CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. január 23., vasárnap 00:40


Vince napi újborverseny

Vince napi újborverseny

„Ha megcsordul Vince, megtelik a pince” – tartja a mondás. Ebben bíznak a Soproni Történelmi Borvidék gazdái, akik ezúttal idei boraikat mérettették meg.

A késői szüret jó termést és szép savmintákat adott a Soproni Borvidék borainak – mondják a gazdák, ám épp emiatt azok első mustrájára a szokottnál kevesebb: 65 gazda hozta el borát. A Lippaiban pénteken délelőtt rendezett versenyen a bírák így összesen 162-féle nedűt kóstoltak meg és minősítettek.
Taschner István, a fórumot szervező bizottság elnöke, a Soproni Hegyközség Szőlő- és Borbizottságának tagja úgy látja: ennek az az oka, hogy a gazdák egy része úgy érzi, január közepén boruk még nem elég érett ahhoz, hogy szívvel megmutassák, sőt, megversenyeztessék azokat.”

Molnár Tibort a bírálat szempontjairól kérdeztük. A Soproni Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy a korai boroknál némiképp engedékenyebbek a szabályok: az újborokban elsősorban a gyümölcsös zamatot, a frissességet, vörös fajtáknál pedig a tannin- és savtartalom harmóniáját keresik a szakértők. Ezek figyelembevételével próbálják az adott bor jövőbeli, várható tulajdonságait megjósolni.

Molnár Tibor fontosnak tartja a városban rendezett borversenyeket, hiszen véleménye szerint az itt elért eredmények fontos jelzők a pincemesterek számára abban, vajon „jó irányban tartják-e a gyeplőt”, illetve hol van szükség korrekcióra a borkészítés folyamatában. A szakember hozzátette: bár Európai Uniós viszonylatban a technológiát és az ágazat támogatását tekintve nagyok a lemaradásaink és a nyugati géprendszerrel egy darabig még nem tudunk versenyezni, előnye a magyar boroknak, hogy sokarcúak, bennük készítőjük személyisége, egyénisége tükröződik. Ha pedig mindezt megfelelő marketinggel erősítjük meg, boraink jól szerepelhetnek az Európai Uniós versenyben.

A Vince Napi Újbor Verseny eredményére körülbelül egy hetet kell várni. A soproni és Sopron környéki gazdák legközelebb május közepén mérettethetik meg – immár érett boraikat.

Tóth Anita Lilla