CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Vince napi újborverseny

„Ha megcsordul Vince, megtelik a pince” – tartja a mondás. Ebben bíznak a Soproni Történelmi Borvidék gazdái, akik ezúttal idei boraikat mérettették meg.

A késői szüret jó termést és szép savmintákat adott a Soproni Borvidék borainak – mondják a gazdák, ám épp emiatt azok első mustrájára a szokottnál kevesebb: 65 gazda hozta el borát. A Lippaiban pénteken délelőtt rendezett versenyen a bírák így összesen 162-féle nedűt kóstoltak meg és minősítettek.
Taschner István, a fórumot szervező bizottság elnöke, a Soproni Hegyközség Szőlő- és Borbizottságának tagja úgy látja: ennek az az oka, hogy a gazdák egy része úgy érzi, január közepén boruk még nem elég érett ahhoz, hogy szívvel megmutassák, sőt, megversenyeztessék azokat.”

Molnár Tibort a bírálat szempontjairól kérdeztük. A Soproni Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy a korai boroknál némiképp engedékenyebbek a szabályok: az újborokban elsősorban a gyümölcsös zamatot, a frissességet, vörös fajtáknál pedig a tannin- és savtartalom harmóniáját keresik a szakértők. Ezek figyelembevételével próbálják az adott bor jövőbeli, várható tulajdonságait megjósolni.

Molnár Tibor fontosnak tartja a városban rendezett borversenyeket, hiszen véleménye szerint az itt elért eredmények fontos jelzők a pincemesterek számára abban, vajon „jó irányban tartják-e a gyeplőt”, illetve hol van szükség korrekcióra a borkészítés folyamatában. A szakember hozzátette: bár Európai Uniós viszonylatban a technológiát és az ágazat támogatását tekintve nagyok a lemaradásaink és a nyugati géprendszerrel egy darabig még nem tudunk versenyezni, előnye a magyar boroknak, hogy sokarcúak, bennük készítőjük személyisége, egyénisége tükröződik. Ha pedig mindezt megfelelő marketinggel erősítjük meg, boraink jól szerepelhetnek az Európai Uniós versenyben.

A Vince Napi Újbor Verseny eredményére körülbelül egy hetet kell várni. A soproni és Sopron környéki gazdák legközelebb május közepén mérettethetik meg – immár érett boraikat.

Tóth Anita Lilla



2005. január 23., vasárnap 00:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület