CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. december 07., kedd 12:36


Samodai József

Samodai József 1920-1984

November 14-e óta látható és még december 19-ig tart nyitva a Szent György utca 7-ben, a Wrenkh Ede Közösségi Ház Káptalanház Galériájában Samodai József festőművész-restaurátor életműkiállítása. A kiállítást Bindes Ferenc plébános nyitotta meg. Erre az alkalomra készült el a művészről az album, melyet az érdeklődőknek be is mutattak. A következőkben a kiállítás hivatalos ismertetőjét közöljük.


Samodai József 1920-ban született Mosonszentmiklóson. Első mestere Pandur József festőművész. Később, a háború után Borsa Antal parművész oldalán képzi magát éveken keresztül. Szorgalommal tanulmányozza a régi mesterek technikáját, különösen Maulbertsch művészetét a Győri Székesegyház mennyezetfreskóin, amelyek restaurálását az ötvenes években végzi.


Munkái jelentős részét egyházi művek alkotják. A megye számos templomát diszítik festményei, freskói, secco-i és olajfestményei. Tervezett üvegablakokat, litzurgikus tereket, szembemiséző oltárokat. Nevéhez fűződik a Győri Városháza dísztermének diszítő festése. Mesterévé vált az olaj- és falfestmények restaurálásának.


Szinte valamennyi technikában otthonosan mozgott, témáiban is sokoldalú volt. Művésze a rézkarcnak, fametszetnek, linómetszetnek és fa-domborműveknek. A kiállításon láthatók portréi, tájképei, csendéletei. 1980-ban önálló kiállítással szerepelt a Győri Műcsarnokban.
1984-ben váratlanul bekövetkezett halála további terveinek sokaságát hiúsította meg. 2002-ben jelent meg az "Egy életmű feltámadása" című, életét és munkásságát bemutató könyv.
- DI -