CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A Fertő-táj Kulturális Világörökség-felelősségünk
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei Kulturális Tagozatának rendezvénye

- Egyértelmű, hogy a világörökségi cím elnyerésének meghatározó pillérét az adta, hogy a két országra kiterjedő tájon az ember élete, elsősorban a Fertőhöz kapcsolódóan a borkultúra, a védelemre szoruló természeti és a sok évszázados épített értékekben mutat fel harmóniát.
E gyökerekre alapozható az olyan idegenforgalom, turizmus, amely végre nem csak a tó nyugati partján, hanem nálunk is a jövőt képviselheti - mondta Andrássy Péter biológus-tanár január 28-án a soproni Balfi úti Taschner Borház borkóstoló termében tartott borbemutatón és borkóstolón, amelyet a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei Kulturális Tagozata szervezett.

A megyei kulturális tagozat szervezésében immár hagyományosnak mondhatók a soproni borosgazdákkal közösen szervezett bemutatók. Előzőleg már két fiatal soproni, nemzetközi sikereket is elért borásszal – Luka Enikővel, és Jandl Arnolddal – találkozhattak a tagozat meghívottjai. A borkóstolóval, irodalmi összeállítással egybekötött találkozók arról győzték meg a hallgatóságot, hogy a fiatal borászok, együtt sok társukkal az eleven, nyitott szellemi közösségek figyelmére érdemesek.

A teltházas rendezvényen – amelyre ezúttal nem kizárólag Fidesz-tagok kaptak meghívót – jelen volt Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző, ezért is javasolta Andrássy Péter a vendéglátó gazdának, hogy tűzze ki célul azt is, hogy a közelmúltban megnyitott Borházba hívja meg a Corvin-lánc- tulajdonos személyeket.
A közös eseményt sympozion-nak nevezte az esemény szervezője, azért, mert, mint mondta: a sympozion, görög szó jelentése: ,,némi iddogálásal összekötött, esti, magasabb igényű beszélgetés".
A Taschner Kurt bemutatta a családi hagyományokra épülő borászatot, majd az ajánlásával folytatott borkóstoló során négy féle bor került a poharakba: egy Veltelini, egy 2004-es évjáratú Irsai Olivér, egy 2002-es Pinot Noir, és egy 2003-as Soproni Kékfrankos került a poharakba.
- A soproni vendéglős a kirakatba csak soproni bort tehet, de a vendéglőben azért más borvidék borát is kell tartania - vélte a találkozón résztvevő Perkovátz Tamás, aki vendéglátósként szóllíttatott meg abban a beszélgetésben, amelyben a soproni borok egyébként eddig kevés nyilvánosságot kapott sikeréről, elismertségéről, a helyi szőlőtermelők és borosgazdák helyzetéről, a soproni borok értékesítésének lehetőségeiről is véleményt mondtak a jelenlévők

Riegler Zsolt, a Bormarketing Kht. vezetője a soproni borok elfogadtatását, értékesítését segítő bormarketingről tartott rövid beszámolót, amelyből kiderült a terleten dolgozók összefogásának szükségessége.
Ezután Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség rejtett kulturális kincseiről tartott rövid ismertetőt (http://www.vilagorokseg.hu/h7.html).A vetített képek egyúttal egy gyors vetélkedő kérdései is voltak.
A rendezvényen szó esett a Fidesz megyei tagozat évi feladatairól, amelyeket Szarka László elnök vázolt fel, és a jelenlévőket köszöntötte Firtl Mátyás országgyűlési képviselőjelölt. A kötetlen beszélgetésen elhangzottakat a kulturális tagozat éves munkatervének készítésében is felhasználják.
Az est pincelátogatással zárult.
(cyberpress)

Képriport

Andrássy Péter, a borkóstoló szervezője

Taschner Kurt, a Taschner Borház tulajdonosa



2005. január 30., vasárnap 13:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület