokán, őt követi a tavalyi ezüstérmes Vas megye, míg Fejér megye a harmadik helyre szorult. Vigaszt jelenthet ez utóbbinak, hogy központja, Székesfehérvár azért a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező magyarországi megyeszékhely maradt. Az országos átlagnál lényegesen jobban teljesítő Budapest vásárlóereje amúgy tovább növekedett, de a 23 kerület közötti különbségek csökkentek.

Hat milliárd forinttal rekordösszegű költségvetést tudhat magáénak Sárvár. Ez egyúttal biztonságot is jelent a fürdőváros számára, várhatóan ebből újabb fejlesztések valósulhatnak meg a településen. Emellett a két új szálloda megnyitása az idegenforgalmon túl kedvező hatással lesz a helyi munkaerő piacra is.

Ma 16 szociális bérlakást adtak át Csornán. A lakásokat a volt határőr laktanya legénységi épületéből alakították át. A beruházás 250 millió forintba került.

Vlagyimir Putyin elnök Moszkvában elismerően szólt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlődéséről, amikor találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy tavaly az áruforgalom 25 százalékkal, a magyar export 37 százalékkal nőtt. Délelőtt Gyurcsány Ferenc a magyar és orosz vállalatok együttműködése mellett érvelt, amikor üzletemberekkel találkozott. A kormányfő látogatásának eddigi, másfél napja alatt 33 millió dollár értékű megállapodást írtak alá a delegációval utazó magyar üzletemberek. A tervek között szerepel egy 150 millió dolláros szemétégetőmű építése is Moszkva mellett.

Irakban a síita szervezeteket tömörítő Egyesült Iraki Szövetség 140 helyet mondhat magáénak a 250 tagú új nemzetgyűlésben. A választások hivatalos eredménye szerint a második helyen végzett kurd pártok 75, míg az eddigi ideiglenes kormányfő, Ijád Allavi vezette tömörülés 40 képviselőt küldhetnek a testületbe. A január 30-ai voksoláson a bejegyzett szavazók 58 százaléka vett részt Irakban.

Irán megsemmisítő erejű csapással válaszol, ha bármiféle támadás éri nukleáris létesítményeit - jelentette ki a teheráni védelmi miniszter. Ali Samháni ezt egy nappal azután mondta, hogy titokzatos robbanás történt Dajlám városa közelében, abban a tartományban, ahol az ország első atomerőműve épül. Később kiderült, hogy egy gát építésénél sziklákat robbantottak fel, és ez okozta a detonációt. Haszan Rohani, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára pszichológiai hadviselésnek nevezte a dajlámi robbantásról elterjedt híreszteléseket.

Magyarországnak és Törökországnak egyaránt érdeke, hogy minél előbb megtalálják azt a magyar kisfiút, akit török édesapja tavaly nyáron illegálisan vitt külföldre - mondta Bársony András külügyi államtitkár, amikor fogadta az új török nagykövetet. Az apa ellen korábban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de magyar megítélés szerint a török rendőrség eddig nem sokat tett a gyermek hollétének kiderítése érdekében. A nagykövet most haladéktalan és hatékony intézkedést ígért.

Cselényi László lett a Duna Televízió elnöke. Az Uránia Filmszínház igazgatóját a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma nagy többséggel választotta meg. Háromnegyed éven belül ez a negyedik elnöki pályázat a közszolgálati médiumnál. Pekár István tévéelnök négyéves megbízatása tavaly szeptember 22-én járt le, azóta ügyvezető irányítja a Duna Televíziót.