CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Határmenti polgármesterek találkozója

Egymást közvetlenül összekötő autóutat szeretne Sopronnal három szomszédos, határmenti település. A magyarországi Ágfalva, illetve az ausztriai Lépesfalva és Somfalva polgármesterei kedden egy közös pályázat előkészítése érdekében találkoztak Ágfalván.

Nem egészen nyolcszáz méterre van egymástól Ágfalva, a burgenlandi Lépesfalva és Somfalva, az itt élőknek mégis 29 kilométert kell megtenniük, ha találkozni szeretnének. A magyar és osztrák határ mentén fekvő falvak ugyanis csak egy irányból megközelíthető zsáktelepülések - egymás és Sopron felé vezető közös út nélkül.

Ezért - a kitörést jelentő turizmus fejlesztése és a községek közötti hatékonyabb kommunikáció és együttműködés érdekében - a szomszédos települések új, közös utat szeretnének, amely a tervek szerint a határra vezető 84-es sz. út és Sopron kertvárost összekötő elkerülő útból kiindulva Sopron Táncsics Mihály utca, Somfalvi út felújításával, illetve új összekötő út építésével Ágfalva közigazgatási területén Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) között.
A mintegy két kilométeres útszakasz megépítésének költsége az előzetes számítások szerint 500-700 millió forint. A pénzt összefogással szeretnék előteremteni a szomszédok. A közös pályázat ügyében kedden találkozott Walter Dezső soproni, Gaál István ágfalvi, Herbert Tschürtz lépesfalvi és Alfred Grafl somfalvi polgármester az ágfalvi fogadóban.

Kérdésünkre Herbert Tschürtz így fogalmazott: „Az út megépülésével újra egymásra találhatnak az Ágfalván és Lépesfalván élő családok, rokonok és barátok, a munkavállalók és tovább erősödhet a kapcsolat egyesületeink között.”

Ágfalva első embere elmondta: a szomszédos osztrák, egykori testvérközségekkel mindig szoros kapcsolatot ápolt a falu. Példaként említette, hogy a több mint ezer férőhelyes ágfalvi templomot együttesen építette a három település németajkú lakossága. Gaál István úgy véli: „A Schengen-i határok remélhetőleg rövid időn belül leomlanak és ha ez megtörténik, akkor a két szomszédos település lakói továbbra is Sopronba szeretnének járni, megfelelő úton.”

A tervezett, a három településen végighaladó úton a helyiek a legrövidebb úton juthatnának el ausztriai rokonaihoz, Sopron ÉNY-i területeire, illetve a művelésük alatt álló földterületekre. Emellett további cél az iskolák, óvodák, egyházközségek közötti kapcsolatok erősítése.

Tóth Anita Lilla



2005. január 04., kedd 20:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület