CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kereskedelem Sopron Vármegyében

A Göncz-Bognár szerzői páros sorozatának ötödik könyvét tartja kezében az az olvasó, aki az Edutech Kiadó gondozásában megjelent könyv lapjait választja karácsony környékén, hogy éppen aktuális lelki alkatának megfelelő hangulatban szemlélje a nagyszerű képeslap és korabeli reklámanyag-reprinttel "dúsított" kiadványt.


Sass László tanár úrnak az előszóban megírt rövid soproni "tőketörténete" tanulságos bevezető olvasmány a következő lapok képes (és szöveggel, valamint a könyv végén tanulságos és nagyon sok gyakorlati haszonnal forgatható tartalomjegyzékkel rendelkező) sokaságához. A szerzők segítői is a könyv elején kaptak helyet forrásmunkáikkal együtt.
Eddig is minden megjelent kötet az olvasó által a gyakorlati életben még használt, azonban a háttérben tartalommal, tudásszintű ismerettel alig bíró hétköznapi ember számára valóságanyagot, ismereteket tartalmazott, de ez a kötet jóval túltesz az eddigieken. Vajon kinek a családja nem használta még, ha soproni származású, a Lenck, a Flandorfer vagy a Gruber nevet, de vajon melyik soproni érzi történetileg is a magáénak a Hillebrand család ma élő leszármazottjainak tradíció-hordozását?
A könyv ismertetője nagyon reméli, hogy nem téved, amikor arra számít, hogy a családban emlegetett nevek kikeresésre kerülnek ennek a kiadványnak a tartalomjegyzékéből, hogy azonosítás után már a sajátjaként, a hagyomány és a történetiség személyes hordozójaként használhassa azt - egy soproni polgár jogfolytonosságával - az olvasó.
Talán a ma egy kicsit minden aktuális családi vállalkozás-ellenessége ellenére kedvez az érzések befogadásának.
Nemrég hozott egy kisalakú prospektust a postás, amiben egy hölgy a nyomtatványhoz mellékelt kézírásos kis levelében tudatja velem örömüket: régi vágyuk valósult meg, amikor most egy kis kereskedelmi egységet nyitottak (a többi már a reklám helye lenne!). Nos, azokban a családokban, ahol a similitas-ban megvalósuló érzések együtthangzanak e könyv soraival és képeivel: ők azok, akik igazából reményben folytatják ott, ahol egy emberöltővel ezelőtt olyan sajátos módon abbamaradt, elnyomva, de meg nem semmisítve a gondolatot és gyakorlatot, amiből Sopron 3000 éve él, s amiből még kinőhet a város virága.
- DI -



2004. december 18., szombat 17:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület