CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Éva Triller-Wiegisser festőművész kiállítása

A Pannónia Med Hotel Galériájában vasárnap, december 5. óta látható Éva Triller-Wiegisser festőművész kiállítása. A tárlatot dr. Winkler András egyetemi tanár nyitotta meg.


Impresszionáló és gusztusos kiállítást láthat az adventi hetek látogatója a soproni hotel kiállítótermében karácsony előtt. Első látásra kedves lehet a belépő számára a színes és vidám, ugyanakkor érzékeny világ, amibe Éva Triller-Wiegisser kalauzolja a képek között nézegelődő művészetkedvelőt. Az 1970. óta Grazban élő és ott tanító, a nemzetközi kiállításokon rendszeresen résztvevő, díjakkal elismert művésznő a soproni Mühl Aladár nevelt lánya, aki sok szeretettel és következetességgel támogatta az akkori fiatal lány képzőművészeti tanulmányait, melyeket a soproni kezdés után Pécsett végzett el, ott szerzett tanári diplomát.


A tanítvány hűségét van hivatva tolmácsolni a kiállítóteremben elhelyezett, a mester-nevelőapának a korán sok tekintetben előbbremutató tájképe is. De a falon lehet találni olyan saját akvarellt Éva Triller-Wiegissertől is, ahol a közvetlen hatás minden különösebb igyekezet nélkül felmutatható.
A művésznő korábban sem volt és most sem "monotechnikájú"; az elmúlt évek során sokféle próbálkozás, a művészet sok különböző ágának kipróbálása kisérte pályáját. Számomra emlékezetes volt annak idején Éva Triller-Wiegisser műveiből, különösen az üvegablakterveiből összeállított kiállítás. Örömmel fedeztem fel a terem falain a felfogásban és kicsit színvilágban is ehhez tartozó összeállításokat. A kiállított ceruzarajzok közelhozzák a kiállítás megtekintőjéhez a művésznő rajztudását, melyet különösen a tájképi-természeti "modellek" tekintetében élvezhetünk maradéktalanul.


Amennyire az említett érzés keríti hatalmába a természeti képek-tárgyak expresszív tolmácsolásában jeleskedő művész alkotásainak szemlélőit, az egyébként nagyon gusztusos és a modern irányzatoknak megfelelni akaró aktábrázolások (minden színhatásuk, az ábrázolni szándékozott mozdulat valódiságán túl ) már néhány - nem szándékozott - torzítást tartalmaznak: hiányzik belőlük az a minden kétséget visszautasító biztoskezűség, bizonyosság, mely az előbbieknél annyira kézzelfoghatóan nyilvánvaló.
Talán nem csak az én szomorúságom, de az alaposságot inkább zavaró és bosszantó tény, (ne mondjunk "véresen"-komolyan vehető hiányt), hogy az állványra állított korpusz (feszület, Krisztus-torzó, Golgota és annyi minden más névvel illethető valóság és téma) - reméljük, csak adminisztratív hibából - a más helyzetre fenntartott "Pieta" néven szerepel.
A kiállítás megtekintése után nyugodtan állíthatjuk, hogy annak színvonala, teljes anyaga nagyon jó helyet foglal el a Galéria eddigi kiállításai között.
- DI -



2004. december 10., péntek 07:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület