CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. december 18., szombat 17:40


Kereskedelem Sopron Vármegyében

Kereskedelem Sopron Vármegyében

A Göncz-Bognár szerzői páros sorozatának ötödik könyvét tartja kezében az az olvasó, aki az Edutech Kiadó gondozásában megjelent könyv lapjait választja karácsony környékén, hogy éppen aktuális lelki alkatának megfelelő hangulatban szemlélje a nagyszerű képeslap és korabeli reklámanyag-reprinttel "dúsított" kiadványt.


Sass László tanár úrnak az előszóban megírt rövid soproni "tőketörténete" tanulságos bevezető olvasmány a következő lapok képes (és szöveggel, valamint a könyv végén tanulságos és nagyon sok gyakorlati haszonnal forgatható tartalomjegyzékkel rendelkező) sokaságához. A szerzők segítői is a könyv elején kaptak helyet forrásmunkáikkal együtt.
Eddig is minden megjelent kötet az olvasó által a gyakorlati életben még használt, azonban a háttérben tartalommal, tudásszintű ismerettel alig bíró hétköznapi ember számára valóságanyagot, ismereteket tartalmazott, de ez a kötet jóval túltesz az eddigieken. Vajon kinek a családja nem használta még, ha soproni származású, a Lenck, a Flandorfer vagy a Gruber nevet, de vajon melyik soproni érzi történetileg is a magáénak a Hillebrand család ma élő leszármazottjainak tradíció-hordozását?
A könyv ismertetője nagyon reméli, hogy nem téved, amikor arra számít, hogy a családban emlegetett nevek kikeresésre kerülnek ennek a kiadványnak a tartalomjegyzékéből, hogy azonosítás után már a sajátjaként, a hagyomány és a történetiség személyes hordozójaként használhassa azt - egy soproni polgár jogfolytonosságával - az olvasó.
Talán a ma egy kicsit minden aktuális családi vállalkozás-ellenessége ellenére kedvez az érzések befogadásának.
Nemrég hozott egy kisalakú prospektust a postás, amiben egy hölgy a nyomtatványhoz mellékelt kézírásos kis levelében tudatja velem örömüket: régi vágyuk valósult meg, amikor most egy kis kereskedelmi egységet nyitottak (a többi már a reklám helye lenne!). Nos, azokban a családokban, ahol a similitas-ban megvalósuló érzések együtthangzanak e könyv soraival és képeivel: ők azok, akik igazából reményben folytatják ott, ahol egy emberöltővel ezelőtt olyan sajátos módon abbamaradt, elnyomva, de meg nem semmisítve a gondolatot és gyakorlatot, amiből Sopron 3000 éve él, s amiből még kinőhet a város virága.
- DI -