CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Samodai József 1920-1984

November 14-e óta látható és még december 19-ig tart nyitva a Szent György utca 7-ben, a Wrenkh Ede Közösségi Ház Káptalanház Galériájában Samodai József festőművész-restaurátor életműkiállítása. A kiállítást Bindes Ferenc plébános nyitotta meg. Erre az alkalomra készült el a művészről az album, melyet az érdeklődőknek be is mutattak. A következőkben a kiállítás hivatalos ismertetőjét közöljük.


Samodai József 1920-ban született Mosonszentmiklóson. Első mestere Pandur József festőművész. Később, a háború után Borsa Antal parművész oldalán képzi magát éveken keresztül. Szorgalommal tanulmányozza a régi mesterek technikáját, különösen Maulbertsch művészetét a Győri Székesegyház mennyezetfreskóin, amelyek restaurálását az ötvenes években végzi.


Munkái jelentős részét egyházi művek alkotják. A megye számos templomát diszítik festményei, freskói, secco-i és olajfestményei. Tervezett üvegablakokat, litzurgikus tereket, szembemiséző oltárokat. Nevéhez fűződik a Győri Városháza dísztermének diszítő festése. Mesterévé vált az olaj- és falfestmények restaurálásának.


Szinte valamennyi technikában otthonosan mozgott, témáiban is sokoldalú volt. Művésze a rézkarcnak, fametszetnek, linómetszetnek és fa-domborműveknek. A kiállításon láthatók portréi, tájképei, csendéletei. 1980-ban önálló kiállítással szerepelt a Győri Műcsarnokban.
1984-ben váratlanul bekövetkezett halála további terveinek sokaságát hiúsította meg. 2002-ben jelent meg az "Egy életmű feltámadása" című, életét és munkásságát bemutató könyv.
- DI -



2004. december 07., kedd 12:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület