CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 04., kedd 20:42


Határmenti polgármesterek találkozója

Határmenti polgármesterek találkozója

Egymást közvetlenül összekötő autóutat szeretne Sopronnal három szomszédos, határmenti település. A magyarországi Ágfalva, illetve az ausztriai Lépesfalva és Somfalva polgármesterei kedden egy közös pályázat előkészítése érdekében találkoztak Ágfalván.

Nem egészen nyolcszáz méterre van egymástól Ágfalva, a burgenlandi Lépesfalva és Somfalva, az itt élőknek mégis 29 kilométert kell megtenniük, ha találkozni szeretnének. A magyar és osztrák határ mentén fekvő falvak ugyanis csak egy irányból megközelíthető zsáktelepülések - egymás és Sopron felé vezető közös út nélkül.

Ezért - a kitörést jelentő turizmus fejlesztése és a községek közötti hatékonyabb kommunikáció és együttműködés érdekében - a szomszédos települések új, közös utat szeretnének, amely a tervek szerint a határra vezető 84-es sz. út és Sopron kertvárost összekötő elkerülő útból kiindulva Sopron Táncsics Mihály utca, Somfalvi út felújításával, illetve új összekötő út építésével Ágfalva közigazgatási területén Lépesfalva (Loipersbach) és Somfalva (Schattendorf) között.
A mintegy két kilométeres útszakasz megépítésének költsége az előzetes számítások szerint 500-700 millió forint. A pénzt összefogással szeretnék előteremteni a szomszédok. A közös pályázat ügyében kedden találkozott Walter Dezső soproni, Gaál István ágfalvi, Herbert Tschürtz lépesfalvi és Alfred Grafl somfalvi polgármester az ágfalvi fogadóban.

Kérdésünkre Herbert Tschürtz így fogalmazott: „Az út megépülésével újra egymásra találhatnak az Ágfalván és Lépesfalván élő családok, rokonok és barátok, a munkavállalók és tovább erősödhet a kapcsolat egyesületeink között.”

Ágfalva első embere elmondta: a szomszédos osztrák, egykori testvérközségekkel mindig szoros kapcsolatot ápolt a falu. Példaként említette, hogy a több mint ezer férőhelyes ágfalvi templomot együttesen építette a három település németajkú lakossága. Gaál István úgy véli: „A Schengen-i határok remélhetőleg rövid időn belül leomlanak és ha ez megtörténik, akkor a két szomszédos település lakói továbbra is Sopronba szeretnének járni, megfelelő úton.”

A tervezett, a három településen végighaladó úton a helyiek a legrövidebb úton juthatnának el ausztriai rokonaihoz, Sopron ÉNY-i területeire, illetve a művelésük alatt álló földterületekre. Emellett további cél az iskolák, óvodák, egyházközségek közötti kapcsolatok erősítése.

Tóth Anita Lilla